Обща медицинска техника

Обща медицинска техника

Първоначално, виждайки цялото медицинско оборудване с което лекуват Вашето бебе, Вие може да се почувствате шокирани. Шумове, бипкания, кликвания, аларми и мигащи светлини, идващи от машините изглеждат странно на пръв поглед, но с течение на времето ще се запознаете с оборудването и ще научите как всяко от тях помага на бебето ви.

Има много различни типове технологии в интензивния сектор на едно неонатологично отделение, включително различни видове вентилатори, монитори и поддържащи живота устройства. По-долу ще прочетете малко по-подробна информация, която може да Ви помогне да разпознаете различните видове оборудване в едно неонатологично отделение.

Кантарче / Електронна везна

Кантарчето може да не е едно от най-модерни съоръжения в неонатологичното отделение, но е едно от най-важните такива. Всяко хранене, било то и интравенозно или медикаментозно е предварително изчислено на база теглото на вашето бебе. За това е жизнено важно теглото да бъде точно, актуално, и достъпно по всяко време на деня. Да измерят теглото на Вашето бебе е една от основните задачи сутрин в неонатологичното отделение, като детето се мери по едно и също време и по един и същи начин всеки ден. След това теглото се записва в картона му. Чистото тегло е съобразено с теглото на памперса, както и с всяко медицинско оборудване, прикрепено към Вашето бебе. Обикновено се записва в грамове и изчислено с точност до +/- 5 грама.

Кардио-респираторен монитор

Апарат, който отчита сърдечната и дихателната дейност: Понякога му казват монитор, който следи сърдечната дейност. Самозалепващи се лепенки свързани с кабели се поставят/залепят за гърдичките, корема, ръката или крачето на бебето. Кабелите са свързани с машина, която отчита сърдечната дейност на бебето, броя на ударите в минута, и броя на вдишванията. Ако сърдечната дейност или дишането на Вашето бебе са прекалено бързи или бавни, апаратът ще уведоми чрез аларма някой от персонала.

Оборудване, което подпомага дишането на Вашето бебе

Когато бебето е родено прекалено рано, често белите дробове не са достатъчно развити, за да може да диша само. Някои недоносени бебета имат необходимост от допълнителен апарат за няколко дни, други бебета се нуждаят от най-модерните вентилатори за седмици, а има и такива бебета, които имат нужда от тях дори и за няколко месеца.

  • Кислород и кислородна маска – кислородът може да бъде осигурен директно в кувьоза на недоносеното бебе или чрез кислородна маска и често се използва, когато детето може да диша само, но все пак се нуждае от допълнителен кислород.
  • Назална канюла  – това е пластмасова тръбичка, която минава зад ушите и завършва с два накрайника които се поставят в ноздрите на детето. Назалната канюла е закрепена за кислородна бутилка или преносим кислороден генератор или такъв, които е закрепен за стената в болнични условия чрез (a flow metre) тръбичка, при което кислородът тече през двете тръбички като доставя допълнителен кислород на недоносеното бебе. Нисък приток на кислород – метод за подаване на кислород на бебето чрез тънка, мека, пластмасова тръба поставена в ноздрите. Тръбичката е залепена за ноздрите на бебето и подава кислород през малки отвори, които са поставени точно под нослето на бебето. Бебе родено с екстремно ниско тегло може да се наложи да се прибере след изписването от болницата с назална канюла за кислород, но това ще се организира от болницата и ще се дискутира с родителите преди това.
  • Овлажнител – когато недоносеното бебе се нуждае от допълнителен прием на кислород, често въздухът и кислородът първо преминават през овлажнител. Овлажнителят подпомага като овлажнява и затопля кислорода.
  • CPAP (ципап) – (постоянно положително налягане в дихателните пътища). Много недоносени бебета се нуждаят от помощ с дишането. Една или две пластмасови тръбички се вмъкват/поставят в ноздрите на бебето и се подава малки количества кислородът, които са под налягане . Предоставяне на кислород под налягане помага на белите дробове да са разширени и намалява усилията, които са необходими на вашето бебе, за да диша. За да се гарантира, че налягането/кислородът влиза в дихателните пътища на бебето, е важно устата му да бъде затворена; понякога за тази цел се използва малка кожена каишка.Той поддържа дихателната тръба отворена по време на сън и предотвратява появата на дихателни паузи при бебета с апнеи и други дихателни проблеми. Маската не диша вместо Вашето бебе, въздушният поток е под толкова налягане, колкото е необходимо за вдишването на вашето бебе.
  • Вентилатор – ако ципапът не е достатъчен, за да се подпомогне дишането на Вашето бебе, малка пластмасова тръба (ЕТТ – ендотрахеална тръба) се вкарва през нослето или устата на бебето в трахеята. Дихателната тръба влиза в белите дробчета на бебето и позволяват подаването на кислород или въздух под налягане директно в дробчетата. Ендотрахеалната тръба се свързва към вентилатор (или респиратор), което е машина, която подава затоплен и влажен въздух в дробчетата на бебето. Може да диша изцяло вместо Вашето бебе, а може да подпомага дишането му. Количеството кислород, налягането и броя на вдишванията в минута могат да се регулират, така че да са най-подходящи за нуждите на бебето ви. Понякога се използва вентилатор, който може да поклаща гръдният кош на бебето (високочестотен вентилатор). Той осигурява по-ниско налягане, но много по-бързо. Ще Ви бъде подробно обяснено и за двата вида вентилатори от специалистите в неонатологичното отделение.
  • Азотен оксид – вид газ, който често може да се използва при бебета с някои проблеми в дишането. Подава се чрез машина, прикрепена към вентилатор.

Назална или орална сонда за хранене

Стомашно-чревният тракт при недоносени бебета е незрял, което означава че тези бебета често изпитват затруднения при храносмилането. Важно е недоносените бебета да приемат добри източници с храната, за да им помагат да се развиват и да растат. Всяко недоносено бебе има специфични хранителни нужди, които ще бъдат определени от лекарят, който се грижи за него. Първоначално недоносеното бебе не може да бъде хранено през устата.

Първоначално недоносените бебета често получават важните хранителни вещества чрез въвеждане в тялото през кръвоносен съд (парентерално хранене). Когато бебето се стабилизира, то може да започне да получава кърма или адаптирано мляко. Времето може да варира в зависимост от състоянието на бебето. Тъй като недоносените бебета са неспособни да се хранят директно от гърда или бутилка до 32-34 гестационна седмица, те могат да бъдат хранени чрез тънка, гъвкава тръба (сонда).

Храненето със сонда става през носа или устата директно в стомаха (назална и орална сонда). Назалната сонда се въвежда през носа на бебето, а оралната през неговата уста, гърло към стомаха. Храненето може да започне на малки порции, за да се подготви стомашно-чревният тракт за храносмилане. Майките на недоносени бебета могат да изцеждат кърмата си и техните бебета да бъдат хранени с нея чрез сонда. Въпреки че има специално разработени формули, кърмата си остава идеалният източник на храна както за недоносените, така и за бебетата, родени на термин.

Приемът на кърма намалява риска от:

  • Вътреболнични инфекции
  • Некротизиращ ентероколит (НЕК)
  • Хронична белодробна болест

Пъпни венозни и артериални катетри

Когато бебето е в утробата на майката, то се храни чрез пълната връв. След раждането, пъпчето може да се използва, за да се постави малък катетър, през който се подават храна или медикаменти, може да се измерва кръвното налягане или да се взимат кръвни проби.

Кувьоз

Недоносените бебета обикновено са обгрижвани в кувьоз, където се регулира тяхната температура и се преливат интравенозни течности безопасно в стабилна среда. Кувьозите имат малки отвори, които позволяват на лекарите и сестрите да извършват манипулациите, а на Вас да докосвате своето бебе.

Кувьозът поддържа топлината на бебето чрез влажен въздух, който се подава в него, което е важно за недоносените бебета, защото горещият и сух въздух отвън може да навреди на недоносените бебета, които са уязвими и с крехка кожа. Недоносените бебета изпитват трудност да контролират собствената си температура и могат да загубят много вода през кожата. Кувьозите предотвратяват това да се случи.Те също предпазват вашето бебе от шума в неонатологичното отделение, инфекции и излишен допир.

Кислороден анализатор на атмосферата в кувьоза

Това е устройство вътре в кувьоза, което мониторира количеството кислород в обкръжаващия въздух.

Термо легло

Легло, което поддържа топло и позволява лесен достъп до бебето по всяко време на престоя му в неонатологичното отделение. Това е отворено легло, което има специални нагреватели. Някои болни бебета се поставят в такива легла, вместо в кувьоз, ако често трябва да се гушкат/вадят или ако са много големи, за да бъдат поставени в кувьоз, но все пак се нуждаят от интензивни грижи.

Фототерапия

Фототерапията се използва за третирането на неонатална жълтеница. Неонаталната жълтеница се характеризира с излишъка на билирубин в кръвта, което кара кожата и склерите (бялото на очите) да пожълтеят. Бебето се излага на специална синя светлина, която намалява нивото на билирубина в организма му. Очичките му са покрити с маска, за да не бъдат увредени.

Терапията с ултравиолетова светлина може да увеличи риска от бенки в детството. Тъй като увеличаването на бенките се свързва с увеличен риск от рак на кожата, то за лечение на неонаталната жълтеница не се използва ултравиолетова светлина. Вместо това се използва синя светлина със специфична дължина на вълната, която не носи такива рискове. Терапията може да бъде под формата на фототерапия и/или с biliblanket.

Biliblanket

(Phototherapy system, bilirubin blanket, phototherapy blanket) е преносимо устройство за фототерапия за лечение на неонатална жълтеница. Името е комбинация от билирубин и одеяло.

Други използвани имена са система за домашнa фототерапия, билирубин одеяло или одеяло за фототерапия. Фототерапията се извършва чрез лампа, която излъчва синя светлина върху кожата на бебето. Biliblanket е форма на фототерапия, която използва фиброоптични влакна, които излъчват ярка светлина, за да третира жълтеницата при бебета. Одеалцето е поставен директно срещу кожата на бебето и оптичните влакна се използват да транспортират светлинни източници до него. Абсорбирането на светлината води до намаляването на билирубина.

Лампата за фототерапия

Лампата за фототерапия свети с ярко синя светлина. Лампите се поставят над кувьоза на бебето или креватчето/леглото му и обикновено бебето е облечено само с пелена и носи превръзка на очите. Жълтеницата обикновено изчезва на третата седмица от раждането. Жълтеницата е често срещана (при около 70 % от бебетата).

Интравенозен катетър

Интравенозният катетър е тънка, гъвкава тръба, поставена в една от главните вени на бебето. Може да бъде поставена в ръката, крака, главата или пъпната връв. Повечето бебета в неонатологичното отделение ще имат интравенозен катетър за вкарването на течности, храна и лекарства. Вместо да се поставят на бебето инжекции на всеки няколко часа, системите позволяват на определени лекарства да се въвеждат непрекъснато. Докторите могат да използват тези медикаменти за контрол над сърдечната функция, кръвното налягане или за облекчение на болката.

Понякога интравенозен катетър се изисква за по-дълъг период от време и/или да доставя по-големи обеми от течности и медикаменти като за тази цел се използва вече централен катетър. Той се поставя в по-големите и централни вени на гърдите, врата или слабините. Този тип катетър издържа по-дълго време и налага смяна по-рядко, което означава и по-малък дискомфорт за вашето бебе.

Инфузионна помпа (перфузор)

В инфузионната терапия често се налага използването на перфузор. Перфузорът е апарат, който позволява бавно и дозирано въвеждане на лекарствени средства, електролитни разтвори и средства за парентерално хранене . По време на работа може да бъде извършвана корекция на дозата на внасяното лекарствено вещество. Има възможност за едновременно прилагане на няколко лекарствени вещества.

Перфузорите вървят заедно със спринцовка и удължители, които се свързват с абокат. Необходимо е медицинската сестра предварително да е осигурила траен венозен източник, който да е проверен за проходимост. След като перфузорът се свърже към пациента, медицинската сестра задава с каква скорост да се въвежда веществото и за колко време. Перфузорът има алармена система и при проблем или при завършване на медикамента, перфузора алармира персонала.

Уринарен катетър

Ако на Вашето бебе е нужно да се измерва количество урина или да се взема урина за проба, понякога може да му бъде поставен катетър. Той е мек и се маха веднага, щом е необходимо.

Следене на жизненоважните показатели на монитор

Жичките на монитора са прикрепени към сензорни подложки, поставени на бебето. Това дава важна информация относно това как работят главните системи в тялото на бебето. Информацията от няколко различни типа монитора е често комбинирана в един апарат, който излъчва чрез монитор от телевизионен тип.

Температурен монитор

Това е монитор, който мери телесната температура на бебето. Информацията, която подава е нужна, за да се види как да се регулира температурата на термолеглото или на кувьоза.

Пулсоксиметър /Pulse oximeter/

Мониторира количеството кислород в кръвта (Ph) на вашето бебе чрез използването на инфрачервен светлинен сензор. Обикновено е прикрепен за крака или ръката на бебето. Много е важно, защото твърде голямото или твърде малкото количество кислород биха могли да причинят здравни проблеми в дългосрочен план.

Монитор за контрол над кръвното налягане

Това е малък маншон, който се увива около ръката или крака на бебето, надува се и апаратът отчита резултата. Апаратът отмерва на равни интервали кръвното налягане на бебето и показва резултата на монитора.

Сигнал за апнея (липса на дишане)

Това устройство следи дишането и алармира ако Вашето бебе спре дишането за повече от предварително определен срок от време(10-20 сек. например).Това устройство има две главни роли – да следи дишането на недоносените бебета и да следи правилното подаване кислород от вентилаторите в операционна зала или интензивен сектор. Само в редки случаи недоносеното бебе се прибира в къщи с един от тези монитори.

el_vezna-5066724thermoleglo-5247182
kislorodna_maska-8031010srar-2931227
 Назална канюла bebe_v_kuvioz-4992177
 phototerapia-9412544 biliblanket-2333510
 perfusor_1-7595710 pilsoksimeter-9686586
 cardio_monitor-7842801 apnea_monitor-2901019