Симпозиум за ретинопатията при недоносените деца събра водещи специалисти от България и света

Симпозиум за ретинопатията при недоносените деца събра водещи специалисти от България и света

Над 150 водещи лекари от България и изтъкнати международни специалисти обмениха опит в съвременната диагностика и терапевтични възможности за ретинопатията при недоносените деца на симпозиума „Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца“, организиран от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика.

Събитието се състоя на 12 ноември 2022 г. в Гранд Хотел София под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев, в партньорство с Български лекарски съюз и Столична община. За откриването на събитието бяха поканени Нина Николова, председател на Фондация “Нашите недоносени деца” и Василка Терзийска, член на управителния съвет на фондацията и майка на преждевременно родени близначки, едната от които с почти изцяло изгубено зрение на едното око, в следствие на ретинопатия.

От името на екипа на фондация “Нашите недоносени деца” Нина Николова и Василка Терзийска изразиха надеждата си, че при все повече недоносени бебета ретинопатията ще бъде предотвратена, а специализираната помощ ще бъде достъпна и възможна и за недоносените деца от малките населени места, които за съжаление са много по-застрашени от загуба на зрението, поради липсата или недостатъчното наличие на специалисти и специализирана апаратура. Целият екип на фондацията застава зад убеждението, че нито едно преждевременно родено бебе не бива да губи зрението си в ситуации, които биха могли да бъдат напълно предотвратими. В същото време изразяваме и тревогата си от факта, че единственият медикамент, одобрен в България, все още се прилага off-label, а сумата е непосилна за много семейства.

Ретинопатията на недоносеността (ROP) е един от най-наболелите и социално значими въпроси на детската офталмология и неонатология и водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата не само в България, но и по света. Това е състояние, което засяга най-често засяга бебета, родени под 1500 г или под 32 г. с. , като това са и параметрите, които са заложени в националната програма за скрининг на ROP в България. При тежки обстоятелства около раждането и увредено състояние на новороденото, при утежняващи общото състояние условия, е възможно ROP да се развие и при деца до 2000 г или до 34 г.с.

На форума стана ясно, че през последните 10 години познанията и опитът на лекарите са се обогатили значително във всеки един аспект на болестта. Затова и негова цел беше да събере на едно място всички специалисти, ангажирани с темата, както и да се представят всеобхватно причините за развитието на ретинопатия на недоносеността, ранното ѝ диагностициране и навременното лечение, дългосрочното проследяване и предотвратяването на очните усложнения, които могат да се наблюдават при децата, родени преждевременно. Към момента специалистите успяват да осигурят на най-малките пациенти високо ниво на медицинска помощ с надеждата тази тенденция да се запази, но целта им е в бъдеще все по-малко деца да губят зрението си в резултат на ретинопатията на недоносеността.

Благодарение на съвместните усилия на неонатолозите и офталмолозите, днес ретинопатията на недоносеността вече не е водещата причина за слепота при недоносените деца у нас и е отстъпила първото място, благодарение на съвременните методи на лечение, които успешно се прилагат и в България,

Поставяйки темите за предотвратяване на проблема още в неонатологичното отделение, сроковете и препоръките за скрининг и лечение, Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика се стреми статистическите данни за България да съответстват на тези в страните с най-високо ниво на неонатологична и офталмологична грижа.

Българският опит за високоспециализирано проследяване и лечение на ретинопатията на недоносеността и съхраняване на качеството на живот при тези деца бяха представени на симпозиума от проф. д-р Александър Оскар, дм, доц. Д-р Невяна Велева, дм, доц. д-р Ралица Георгиева, дм, проф. д-р Мая Кръстева, дм, проф. д-р Боряна Слънчева, дм, доц. д-р Галина Димитрова, дм, д-р Огнян Младенов, дм, д-р Лиляна Димитрова, д-р Галатея Цветкова, д-р Светла Николова, д-р Васил Маринов, дм, проф. д-р Ива Петкова, дм. Във форума се включиха и чуждестранните лектори проф. д-р Андреас Щаал и д-р Йохана Пфайл.