Оптимално хранене на бебето и детето

Оптимално хранене на бебето и детето

Кърменето и храненето с кърма на бебето се счита за биологичната норма, а начините, по които кърменето и храненето с кърма пази бебето, може да се обединят в следните групи:

  • директно предаване на антитела чрез кърмата;
  • създаване на защитен филм от антитела върху лигавицата на червата;
  • подпомагане съзряването на лигавиците и защитната им функция;
  • защита чрез механиката на кърменето и оформяне на лицето и устната кухина.

Създаването на защитен филм започва още с първите капки коластра, чрез които бебето поема огромно количество белтъчни антитела, полепващи по още незрелите лигавици на червата му. Тази първа бариера е не само срещу бактерии, вируси и други инфекциозни причинители, а и срещу първите алергени, с които бебето се сблъсква. Освен антитела в кърмата се съдържат и редица други съставки със защитно действие, като олигозахаридите. Те са вид захари, които представляват около 20% от съдържанието на кърмата. Специфичното при тях е, че тялото на бебето не може да ги използва и усвоява, но в същото време, ролята им е многостранна. От една страна, те хранят полезните бактерии в червата на бебето. Микроорганизмите, от своя страна, осигуряват условия за нормално храносмилане и участват в изработването на витамините, от които организма се нуждае. От друга страна, олигозахаридите привличат и задържат върху себе си патогени, като така не им позволяват да преминат през лигавиците. 

Именно олигозахаридите са особено важни за недоносените бебета, тъй като намаляват риска от развитие на некротизиращ ентероколит (НЕК). В допълнение, захарите имат имуномодулиращ ефект, като в същото време в кърмата има представителство на над 700 вида бактерии, които обогатяват непрекъснато микробиома на бебето. 

Кърменето има многоаспектно и дългосрочно благотворно въздействие далеч не само върху тялото, а и върху психо-емоционалното и когнитивно развитие на детето. Същото може да бъде посочено и по отношение на майката – съхранението на лактацията в ситуация на раздяла с новороденото подкрепя процеса на преодоляване на негативните преживявания от преждевременното раждане, намалява нивата на посттравматичен стрес и депресия при майката.

Фондация “Нашите недоносени деца” се застъпва и работи активно за гарантиране на правото на всяко бебе до най-висок стандарт на грижа, което включва и възможността за кърмене и хранене с кърма. В тази връзка Фондацията подкрепя родителите и специалистите и чрез предоставяне на най-актуална, научно потвърдена информация по темата, която да бъде в подкрепа както на семействата, така и на здравните специалисти, полагащи грижи за възстановяването на недоносените и болни новородени.