Събрани са средствата за животоспасяваща апаратура за неонатологията в МБАЛ-Хасково 

Събрани са средствата за животоспасяваща апаратура за неонатологията в МБАЛ-Хасково 

Съвсем скоро най-малките и крехки пациенти от неонатологичното отделение в МБАЛ Хасково вече ще разполагат с така необходимите реанимационна маса и кувьоз, благодарение на многобройните дарители, които подкрепиха кампанията на Фондация “Нашите неденосени деца”. Необходимата сума за осигуряването на животоспасяващата апаратура беше събрана само за 3 седмици и сме безкрайно благодарни за съпричастността към тази така важна за нас кауза. Преди броени дни кампанията подкрепи и фирма Кили Мед ООД, която е доставчик на апаратурата, като намали с 1000 лв. остатъка от необходимата сума. С допълнителнително пристигналите дарения ще закупим и дарим и кислородни палатки за отделението.


По-добри и качествени грижи


Усилията ни бебетата в болницата в Хасково да получат по-качествени грижи при раждането, започнаха още през септември миналата година с дарителска кампания за базисни консумативи и апаратура. За нуждата от помощ в неонатологичното отделение научихме от майка на близнаци, родила наскоро в болницата в Хасково и след като се свързахме със завеждащата д-р Красимира Желязкова. Отново с неоценимата помощ на дарители и широкия отзвук, който получи молбата ни, за броени дни бяха събрани и изпратени бархетни и муселинови пелени за недоносените бебета, нови одеялца и чаршафи за кувьозите и термолеглата, нови матрачета за повивалник, стъклени шишета, електронни везни, електрически кани… Бяха събрани средства и за нов болничен стерилизатор на стойност почти 2000 лв., както и 10 болнични легла за новородени с обща стойност 4440 лв., от които се нуждаеше отделението.

Мечтаем за апаратура на европейско ниво.

Това посочи в разговор с Фондация “Нашите недоносени деца”, д-р Красимира Желязкова, завеждаша на неонатологичното отделение в Хасково.

Всяка година там се раждат над 1000 бебета и близо 500 от тях са недоносени или се нуждаят от специални грижи. Процентът на преждевременните раждания в болницата достига дори до 25%, при среден за страната малко над 10 на сто. В същото време част от кувьозите, с които разполага отделението са стари и винаги има някой неработещ или за поправка. Операционната зала, в която е направен ремонт, не разполага с реанимационна маса са бебетата, родени с цезарово сечение и се налага преместването им в родилна зала, за животоспасяващи процедури. В отделението са изключително благодарни за всички постъпили дарения, които подпомагат работата им и гарантират по-качествени грижи за здравето на най-малките и крехки бебета.

Благодарим за огромната подкрепа, скъпи дарители!