Второ Отворено писмо до МЗ заради дефицит на жизненоважни медикаменти

Второ Отворено писмо до МЗ заради дефицит на жизненоважни медикаменти

Фондация „Нашите недоносени деца“ изпрати второ отворено писмо до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата във връзка с продължителната липса на два важни медикамента, които са от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди.

Намираме за изключително тревожно, че на 8 декември 2021 г., ден след изпращане на Отвореното писмо, Министерство на здравеопазването публикува в сайта си публична позиция, според която “няма недостиг на лекарствените продукти „Вентолин“ и „Пулмикорт“.

На този фон ежедневните родителски сигнали за липсващите медикаменти не само не стихват, а зачестяват. В допълнение, бихме искали да обърнем внимание и на публичните позиции на специалисти по детска пулмология, които сигнализират както за дефицита на медикаментите, така и подчертват, че няма заместител или алтернатива на двата медицински препарата.  

„Принудени сме да правим инхалации на деца в болнични условия с лекарства, които пациентите трябва да намерят сами от трети страни.“

Д-р Веселина Кендерова, детски пулмолог, в интервю пред ТВ Европа

“Няма заместител нито на ”Вентолин”, нито на “Пулмикорт” на българския пазар. Това принуждава родителите да го внасят от Турция и Гърция.”

Д-р Милена Янкова, детски пулмолог, в интервю за bTV

Само в последните 48 ч. (в периода 18-20 януари 2022 г.), над 200 родители сигнализираха Фондацията, че имат актуално затруднение в откриването на двата медикамента в аптечните мрежи в страната.

Във връзка с изказване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова от последните дни, оповестяващо очаквани доставки на липсващи с месеци медикаменти, както и отговор от Изпълнителна агенция по лекарствата до Фондацията във връзка с подадените сигнали, се надяваме, че поетите ангажименти ще бъдат спазени. Фондация “Нашите недоносени деца” ще продължи да проследява за своевременното предприемане на необходимите действия отстрана на институциите, докато проблемът не намери своето устойчиво решение.

Едно от тези действия, засягащо възможността за навременно и адекватно планиране, е създаването на регистър на недоносените деца, от който институциите, както и здравните специалисти да извличат необходимата информация, отнасяща се до здравните нужди на тази група деца.

Фондация „Нашите недоносени деца“ апелира към създаването на такъв регистър от 10 години, сблъсквайки се със системно и устойчиво омаловажаване на тази нужда от държавните институции.

Цялото писмо можете да прочетете тук.

Пълен текст на първото отворено писмо по темата.