Плетени шапчици по повод 15 май – Световен ден на кенгуру-грижата

Плетени шапчици по повод 15 май – Световен ден на кенгуру-грижата

Скъпи приятели, дарители и доброволци! В края на изминалата седмица отправихме призив за даряване на средства, с които да закупим прежда за изплитането на 300 шапчици за най-малките герои – недоносените бебета по повод отбелязването на 15 май – Световния ден на кенгуру-грижата.

Инициативата ни  „Да плетем и шием за недоносените бебета“ е най-голямата ни целогодишна доброволческа кампания и е активна вече почти 7 години, в които бяха изработени над 8500 плетива и покривала. Годишно нашите доброволци изработват около 1000 плетива, които биват изпращани в неонатологични отделения в цялата страна.

Тази година решихме към класическия модел шапчици, да добавим и ушички, които да напомнят на Кенгуру, по повод 15 май. В тази връзка искаме да благодарим и на един от нашите доброволци в тази кампания – Десислава Иванова, за създаването на схема за изплитане на ушичките, както и за изплитането на първите модели.

 Само за броени дни след публикуването на нашия апел и новите модели на шапчиците, стотици хора проявиха желание да се включат в кампанията и “запретнаха ръкави” да плетат.

 

 

Инициативата ни беше подкрепена и от дарители, благодарение на които успяхме да закупим прежда, защото предоставяме безвъзмездно от нея на нашите доброволци, които не разполагат с необходимите материали. Но тя се оказа крайно недостатъчна, което ни подтикна да се обърнем с апел към вас за набиране на средства за закупуване на още прежда. И така за по-малко от 24 часа, отново благодарение на всички добри хора, които отвориха сърцата си, успяхме да съберем над 2900 лв., с които да закупим прежда, която да изпратим на доброволците. Първата поръчка е направена и вече е на път към нас.

Тъй като сумата надвиши няколко пъти нашите очаквания, тя ще се използва и в бъдеще за закупуване на прежда, с която доброволците ни целогодишно, от 2017 година насам, плетат шапчици, чорапки и октоподи за недоносените бебета. Неизброимите ползите от всички тези плетива можете да намерите тук.

В препоръките на СЗО от 2023 г. се изтъква, че недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до-кожа, като се посочва, че има сериозни доказателства, че подобна практика подобрява шансовете за оцеляване на всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг., с изключение само на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок. СЗО смята, че само с тази проста практика може да бъдат спасени до 150 000 живота годишно. Тук и шапчиците намират своето приложение, тъй като те имат за цел да запазят телесната температура на преждевременно родените бебета. Освен това осигуряват и оптимални условия за запазване на телесната топлина по време на практикуване на кенгуру-грижа.

Ако и вие желаете да се включите с плетене, посетете нашата фейсбук група „Да плетем и шием за недоносените бебета“.