СЗО настоява за повече кенгуру-грижи и фундаментална промяна в следродилните практики

СЗО настоява за повече кенгуру-грижи и фундаментална промяна в следродилните практики

С цел кенгуру-грижите да бъдат все по-широко прилагани като животоспасяваща практика, Световната здравна организация (СЗО), публикува документ с глобално становище и изпълнителна стратегия, в които призовава за “фундаментална реорганизация” на грижите за майки и бебета в световен мащаб. Документите бяха представени през май, месец в който се отбелязва Световния ден на кенгуру-грижата, с уeбинар, в който се включиха здравни експерти, специалисти и представители на различни организации от цял свят, сред които и Фондация “Нашите недоносени деца”.

 

В новите насоки СЗО изтъква, че препоръките за животоспасяващите ползи от кенгуру-грижите се основават на все повече многобройни научни доказателства от различни среди. Затова е необходимо те да станат все по-достъпна и широкоразпространена практика в цял свят за подпомагане на оцеляването и развитието на недоносените бебета и бебетата с ниско рождено тегло. 

 

CЗО посочва, че кенгуру-грижите спомагат за: 

 

 • Намаляване на неонаталната смъртност с 32%, понижаване на случаите на смърт до 6-месечна възраст с 25%, намаляване с 68 на сто на случаите на хипотермия до изписването или 28 дни след раждането, 15% намаление на случаите на тежки инфекции или сепсис
 • Увеличаване с 48% на продължителността на изключителното кърмене при изписването или до 28 дни след раждането. Подобрения в растежа. 
 • Кенгуру-грижата повишава увереността и комфорта на майките в грижите за техните бебета и намалява риска от кръвоизлив и умерени до тежки депресивни симптоми след раждането.
 • Намалява депресията при бащите и проблемите в отношенията между родителите, подобрява връзката  между бащата и бебето, оказва положително въздействие върху семейството и средата, в която се отглежда детето. Когато бащите и други членове на семейството практикуват кенгуру-грижа, те изграждат по-силна връзка на привързаност към бебето и по-голяма увереност в грижите за него. Откликват по-добре на нуждите му и имат подобрено психично здраве и чувство за благополучие.
 • Наблюдават се дългосрочни и дълготрайни социални и поведенчески ползи за бебетата, включително по-малко отсъствия в училище, понижаване на хиперактивността, агресивното поведение и екстернализационните разстройства, по-добро съзряване на мозъка на 20-годишна възраст. Преждевременно родените деца и децата с ниско тегло, които са получили кенгуру-грижа, е по-вероятно да се превърнат на свой ред в грижовни родители и да получат по-високо платена работа.

 

Двете нови публикации – документ за глобално становище, със заглавие “Майчина кенгуру-грижа – трансформираща иновация в здравеопазването” и Изпълнителна стратегия, целят прилагането на новите препоръки на Световната здравна организация за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло от 2022 година. В тях кенгуру-грижата беше посочена като основен стандарт за грижа, който да започне веднага след раждането за всички преждевременно родени бебета и бебета с ниско тегло. В препоръките се подчертаваше, че кенгуру-грижите трябва да бъдат прилагани поне осем часа на ден или дори денонощно, както за здравите недоносени бебета, така и за бебетата със здравословни проблеми. Според СЗО има сериозни доказателства, че подобна практика подобрява шансовете за оцеляване на всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг, с изключение само на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок.

Кенгуру-грижата е една от най-важните и животоспасяващи практики за подобряване на шансовете за оцеляване и благосъстоянието на недоносените или малки бебета, както в нискоразвитите, така и във високоразвитите страни„.С тези думи представи новото глобално становище д-р Аншу Банерджи, директор на отдел “Здраве на майките, новородените, децата и юношите и възрастните” в СЗО. „Осигуряването на възможност за майките и бебетата навсякъде по света да останат заедно и да практикуват кенгуру-грижа веднага след раждането ще изисква радикално преосмисляне на начина, по който са организирани грижите за майките и новородените. Тези нови публикации имат за цел да подпомогнат този процес“, посочи той.

 

Изисква се промяна в грижите за майки и бебета

 

Майчината кенгуру-грижа не е типична здравна интервенция, а инстинктивно родителско поведение, което трябва да бъде поставено в основата на грижите за всички недоносени бебета или бебета с ниско рождено тегло, изтъква СЗО. Новите препоръки дават важна възможност за интегрирането на тази практика и за реорганизирането на грижите за майките и новородените. Прилагането им ще изисква промяна в цялостното разбиране за предоставяне на здравни грижи. СЗО посочва, че е от решаващо значение да се премине от предлагане на акушеро-гинекологични и неонатологични услуги в отделни отделения, към модел на професионалисти и звена, които работят заедно, за да предоставят грижи за майките и новородените на едно място. Семействата също трябва да играят основна роля в грижите за новородените им деца. 

Едно от големите предизвикателства, според СЗО, ще бъде преустройството в разположението на родилните и неонатологичните отделения в болничните заведения, за да могат майките да бъдат заедно с болните си или недоносени бебета, за които трябва да се полагат специални или интензивни грижи. Ще е необходима и реорганизация, за да може да бъде осигурен достъп и на бащите и други членове на семейството, за да могат да предоставят кенгуру-грижи. Целта е да се помогне за осигуряване на този вид грижа за бебетата възможно най-дълго, дори 24 часа в денонощието. 

 

Призив за действие за повече кенгуру-грижи

 

Глобалното становище и Изпълнителната стратегия на СЗО, описват и най-важните действия, които трябва да бъдат предприети на национално ниво, за да въвеждане и утвърждаване на практикуването на кенгуру-грижа. 

 • Правителствата трябва да признаят и включат кенгуру-грижите в националните програми за здравеопазване като основна грижа за всички недоносени бебета или бебета с ниско рождено тегло, като гарантират адекватно проследяване и финансиране, включително за необходимите инфраструктурни промени в болниците. Законови мерки за осигуряване на допълнителен родителски отпуск, също биха помогнали на семействата на недоносени деца, за да предоставят така нужните за тях трижи.
 • Лечебните заведения трябва да дадат своя принос, за да се гарантира, че  недоносените бебета и бебетата с ниско рождено тегло могат да се възползват от контакта кожа-до-кожа с майката веднага след раждането и в продължение на препоръчителните 8 до 24 часа в денонощието.
  • От решаващо значение е майката и новороденото да получават уважителни грижи, заедно и като едно цяло, дори когато бебето е болно и се налага престой в интензивното неонатологично отделение.
  • Родителите трябва да участват в рутинните грижи и във всички аспекти на вземането на решения за новородените. Те трябва да бъдат подкрепяни с напътствия, емоционална и практическа помощ, за да осигуряват кенгуру-грижа за недоносените бебета.
 • Бащите и други членове на семейството могат да участват в предоставянето на кенгуру-грижи, да помагат и подкрепят майката и да я заместват, ако тя не се чувства добре.

 

С повече кенгуру-грижи може да се спасят 400 000 недоносени бебета годишно 

 

При представянето на препоръките, беше цитирано изследване на създадена от СЗО експертна група, което прогнозира, че само с по-широкото прилагане на кенгуру-грижа може да се спасят годишно животите на 400 хиляди недоносени бебета и бебета с ниско рождено тегло. Данните показват, че тя може да увеличи с до една трета преживяемостта на недоносените бебета, да намали инфекциите, да предотврати хипотермия и да подобри храненето и растежа. Кенгуру-грижата дава по-добри резултати дори в сравнение с грижите за стабилизиране и затопляне в кувьоз. 

Въпреки тези предимства в момента само около една трета от държавите в света имат актуализирана политика или насоки за насоки за прилагане на тази така важна грижа, което означава, че милиони недоносени бебета и бебета с ниско тегло не се възползват от тази животоспасяваща практика, отбелязва СЗО. 

Очакванията са новите препоръки да спомогнат за промяна и хуманизиране на здравните системи и да подобрят оцеляването, здравето, благосъстоянието на най-крехките бебета и родителите им с ползи и за цялото общество. 

 

От създаването си, Фондация “Нашите недоносени деца”, се застъпва и работи активно за насърчаване на развитието на болнични практики, включващи, като активна част от възстановяването на бебето, практикуването на кенгуру-грижи в неонатологичните отделения. Чрез изграждането на стаи от семеен тип и кътове за практикуване на кенгуру-грижи и кърмене в българските неонатологични отделения, целим подобряване на грижата за недоносените деца, а също така осигуряване на възможност за изграждане на връзката между родителите и новороденото. 

Можете да се запознаете с работата ни до момента тук.

Ако желаете да ни подкрепите, можете да го направите с дарение или да разгледате активните ни дарителски кампании.