Повече прегръдки за родители и бебета през месец май в различни неонатологии в страната 

Повече прегръдки за родители и бебета през месец май в различни неонатологии в страната 

Месец май носи повече прегръдки за родители и бебета!

За осма поредна година, по покана на Фондация “Нашите недоносени деца”, различни неонатологични отделения в цяла България се включват през месец май в инициативата “Месец на отворените врати”. Тя е свързана със Световния ден на кенгуру-грижите – 15 май и има за цел да насърчи и популяризира практикуването на този вид грижа и да даде възможност на родителите за повече близост и прегръдка с техните бебета.

Традиционно всяка година, отделения по неонатология от различни краища на страната, подкрепят инициативата и се изпълват с повече обич и топлина, насочена към най-малките и крехки пациенти. За тези мъничета кенгуру-грижата и контактът кожа-до-кожа са не само обикновена прегръдка, а практики, които имат редица научно доказани ползи. Те помагат не само в процеса на възстановяване на преждевременно родените бебета и тези с влошено здравословно състояние, но и за намаляване на болничния престой. За тяхното бъдещо развитие и за изграждането на пълноценна връзка с родителите им. Близостта с бебето има многобройни ползи и за майките и бащите като намалява преживяванията на тъга и тревога и е възможност да се почувстват включени в грижите за децата си.

През 2024 година досега в инициативата “Месец на отворените врати” са заявили участие неонатологичните отделения на:

МБАЛ Вита – София

УМБАЛ Канев АД – Русе

МБАЛ Добрич

ДМСГД Плевен

МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов“ АД – Велико Търново

МБАЛ – Пазарджик

МБАЛ ”Д-р Иван Селимински” АД – Сливен

ДМСГД Варна

Те предоставят през целия месец май възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета в рамките на няколко часа дневно.

Фондация “Нашите недоносени деца” изказва благодарност на всички отделения, които подкрепят инициативата ни и кани всички родители да се възползват от възможността да бъдат по-близо до бебетата си. 

Нека заедно дадем повече гласност в България на практикуването на кенгуру-грижата – прегръдката, която лекува!

Очакваме и вашите снимки! 

Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета и Световният ден на кенгуру-грижата е дата, която Фондация “Нашите недоносени деца” отбелязва с различни инициативи, целящи да се повиши обществената осведоменост и да се популяризира тази практика сред родителите и в неонатологичните отделения у нас.