Продължаваме работата си като представители в родителския съвет към Европейската фондация за грижа за новородените 

Продължаваме работата си като представители в родителския съвет към Европейската фондация за грижа за новородените 

И в следващите 4 години Фондация “Нашите недоносени деца” ще бъде представена в Консултативния съвет на родителите към Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI’s Parent Advisery Board). За нас е повод за гордост, че Нина Николова, един от основателите и председател на фондацията, беше преизбрана като член на съвета на тазгодишната му среща, която се проведе във Фрайзинг, Германия. 

На бъдем част от родителския съвет за втори пореден мандат означава не само да допринасяме в усилията в международен мащаб за подобряване на грижите за недоносените бебета, но и възможност да обогатим знанията и опита си и да спомогнем с него в България. В тазгодишната среща на родителските организации към EFCNI взеха участие над 70 представители от 30 страни от цял свят, както и международно признати специалисти. Сред новоизбраните членове на съвета на родителите също има представители на няколко континента – наред с България, в него са включени и организации от САЩ, Литва, Австралия, Северна Ирландия, Канада, Гърция, Украйна, Гана и Португалия.  

 

За мен е изключителна чест да бъда избрана за 2 мандат и да продължа работата си още 4 години към Консултативния съвет на родителите на Европейската фондация за грижа за новородени бебета. Това ми дава възможност да се боря за правата на най-малките герои, нашите недоносени деца, и за подобряване на грижите на всички недоносени и болни деца. През тези 4 години ще имам отново възможността да работя заедно с други родители, здравни специалисти и представители на различни организации по света, за да създаваме по-добра среда и все повече положителни промени в неонатологичната общност.

Истински щастлива съм да бъда сред моите колеги, представители на различни организации – от Австралия до Канада, Африка и Европа.

Нина НиколоваКонсултативният съвет на родителите към Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI) е създаден през 2013 година и в него се включват представители на 10 страни, които биват избирани за 4-годишен мандат. Той има изключително важна роля в работата на фондацията, която е насочена към застъпничество за правата на преждевременно родените бебета, бебетата със здравословни проблеми и техните семейства в цял свят. С обединените усилия на родители, здравни експерти от различни области и учени, тя се стреми да подобри грижите и дългосрочното развитие за тези деца, за да имат възможно най-добър старт в живота.  

Родителският съвет на EFCNI има ключова роля и при създаването и прилагането на национално ниво на Европейските стандарти за здравето на новороденото – European Standards of Care for Newborn Health, които предстои да бъдат преразгледани и преминават през процес на обществено обсъждане до месец юни тази година. 

Фондация “Нашите недоносени деца” е изключително признателна за възможността България да бъде представена и да участва активно в работата на международно ниво, посветена на недоносените и болни бебета и техните семейства.  

 

Photo Credit: EFCNI