Ново изследване разкрива, че бактериите колонизират микробиома на бебето едва по време и след раждането

Ново изследване разкрива, че бактериите колонизират микробиома на бебето едва по време и след раждането

Човешкият микробиом и особено как той се заражда при бебетата е област от изключителен интерес за учените в последните години. Досега не беше съвсем ясно кога точно червата на бебето се колонизират с бактериите, които поставят основата на чревната микробиота, от особена важност за имунната система. Голяма новина в света на бебешкия микробиом е скорошно проучване което установява, че колонизацията на чревната микробиота на бебето започва по време и след раждането, а не преди това.

В изследването, публикувано в “Nature Microbiology”, учените установяват, че бактерии не са открити в мекониума преди раждането.

Те са изследвали 20 бебета, родени чрез цезарово сечение заради седалищно прилежание при здрави бременни жени – по този начин се избягва предаването на бактерии от майка на бебе, което се случва по време на вагинално раждане.

Това може да е относително малко проучване, но добавя важна информация към горещия научен дебат за това дали червата на бебето се колонизират от бактерии, още докато то се развива в утробата.

Относно мекониума

Мекониумът е гъсто, зелено, катраноподобно вещество, което покрива червата на бебето по време на бременност.

Мекониумът обикновено се отделя като първото изпражнение на бебето след раждането. Но понякога бебето има движение на червата и преди раждането, което означава, че мекониумът се намира и в околоплодната течност.

За разлика от действителните изпражнения, мекониумът се състои от материали, погълнати в утробата на майката, включително чревни епителни клетки, слуз и околоплодна течност.

Проучването

Изследването е ръководено от учени от университета “McMaster”в Канада и болницата “Charité-Universitätsmedizin Berlin” в Германия.
20 проби от феталенмекониум са събрани чрез ректални тампони по време на планирано цезарово сечение – преди да е започнала родова дейност и преди да бъдат приложени антибиотици. След това пробите са секвенирани.

Впоследствие учените изключват вероятните замърсители от кожата, открити в много от пробите (най-често Staphylococcus epidermidis).

Резултатите

Изследването установява, че не са открити бактерии в мекониума преди раждането.

Това означава, че според това проучване, микробиомът на фетуса не се колонизира преди раждането.

Резюмето изтъква:

Ние заключваме, че колонизацията на червата на бебето не се случва преди раждането и че микробните профили на неонаталния мекониум отразяват популациите, придобити по време и след раждането.

Смисълът

Предишни проучвания са откривали бактериална ДНК в мекониума на новородено, но пробите винаги са събирани часове до дни след раждането.
Това ново изследване предполага, че бактериите, открити в мекониума при предишни проучвания, са всъщност придобити по време и след раждането.
В статия в “Science Daily” Катрин Кенеди, автор на изследването и докторант, посочва:

Ключовият извод от нашето изследване е, че колонизирането не се случва преди раждането. По-вероятно е връзката ни с нашите чревни бактерии да се появява след раждането и по време на ранната детска възраст.

Защо това наистина има значение

Тази информация трябва да бъде добре известна на всички здравни специалисти и родители.​

Изследването показва, че първоначалните излагания по време и след раждането наистина имат значение за колонизацията на микробиома на бебето.

Това изследване също така допълнително поддържа хипотезата, че микробиотата на червата на бебето е колонизирана от полезни чревни микроби, придобити от майката по време и след вагинално раждане.

След това тези полезни микроби се хранят от специалните захари HMO (олигозахариди на човешкото мляко) в кърмата.

Това помага на полезните микроби бързо да колонизират червата на бебето, като така гарантира наличието на правилните микроби за оптимално обучение на имунната система на бебето.

Което, на свой ред, помага да се защити бебето за цял живот.

Източник: toni-harman.medium.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Деница Ганчева