Полезни съвети за изцеждане на кърма

Полезни съвети за изцеждане на кърма

Изцеждането на кърма е процес, познат от хилядолетия. Има данни, че майки са изцеждали кърма за бебетата си още през XIV век, а използването на помпи за кърма е известно от поне 200 години.

В миналото много от ръчните помпи са били неефективни или трудни за ползване, като в резултат на това при изцеждане често се стигало до ранно отбиване или прекратяване на кърменето. Но в наши дни има богат избор от помпи за кърма, като с двойна електрическа помпа времето за изцеждане и на двете гърди може да е в рамките на около 15 минути, а успешното изцеждане да продължи с месеци.

Ако обмисляте за изцеждате кърма, понеже ще бъдете разделени с бебето си, налага се да го храните с шише, в началото или трябва да се върнете на работа, целият процес може да ви се стори доста стресиращ. Вероятно е дори да се чудите дали цеденето ще ви причини болка или дали ще се справите. Но не се обезкуражавайте!

С малко упоритост, правилни насоки и с помощта на консултант по кърмене, ако е нужно, процесът на изцеждане на кърма може да бъде усъвършенстван. Може да се обърнете към доброволните консултанти по кърмене на Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” или Ла Лече Лига България, както и към сертифициран от международен борд консултант по лактация IBCLC. А в следващите редове ще намерите полезни съвети, които ще ви помогнат да осигурите така ценното майчино мляко за вашето бебе!

Защо може да се наложи да изцеждате кърма

Майките на недоносени деца най-често са съветвани и насърчавани да изцеждат кърма, докато техните бебета са в неонатологичното отделение или са все още прекалено малки и недостатъчно укрепнали, за да се хранят от гърда. Кърмата има много, дори дългосрочни ползи за растежа и развитието на недоносените бебета, а да осигурява кърма за бебето си е важен стимул и за самата майка в трудните моменти след раждането.

Друга често срещана причина е, когато бебето изпитва трудности с кърменето – неправилно засукване в началото може да бъде една от тях. Някои жени избират да цедят, за да включат партньора си или роднини в храненето на бебето. Други прибягват до изцеждане, за да имат запас от съхранена кърма, за облекчаване на напрежение и болезненост в гърдите или за увеличаване на лактацията. Ако майката трябва да се върне на работа, също може да реши да изцежда кърма за бебето си. Понякога изцеждане с помпа се налага и поради медицински състояния, като например операция на гърдата или гърдите или прием на медикаменти.

Когато знаете как да боравите добре с помпата и как да процедирате с изцеждането, ще започнете да чувствате и по-уверени – въпреки трудностите, пред които сте изправени, можете да осигурите най-доброто на вашето бебе! Майките, които цедят кърма споделят, че много по-рядко се чувстват разстроени, неуверени, депресирани, отхвърлени, объркани, обременени, виновни или разочаровани.

Ползи от изцеждането с помпа

Независимо дали изцеждането на кърма се налага за поддържане на лактацията или защото искате да осигурявате мляко за недоносеното си бебе в интензивното неонатологично отделение, от него може да има и редица други ползи.

Ето най-важните от тях:

 • Осигурява възможност за хранене, изцяло заместващо кърменето от гърда. Някои бебета могат да срещнат различни затруднения по време на кърмене или да не могат да се хранят добре от гърда. Вместо да се отказвате от кърменето, изцеждането на кърма може да запази лактацията и да сте уверени, че бебето получава достатъчно количество мляко
 • Позволява бебето да бъде хранено от останалите членове на семейството. Ако се наложи, е възможно и да замразите кърма и вашият партньор или друг близък човек да поеме храненето.
 • Дава възможност за почивка. Със запас от изцедена кърма може и останалите роднини да участват в нощните хранения или в друг момент, за да имате време да починете или да свършите други неща.

Изцеждането на кърма е източник на „течно злато“ за вашето бебе. В някои ситуации то може да дори да отнема по-малко време от храненето на гърда.

Кога да започнете да изцеждате кърма

Ако бебето ви е родено недоносено, прекарва тежка жълтеница на новороденото, има проблеми с техниката на засукване или е налице друга причина, поради която не може да бъде кърмено успешно, би било добре да се обърнете към специалист или консултант по кърмене, за да започнете да изцеждате кърма възможно най-скоро. Друга причина за този избор може да бъдат болезнени зърна или чувствителност – с изцеждането ще запазите лактацията и ще осигурявате достатъчно количество кърма. В подобни ситуации отново може да се наложи да започнете да изцеждате с помпа колкото се може по-бързо. А ако се очаква да бъдете разделени с бебето непосредствено след раждането по каквато и да е причина или просто кърменето не е успешно, също може да решите да изцеждате, докато не бъдете отново заедно.

С помощта на консултанта по кърмене ще изготвите план за стимулиране и поддържане на лактацията и ще получите съвет относно това каква помпа да използвате и как да боравите с електрическа помпа или помпа от болничен клас, ако е нужно Този вид помпи са по-ефективни и позволяват едновременно изцеждане и на двете гърди за осигуряване на максимално количество мляко, .

В случай, че бебето ви е здраво, наддава добре и не се очаква да бъдете разделени за известен период от време, повечето консултанти по кърмене препоръчват да изчакате докато то навърши 4 до 6 седмици, преди да установите редовен режим на цедене.

Как да направите план за цедене

Въпреки че най-подходящото време за изцеждане ще зависи от вашия дневен режим и от този на бебето, е важно да се отбележи, че периодът на най-добра лактация e през нощта или рано сутрин. Това се дължи на факта, че нивото на хормонът окситоцин е най-висок нощно време и рано сутрин, затова и производството на кърма тогава е повишено.

Ако не е възможно да кърмите или да се справите с кърмене от гърда, но искате да осигурите нужното количество мляко, ще трябва да се стремите да изцеждате гърдите на интервалите, в които би сукало бебето, което е най-често на всеки два до три часа. Максимално голямата пауза без изцеждане, която можете да си позволите един път в денонощието, е 5-6 ч. Важно условие е изцеждането да продължи, докато спре да изтича кърма – това обикновено отнема около 15 до 20 минути.

Ако комбинирате кърмене от гърда с изцеждане, е важно да не прекалявате с изцеждането в стремежа си да натрупате по-голямо количество изцедена кърма. Да изцеждате в интервалите между всяко хранене, както и през нощта, може да е много изтощително, както и да доведе до свръхлактация. Точно поради това е добре да потърсите помощ и съвет от консултант по кърмене или друг специалист и да изградите режим, който е удобен за вас и вашето мъниче.

Важно е да знаете, че тялото ви произвежда толкова мляко, колкото са нуждите и потребностите на бебето. Всеки път, когато кърмите или изцеждате гърдите с помпа, вие давате сигнал на тялото да произвежда повече кърма. Също така не забравяйте, че гърдите никога не се изпразват напълно – ако скоро сте изцедили кърма с помпата и бебето пожелае да суче, винаги ще има останало количество мляко, с което то да се нахрани. Единствено времето, за да се засити напълно, ще бъде малко по-дълго.

Ако пък искате с цеденето да наблегнете на запазването на количествата кърма, нахранете бебето на гърда сутринта, а след това изцедете и двете гърди за 10 до 15 мин. Някои майки изцеждат кърма веднага след кърмене, докато други изчакват около час, след като са нахранили бебето си.

Как да изцеждате

Ако възнамерявате да изцеждате редовно или доста интензивно, може би ще е удобно да обособите специален кът за цедене, както вкъщи, така и на работното място (ако ще се връщате на работа). В него може да поставите всички необходими аксесоари за помпата, чисти шишета и контейнери за съхранение на кърма, вода за пиене (в случай, че ожаднеете), както и покривало или шал. Може би ще искате да добавите и снимка или видео на вашето бебе. Когато го виждате или чувате, ще повишите стимулацията и ще улесните рефлексът за потичане и изцеждането на кърма.

Някои майки използват и подвижна количка вкъщи за по-удобно съхраняване и преместване на необходимите им принадлежности за цедене.

Когато сте готови да започнете да изцеждате, може да следвате тези няколко стъпки:

 • Измийте добре ръцете си със сапун и ги подсушете, преди да започнете да използвате помпата или да докосвате гърдите си.
 • Бъдете спокойни, намерете удобно място и забравете за всички притеснения или стрес. Снимка на бебето или релаксираща музика може да ви помогнат.
 • Може да подпомогнете стимулацията за потичането на млякото като масажирате гърдите си или поставите топли компреси.
 • Поставете накрайника на помпата така, че зърното да е разположено в средата, за да се създаде по-добър вакуум.
 • По-добре е да не се изкушавате да използвате веднага най-мощната степен на работа на помпата, тъй като това може да бъде болезнено.
 • Изцеждането не трябва да причинява болка.
 • Седнете удобно и се отпуснете. Нека помпата сама върши останалата работа.
 • Съхранете изцедената кърма безопасно и сигурно. Ако се намирате на място извън дома, е добре да разполагате и с хладилна чанта и торбички за охлаждане, с които да сърханявате изцеденото кърма на по-ниска температура.

Как да почиствате помпата за кърма

Почистването на помпата и на нейните части е изключително важно, за да се осигури хигиенна безопасност. Повечето от частите на помпата могат да се измият с вода и сапун, точно както миете чинии. Трябва само да избягвате да потапяте тръбичките във вода, защото това може да спомогне за задържане на влага и образуване на мухъл При необходимост, може да ги почиствате поотделно.

Ако миете частите на помпата на ръка, старайте се да не ги поставяте директно в мивката. По-добре измийте всяка част поотделно като я държите или използвайте чиста купа за измиването. Оставете частите да изсъхнат на чист кухненски плот и не ги прибирайте, докато не изсъхнат напълно.

Ако частите на помпата са подходящи за съдомиялна машина, може да ги почистите и като ги поставите а в горното отделение на съдомиялната за по-добро измиване. Не бива да ги изваждате, ако не са напълно сухи.

Как да съхранявате изцедената кърма

Правилното съхранение на кърмата е също важна част от изцеждането. След всички положени усилия, не бихте искали да се наложи да изхвърлите ценни количества мляко, поради съмнения, че то може да не е с добро качество.

Колко е трайността на кърмата

 • На стайна температура (до 27 градуса) – до 4 часа.

 • Охладена – може да се употребява до 24 часа.

 • Съхранена в хладилник – прясно изцедената кърма може да престои между 4 и 6 дни в задната част на хладилника. Размразената кърма може да се съхранява до 24 часа.

 • Замразена във фризер – може да бъде употребявана до 6 месеца.

 • Дълбоко замразена – кърмата може да се съхранява до 1 година.

Преди да оставите изцедената вече кърма за съхранение, трябва да поставите етикет на контейнера с датата и часа, в която сте я добавили. Никога не трябва да замразявате отново вече размразена кърма, или да я затопляте в микровълнова фурна.

Важно е да се отбележи, че тези препоръки не са подходящи за недоносени и болни бебета. В случай, че цедите за недоносено/болно бебе, спазвайте изключително стриктно изискванията за стерилизация и съхранение, които са ви дадени от болницата.

Изцеждането на кърма и комбинирано хранене

Много родители се затрудняват с преценката кое е най-добро за тяхното бебе. Те се чудят дали трябва да наблегнат изключително на кърменето или на изцеждането или да комбинират и двата метода. Други избират да хранят или дохранват с адаптирано мляко.

Който и метод на хранене да изберете, посъветвайте се задължително с вашия педиатър дали той ще покрива напълно хранителните нужди на бебето.

„Независимо какъв вид мляко получава бебето – кърма, изцедена кърма или адаптирано мляко, най-важното е то да бъде нахранено“.
Д-р Даниел Робъртс

Важно да се вземе предвид, че всяко дете е различно и точно затова е необходимо то да бъде следено редовно на детските консултации. Вашият педиатър ще проследява дали бебето наддава добре и се развива правилно. Педиатърът може да препоръча прием на витамин Д за кърмените бебета, както и на мултивитамини за бебетата, хранени с адаптирано мляко. А ако използвате комбиниран метод на хранене, също обсъдете с педиатъра дали има нужда от добавки.

Как да прекратите изцеждането на кърма

Независимо дали осигурявате кърма за бебето си изцяло чрез изцеждане или комбинирате с кърмене или добавка на адаптирано мляко, в даден момент ще започнете да се замисляте и за прекратяване на цеденето. Много майки си поставят за цел да продължат поне до навършването на 1 година на бебето, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация и Американската академия по педиатрия, които препоръчват изключително кърмене до 6-месечна възраст и продължаване на кърменето до 2-годишна възраст и повече, наред с твърди храни, ако майката и бебето имат желание за това.

Някои майки обаче решават по различни причини да прекратят изцеждането на кърма по-рано. Ако желаете да спрете с изцеждането, трябва да го направите бавно и постепенно. Обсъдете с вашия лекар и консултант по кърмене как да се справите най-добре, без това да причинява дискомфорт на вас или да затруднява храненето на бебето.

При всички случаи не бива да спирате с изцеждането на кърма изведнъж. Това може да доведе до проблеми като запушване на млечни канали, препълване на гърдите или дори мастит.

Справяне с болка или друг дискомфорт

Процесът на изцеждане на кърма не трябва да бъде болезнен, въпреки че понякога може да усещате лек дискомфорт (усещане за придърпване). Ако изцеждането е болезнено, би било уместно да се свържете с консултант по кърмене. Той ще ви даде насоки как да цедите правилно и как правилно да използвате помпата. Може би включвате помпата на прекалено мощен режим на стимулация или изцеждане и това може да предизвика дискомфорт и болка, или пък не я поставяте правилно или с необходимия размер накрайници.

Ако имате неприятно усещане, защото гърдите ви са напрегнати или препълнени, може да опитате да поставите топъл компрес върху тях, който ще облекчи и ще улесни потичането на млякото. Но ако подозирате, че имате запушване на млечни канали или начална форма на мастит, или гъбична инфекция, незабавно трябва да се свържете с лекар или консултант по кърмене. Те ще могат да оценят състоянието, както и необходимото лечение ако се налага такова.

Заключителни думи

Изцеждането с помпа един от най-добрите начини, за да осигурите необходимата кърма на вашето бебе, дори когато обстоятелствата възпрепятстват кърменето. Ако решите да изцеждате с помпа, би било добре да потърсите помощ и от консултант по кърмене.
Той може ще отговори на всичките ви въпроси и ще ви помогне да осигурите едно добро начало за успешна лактация.

В статията са използвани съвети и препоръки от Кади Ейди, медицинска сестра и консултант по кърмене, Лекси Хес, сертифициран консултант по кърмене и д-р Даниел Робъртс, педиатър.

Източник: www.verywellfamily.com

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Виолета Кунова