2012-08-16 13:26:45

Рехабилитация

При изписването на Вашето бебе от неонатологичното отделение не забравяйте да попитате лекарите какво следва от тук нататък. Ако трябва предварително подгответе списък с всички въпроси, които ви вълнуват около грижите за бебето.
Недоносените деца са високо рискови и дори всичко да изглежда наред с бебето е необходимо по-внимателно проследяване на състоянието му. Попитайте Вашият неонатолог как бихте могли да подпомогнете развитието на вашето бебе в домашни условия, с какви специалисти трябва да се консултирате след изписването, нуждае ли се от някакъв вид специфична терапия Вашето бебе след напускане на болничното отделение.
За съжаление при недоносените бебета често се срещат неврологични нарушения, което означава, че те имат нужда от специализирана Речник рехабилитация. Рехабилитацията е дейност, насочена към това да се предотврати превръщането на дадено нарушение или заболяване в устойчиво увреждане на личностните, социалните и професионалните условия на живот или, ако това е невъзможно, то поне да се сведат последствията до минимум.

Недоносените бебета са с повишен риск от развитие на ДЦП (детска церебрална парализа) и поради това е необходимо да се отнасяме към тяхното неврологично развитие с повишено внимание.
За това е добре детето да се заведе своевременно при детски невролог (личният лекар ще ви даде направление за целта), който да установи дали детето има някакви неврологични нарушения. Задължително споделете с невролога, че детето е недоносено и че искате да подпомогнете развитието му с рехабилитация. Следващият специалист, към когото трябва да се обърнете е доктора по физикална медицина, който оценява рефлексите на детето и моментното развитие, както и определя от каква гимнастика и за колко време се нуждае детето.

Запомнете, че най-важен в рехабилитацията на бебето е родителят. Кинезитерапевта прави кратко време масаж и гимнастика, показвайки ни какво и как трябва да правим вкъщи, така че един ден недоносеното бебе да достигне връстниците си в своето развитие.

За съжаление някои недоносени все пак развиват ДЦП. Това не бива да ви плаши прекалено, защото ДЦП е заболяване със страшно много форми и трябва да вярвате, че с добра и постоянна рехабилитация, този проблем може един ден да остане незабележим. За това ролята на родителя е още по-важна, защото за да има добър ефект, гимнастиката трябва да се прави по 3-4 пъти на ден у дома, освен при рехабилитатора. Много е важно да намерите рехабилитатор, на който да имате доверие и с който да се чувствате добре вие и вашето дете. Рехабилитаторът трябва да отделя внимание както на бебето, така и на вас като родители, научавайки ви на всичко, което ще правите у дома.
Ако детето ви е с поставена диагноза ДЦП, имате право на 10 дни в месеца рехабилитация, която се поема от Здравната Каса в специализирано медицинско заведение.Банер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446