Отново в прегръдките на мама! 15 май – Световен ден на кенгуру-грижите

Отново в прегръдките на мама! 15 май – Световен ден на кенгуру-грижите

След две дълги години, белязани от пандемията от COVID-19, през целия месец май, за шеста поредна година, отбелязваме значимото място на кенгуру-грижите във възстановяването на недоносените бебета и на връзката им с родителите. 15 май, освен Световен ден на кенгуру-грижите е и Международен ден на семейството – датата се отбелязва, за да привлече общественото внимание към редица проблеми в семейството. Според ООН, когато се нарушават основните права на едно семейство, под заплаха е единството на цялото човешко семейство. А какво по-ценно би могло да има за едно семейство от това то да бъде заедно?

Кенгуру-грижите не са просто прегръдка. Те представляват топлина, близост, нежност, комфорт и по-малко болка за най-мъничките членове на нашето общество, които от първият си миг на този свят се сблъскват с най-трудното – борбата за живот. Кенгуру-грижите са мощно средство за подкрепа развитието на недоносените бебета. Методът се свързва с подобряване на умственото развитие, теглото, жизнените показатели, улеснява кърменето. Неизброими са ползите както за бебетата, така и за техните родители, но също и за здравните специалисти, защото редица проучвания доказват тезата, че този начин на грижи съкращава болничния престой на бебето.

Не случайно този метод се препоръчва от световните здравни експерти и организации, и намира своето достойно място сред международните стандарти за качествена медицинска грижа за новородените.

Инициативата има за цел популяризиране на неизброимите ползи от контакта на родителите с техните новородени в периода на болничния им престой, както и ползите от практикуване на метода кожа-до-кожа, познат още като “кенгуру-грижи”.

Освен отправения призив към Министерството на Здравеопазването за създаване на единен регламент за прилагане на семейно-ориентиран подход на грижа в отделенията, които се грижат за недоносени новородени, фондация “Нашите недоносени деца” отправи покана към екипите на неонатологичните звена на територията на България да отворят вратите си за родителите в рамките на целия месец май. Разбира се, с надеждата, че фокусът върху семейството и неговата цялост ще прерастне в ежедневен модел на грижа. Инициативата “Месец на отворените врати” има за цел да насърчи този безценен контакт между родителите и техните бебета.

Методът кожа-до-кожа (кенгуру-грижи) има доказано терапевтично въздействие върху възстановяването на бебета, посредством:

  • регулиране на телесната температура;
  • подобряване на сърдечния ритъм;
  • подобряване на дихателните функции;
  • благоприятстване развитието на нервната система и мозъка.

В инициативата се включиха неонатологичните звена от следните здравните заведения:

Проф. Ст. Киркович, гр. Стара Загора
УМБАЛ Пловдив, гр. Пловдив
МБАЛ Хасково, гр. Хасково
МБАЛ Добрич, гр. Добрич
МБАЛ Пазарджик, гр. Пазарджик
София Мед, гр. София
САГБАЛ Щерев
ДМСГД Плевен

Освен това в рамките на инициативата успяхме още да подкрепим 23 неонатологични отделения, които получиха и дарение, насочено към недоносените бебета и техните родители. Стотици плетива, изработени от сръчните ръце на нашите ДоброТворци в инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета” бяха изпратени към болниците, в които неонатологичните екипи се грижат за преждевременно родени деца. Изключително много се гордеем с всички, които участват и подкрепят със своя ръчен труд малките герои от цялата страна.

 

Отделението в МБАЛ Пазарджик получи и стотици бебешки дрешки, които успяхме да съберем само в рамките на няколко дни, благодарение на десетки доброволци. Кампанията беше организирана по молба на Д-р Пиронова, началник неонатологично отделение. Благодарим на всички, които откликнаха. Заедно успяхме да помогнем на бебетата, които поемат първата си глътка въздух в МБАЛ Пазарджик.

Отделенията, които получиха дарение, благодарение на всеотдайните доброволци в инициативата са:

УМБАЛ Пловдив
МБАЛ „ПРОФ. Д-Р С*Т. КИРКОВИЧ“ АД, Стара Загора
Майчин дом, София
МБАЛ ХАСКОВО
ДОМ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА- ПЛЕВЕН
МБАЛ СМОЛЯН
МБАЛ ”Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ” АД, Сливен
МБАЛ БУРГАС
СОФИЯ МЕД
МБАЛ СИЛИСТРА
МБАЛ ”Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ” АД, Кърджали
МБАЛ “Д-Р СТАМЕН ИЛИЕВ” АД, Монтана
ВТОРА САГБАЛ ШЕЙНОВО ЕАД
УМБАЛ КАНЕВ АД, Русе
МБАЛ „ДОБРИЧ” АД
КЛИНИКА ПО НЕОНАТОЛОГИЯ СБАЛДБ ЕАД
НАЦИОНАЛНА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА
МБАЛ „ШУМЕН” АД
ДМСГД ВАРНА
МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС „Д-Р ЩЕРЕВ“
МБАЛ Надежда
МБАЛ ПАЗАРДЖИК АД
МБАЛ-ТЪРГОВИЩЕ АД
УМБАЛ ПЛЕВЕН

В навечерието на Световния ден на кенгуру-грижата издадохме нашия наръчник „Спасителна прегръдка за недоносените бебета“. Наръчникът е предназначен както за семействата на недоносени бебета и новородени с влошено здравословно състояние, така и за медицинските специалисти, ангажирани с лечението и грижата за тези деца в неонатологичните отделения. В него ще откриете детайлната и систематизирана информация, свързана със същността и практикуването на кенгуру грижи (контакт “кожа до кожа”), кърменето и храненето с кърма на бебето, както и насоки за пълноценно общуване с детето във времето на болничното му възстановяване. Автори са Маргарита Габровска – специалист ранна детска интервенция и логопед в Център за детско развитие “Малки чудеса” и д-р Бояна Петкова.