Поредна липса на медикамент за недоносени деца

Поредна липса на медикамент за недоносени деца

В последните седмици към Фондация „Нашите недоносени деца“ постъпиха множество сигнали от родители на недоносени бебета и малки деца във връзка с дефицит на Синагис (инжекционен разтвор) в аптечните мрежи в страната. Медикаментът се прилага при недоносени деца, родени преди 35 г.с., както и деца с хемодинамично значимо вродено сърдечно заболяване, до 2-годишна възраст, във връзка с превенция на респираторни заболявания във високорисковия есенно-зимен период на разпространение на респираторно-синцитиалниявирус (РСВ) .

Недоносените деца се намират в рисковата група за по-тежко протичане на инфекцията, причинена от РСВ. При бебетата, родени преди 36-а гестационна седмица, съществува 3 пъти по-висок риск от хоспитализация за РСВ, отколкото при родените на термин деца, а при недоносените бебета и малки деца, родени преди 32-а седмица, този риск е близо 7 пъти по-висок. Тези обстоятелства превръщат навременното прилагане на Синагис в основен метод за превенция на тежкото протичане на заболяването.

След подадения към Фондация „Нашите недоносени деца“ сигнал по гореизложения проблем от родители на недоносени бебета и малки деца, проведохме допитване до представители на медицинската общност, които потвърдиха дефицита на медикамента в аптечната мрежа, което възпрепятства осъществяването на нужната превенция на сезонните инфекции, към които посочените групи деца са силно уязвими и с потенциал за значими усложнения.

Във връзка с представения проблем, Фондация „Нашите недоносени деца“ изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата с апел за: спешно осигуряване на достатъчна наличност от медикамента в аптечната мрежа и включване на Синагис в забранителния списък за износ на медикаменти с цел превенция на недостига за нуждите на бебетата и малките деца в България.

Отвореното писмо може да видите тук.