Медицински процедури, от които се нуждае бебето

Медицински процедури, от които се нуждае бебето

Всяко бебе прието в интензивен неонатологичен сектор се нуждае от специално лечение/процедури, независимо от това дали има нужда от кувьоз, за да го поддържа топло или от вентилатор, за да му помага да диша. Поради тези специални потребности, всяко бебе ще бъде подложено на определен брой медицински процедури и изследвания, за да се определи как трябва да бъде лекувано и колко време трябва да се наблюдава неговия прогрес.

Поставяне на интравенозни течности

Тези течности преминават през венозните пътища в кръвта на бебето и се състоят от захар, соли, протеини, витамини и мазнини (липиди) и всички химични вещества, които са необходими за балансиране на тялото. Тези течности са от съществено значение за напредъка на Вашето бебе, докато то не е в състояние да се храни.

Артериален път

Това е подобна процедура за вливане, с изключение на това, че се използва артерия вместо вена. Това е по-труден процес и отнема повече време, за да се въведе. Тази малка тръба е поставена с цел непрекъсната проверка на кръвното налягане или вземане на кръвна проба.

Кръвни тестове

Това е една от най-честите процедури, извършвани в интензивното отделение. Кръв може да бъде взета от артериален път, пъпна вена , чрез убождане на петата или пункция на вена. Стриктно следене на кръвта на бебето ви е много важно и може да предупреди медицинския персонал за потенциални проблеми, преди те да станат по-сериозни. На Вашето бебе може да бъде направен кръвен тест веднага след като го приемат, за да се проверят кръвни газове и да се види дали се нуждае от допълнителен кислород, механична вентилация и/или глюкоза, за да се поддържа нормалното и ниво в организма.

Кръвопреливане

То често е необходимо, особено при недоносени бебета, за да се поддържа безопасно ниво на хемоглобина. Възрастен може да дари кръв в кръвна банка, след като му се направи тест за някои вируси, включително СПИН, хепатит и цитомегаловирус (CMV) и те се окажат отрицателни.

Ендотрахеална интубация

Тънка тръбичка се вкарва през носа или устата на бебето в дихателните пътища (трахеята или дихателната тръба), за да помогне на бебето да диша. След това тръбата се залепва здраво за лицето на бебето, за да се гарантира, че няма да се извади. Ако тази тръба се запуши (или ако бебето я дърпа), може да се наложи да бъде заменена. Когато тръбата е на мястото си, бебето не издава никакви звуци, дори когато изглежда, че плаче.

Очен преглед

Очите са изложени на риск при много малки недоносени бебета. Поради тази причина трябва да се правят периодични прегледи при офталмолог. Преди прегледа, в очите на бебето ще бъдат поставени капки, за да може лекарят да види ретината (задната част на окото) и да се определи дали всичко се развива нормално.

Трансфонтанелна ехография – ТФЕ

Недоносените бебета са изложени на риск от мозъчен кръвоизлив и това може да се открие чрез ултразвуково сканиране на мозъка на бебето. Трансфонтанелната ехография (ТФЕ) е ултразвуково изследване, което е неинвазивно и е напълно безвредно, което означава, че може да се прави редовно. Този преглед дава важна информация на неонатолозите за състоянието на мозъка на детето. Методът може да се използва до момента на затваряне на голямата фонтанела на главата. Поставянето на ранна диагноза е от изключително значение за навременното и адекватно лечение. Трансфонтанелната ехография (ТФЕ) е с огромно предимство пред компютърната аксиална томография – КАТ(скенер), ядрено магнитния резонанс, както и обикновеното рентгеново изследване, които са свързани с облъчване. Трансфонтанелната ехография (ТФЕ) дава информация за състоянието на мозъчните гънки, мозъчната кора, мозъчните стомахчета, движението на ликвора; за развитието на мозъка; за постоперативно състояние на мозъка; за наличието или липсата на: мозъчен оток, мозъчни кръвоизливи, мозъчни аномалии, мозъчни тумори, пренатални аномалии и пр.

Слухов преглед

Вашето бебе ще има слухов преглед независимо дали преди напускане на болницата или малко след това. Важно е да не пропуснете този преглед, защото при недоносени бебета или при много болни бебета има риск от загуба на слуха. Тестът ще бъде направен от специализирано лице и може би ще бъде повторен след време, ако вашето бебе има проблеми с едното или и с двете уши.

Проверка за инфекции и антибиотици

Ако вашето бебе не е добре и ако има някаква инфекция, се прави тест/преглед,който може да включва кръвен тест, тест на урината за евентуални инфекции, лумбална пункция или снимка/рентген. Докато чакате за резултатите, често превантивно се включва антибиотично лечение и ако се окаже, че няма инфекция, лечението се спира.

Интеркостален (Междуребрен) Дренаж

Някои недоносени бебета могат да получат пневмоторакс. Той е опасен за живота на бебето и като цяло е опасно болестно състояние, причинено от изпускане на малки балончета/мехурчета въздух от белите дробове на бебето към гръдният му кош. Малка, гъвкава пластмасова тръба може да бъде поставена в гръдния кош на бебето, за да премахне събрания въздух или течност, за да помогне на дробчето да се разгъне. По принцип тази тръба се маха след няколко дни.

Интавенозен път/инфузия

Това означава поставяне на тънка игла (канюла) във вената и може да стане много трудно и да отнеме доста време. Обикновено се слага във вена на ръката или крачето на бебето или в скалпа/на главата. Ако вашето бебе е достатъчно голямо, може да му се даде болкоуспокояващо по време на тази процедура.

Лумбална пункция

Менингитът е много опасен за бебетата и може да бъде диагностициран само чрез лумбална пункция. Използва се игла с помощта на която се изтегля малко количество гръбначно-мозъчна течност (ликвор) от долната част на гръбначния стълб пробата се изпраща за изследване.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

Това е изследване, в което се използват магнити и компютри, които дават детайлна представа за тъканта, която може да не се види при ултразвуково или рентгеново изследване.
ЯМР е съвременен нерентгенов метод за послойно изобразяване на различни органи, части и структури в организма. Базира се на принципа на радиовълни, възникващи в хомогенно магнитно поле, които се насочват към желаната част от тялото. При срещата им със съответния орган се получава ехосигнал, който бива компютърно обработен и с помощта на математически изчисления се получава образ.

Този метод за диагностика може да се прилага за получаване на детайлни образи на нервната система, мозъка, гръбначния стълб, меките тъкани (които са затворени или заобиколени от костите), скелета, мускулите, ставите, сърдечно-съдовата система, органите в малкия таз, гърдите, мастната тъкан и др.

Механична вентилация

Вентилаторът е машина, която подава определено количество кислород чрез тръбичка вкарана в трахеята/гърлото на бебето. То може да замести изцяло дишането на вашето бебе или да му подпомага да диша (в зависимост от % кислород). Количеството кислород, налягането на въздуха и вдишванията в минута могат да бъдат регулирани според нуждите на вашето бебе.

Лекарства

Повечето бебета се нуждаят от различни лекарства по време на престоя си в неонатологичното отделение.

Скрининг тест на новородено

Прави се кръвен тест за откриване на хипотиреоидизъм, галактоземия, фенилкетонурия и кистозна фиброза. Този тест може да помогне за ранното диагностициране на над 30 различни вродени метаболитни нарушения. В Австралия, този тест се извършва от вторият до четвъртия ден от раждането на бебето; няколко малки капки кръв се взимат и се събират на специална абсорбираща хартия и след това се изпраща за изследване. Ако бебето ви се роди много рано или е малко при раждането, този тест може да се повтори когато бебето стане на 28 дни.

Други ултразвукови изследвания

Други органи освен мозъкът (например сърцето или бъбреците) могат да се проверят чрез ултразвуково изследване. Ултразвуково изследване на сърцето се нарича ехокардиография.

Фототерапия

Когато бебето има жълтеница то се поставя под специална лампа, която му помага да я преодолее по-бързо. Очите обикновено са предпазени с превръзка и вашето бебе може да бъде сложено в кувьоз докато трае фототерапията.

Хранене чрез тръбичка

Това е форма/начин на хранене, при който малка пластмасова тръба се поставя през устата или носа в стомаха на вашето бебе. Чрез нея млякото и медикаментите се дават директно в стомаха на бебето.

Път през пъпната вена

Малка тръбичка се вкарва в някой съд през пъпчето на бебето. Това може да се използва вместо интравенозна система в първите дни от живота на бебето.

Тест на урината

Както и кръвният тест, тестът за урина може да каже много за здравословното състояние на вашето бебе. КТ може да покаже как работят бъбреците на вашето бебе и дали то има инфекция. Може да се събира чрез памучни топчета, поставени в памперса, малка пластмасова торбичка/колектор, която се закрепя за гинеталиите на детето или чрез катетър, който се маха веднага след като е взета урината.

Теглене/претегляне

Вашето бебе ще бъде премерено малко след като се роди и после регулярно докато е в неонатологичното отделение. Твърде е възможно вашето бебе да загуби част от теглото си през първите седмици от раждането, това е нормално за повечето бебета, особено за много малките.

Рентген

Рентген на белите дробове на бебето е необходим, ако вашето бебе е на вентилатор/интубирано или има проблеми с дишането. Някои бебета се нуждаят от повече от 1 рентгенова снимка, в зависимост от тяхното състояние. Рентген може да се използва също и при преглед на коремчето на бебето, структура на костите и да се види дали тръбичките и интравенозните системи са поставени правилно.