Погрижете се за себе си

Погрижете се за себе си

Раждането на недоносено бебе или такова в лошо здраве е огромно изпитание за родителите. Съвсем нормално е да изпитват хиляди сложни емоции, но в крайна сметка всеки човек се справя с подобна криза по свой уникален начин.

„Интензивното отделение е атака от мигащи светлини, алармиращи машини, сложен терминологичен език, а живота тече минута за минута. За да оцелееш там, изживявайки невъобразими върхове и спадове в борбата за живот на своето дете, се нуждаеш от невероятна подкрепа.“ – една майка на недоносено бебе

В различни периоди може да се появи комбинация от силни и разностранни чувства – като страх, любов, вина, безпокойство, радост, изолация, гордост, скръб, гняв, объркване, вцепенение, разочарование. Бъдете сигурни, че това са съвсем нормални реакции на този емоционален и стресиращ момент от живота ви. Нормално е да скърбите за загубата на мечтата си за една нормална бременност и всички спокойни и прекрасни мигове, които не сте успели да преживеете.

Какво може да ви помогне да се справите?

Имате нужда да почувствате, че правите нещо за бебето си
Страхът от неизвестното ви плаши до болка – тъй като нямате представа какво се случва, какво да очаквате, какви могат да бъдат последствията за бебето и за семейството ви като цяло. Може би ще се почувствате по-добре ако се запознаете по-подробно със състоянието на детето, с терминологията, с техниката и с процедурите, които му се правят. Важно е да се почувствате като част от екипа, който се грижи за Вашето бебе, да ви бъде дадена възможност да участвате в грижите за бебето – до колкото позволява неговото състояние. Бебето усеща вашето присъствие, то се успокоява от допира с кожата на мама, от нейния глас. Дори да смените пелената или да имате възможност да нахраните бебето, може да ви донесе голяма утеха и вяра, че скоро ще вземете малкото човече у дома и всичко ще бъде наред.

Погрижете се за себе си
Цялата ви енергия отива в притеснение за състоянието на бебето ви. Но е важно да помните, че бебето ви се нуждае от здрава и спокойна майка, за това ако не заради вас, то поне заради него се погрижете за себе си. Трябва да бъдете в добро физическо и емоционално състояние, за да се грижите за вашето бебе. До колкото е възможно предвид ситуацията, разбира се.
Опитайте се да:

  • се храните здравословно и поемайте достатъчно количество течности (това е важно и за поддържане на лактацията ви, ако сте решили да кърмите вашето бебе);
  • приемете помощ от семейството и приятелите си;
  • използвате техники и упражнения (които са медицински одобрени) за облекчаване на стреса и релаксация
  • водите дневник, в който да описвате събитията с вас и вашето бебе в интензивното отделение; формулирайте своите мисли и чувства, което ще ви помогне да дефинирате по-добре начинът, по който се чувствате
  • присъедините се в групи за подкрепа. В България все още няма такива специализирани групи (което ние ще се опитаме да променим), но пък срещите и разговорите с други майки, преживели същото като вас, помага изключително много.

Преждевременното раждане и раждането на новородено в тежко здравословно състояние увеличават риска от депресия. Последните проучвания са установили, че при родители с критично болни бебета, които остават дълго време в интензивното отделение, може да се проявят посттравматични стресови разстройства. Ако имате опасения, че това се случва с вас, можете:

  • да кажете на някого как се чувствате: вашия партньор, приятел, родители или специалист. Ако чувството ви за тревожност и депресия се засилва, помолете някого да остане с вас, докато не се свържете със специалист. Да бъдеш с някого, дори просто да говориш по телефона, увеличава вашата безопасност.
  • да се свържете с психолог, с който да обсъдите мислите и чувствата си. Не се затваряйте в себе си, говорете за това, което изпитвате и бъдете убедени, че то е напълно разбираемо, предвид тежката ситуация, която изживявате.