Потенциални проблеми и увреждания при недоносените бебета

Потенциални проблеми и увреждания при недоносените бебета

Недоносените бебета са по-предразположени към определени здравословни проблеми, така че медицинският екип, който ви помага, ще обърне специално внимание, когато оценява развитието на вашето дете. 

Повечето недоносени бебета израстват здрави, но като цяло преждевременно родените деца са по-податливи на здравословни проблеми, отколкото другите деца.

Това не значи, че вашето бебе би имало който и да било от описаните по-долу проблеми. Говорете с вашия проследяващ лекар или се свържете с развитиен специалист, ако се притеснявате за бебето си или ако забележите симптоми на здравословен проблем или друго затруднение в развитието.

На недоносените бебета, които са в най-голям риск, ще бъдат направени допълнителни изследвания на растежа и развитието, така че да могат да се хванат възможно най-рано всякакви потенциални проблеми.

Какви проблеми могат да се появят при развитието на недоносени деца?

Недоносените деца са по-склонни към проблеми, които засягат слуха, зрението, движението, ученето и поведението.

Ранните години на вашето бебе са важно време за развитието на неговия мозък. Можете да му помогнете като си играете с него, говорите му и му помагате да прави нови неща, като например да се търкаля или да се изправя.

Учене

Някои преждевременно родени деца се справят добре в училище, но като цяло имат повече трудности в ученето, отколкото останалите им връстници. Колкото по-късно е родено едно бебе, толкова по-слаби са тези затруднения.

Все пак опитайте да не се притеснявате за това. Децата с трудности в ученето, които имат допълнителна подкрепа в училище, могат да достигнат своя пълен потенциал.

Слух

Вашето бебе може да е минало през слухов тест в болницата. Също така то може да е минало допълнителни тестове със слухов специалист. Ако детето ви има загуба на слух, медицинският екип ще ви запознае с възможностите за терапия.

Слуховите импланти и помощни средства могат да променят много нещата и могат да помогнат на детето да развие своите говор и реч.

Зрение

Някои недоносени деца имат завишен риск от проблеми със зрението. Например, когато са имали кръвоизлив в мозъка, реакция от инфекция (сепсис) или ако са имали процедури за ретинопатия.

Очите на детето ви ще бъдат проверени докато е в болницата. В последствие могат да се направят допълнителни прегледи между 3 и 6-годишна възраст, когато други потенциални проблеми със зрението се хващат по-лесно. Ако детето ви има проблем със зрението, трябва да се консултирате със специалист, който ще ви насочи към различните варианти за лечение.

Церебрална парализа

Церебралната парализа е група от състояния, които засягат най-вече движението и координацията. По-често срещано е при недоносените бебета, като по-рано родените са изложени на най-висок риск.

Церебралната парализа се отразява на изпращането на сигнали от страна на мозъка до останалите части на тялото. Тя въздейства на всеки по различен начин, варирайки от леки до тежки последствия. Симптомите могат да включват проблеми с баланса, позицията, говора, дъвченето или ученето.

Бебетата могат да показват ранни симптоми на церебрална парализа като:

  • нервни движения;
  • нестабилност или скованост;
  • забавяне на развитието, например: не могат да сядат до 8-месечна възраст или не могат да ходят до 18-месечна възраст;
  • проблеми с храненето.

Тези симптоми могат да не се забележат първоначално, но повечето деца биват диагностицирани до 2-годишна възраст.

Ако детето ви има церебрална парализа, то ще има редовни прегледи, проследяващи симптомите, които могат да се променят по време на растежа. Лечението може да включва физиотерапия, трудова терапия, терапия на говора или терапия с диета. Лекарствата могат да помогнат при стегнати мускули, а някои деца могат да бъдат подложени на операция.

Емоции и поведение

Децата и тийнейджърите, които са преждевременно родени са по-склонни към проблеми с емоциите и вниманието. Например, те могат да изглеждат необщителни, пасивни или срамежливи.

Някои преждевременно родени деца могат да покажат хиперактивност или импулсивно поведение. Децата, родени преди 28-ма седмица, са с повишен риск от дефицит на вниманието и проблеми с хиперактивността, или проблеми от аутистичния спектър.

Ако имате притеснения за своето бебе

Помнете, че ако забележите нещо в бебето си, което ви притеснява, не трябва да се колебаете да се свържете с вашия лекар. Никога не се притеснявайте, че бихте могли да ги обезпокоите. Най-важното нещо е вашето бебе да е добре и вие да се чувствате спокойни.

Грижете се за собственото си емоционално здраве

Като родител е важно да се опитате да се грижите за себе си, както го правите за вашето бебе. Ако имате притеснения за здравето на детето си, това може да се отрази на вашето ментално състояние.

Може да ви помогне да поговорите с други родители с подобен опит. Ако имате усещането, че нещата излизат извън контрол, важно е да потърсите помощ. Не крийте чувствата си и не страдайте вътрешно. Вие не сте сами и насреща е налична помощ.

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Елена Иванова
Редакция: Мирослава Бояджиева
Източник: www.tommys.org