Преждевременно родените деца имат повишена чувствителност към болка

Преждевременно родените деца имат повишена чувствителност към болка

Преждевременно родените деца са по-чувствителни към болката заради процедурите, които претърпяват по време на интензивното лечение след раждането, твърди проучване, направено с подкрепата на Съвета за медицински изследвания на Великобритания.

Изследването показало, че недоносените бебета, които са прекарали поне 40 дни в болница, изпитват по-силна болка, в сравнение с напълно здравите, доносени деца. Според авторите на изследването, публикувано в журнала NeuroImage, са необходими по-добри болкоуспокояващи за недоносените деца, подложени на интензивни грижи, за да се предотврати развитието на повишена чувствителност към болката.

Бебетата, родени преждевременно, често прекарват месеци в интензивното неонатологично отделение, където преминават през болезнени процедури като инжекции, парентерално хранене и вземане на кръвни проби.

В изследването, учените са измерили мозъчната активност с електроенцефалограма (ЕЕГ) по време на рутинно изследване с пробождане в петата за вземане на кръвна проба. Те са наблюдавали по-силни ЕЕГ следи при недоносените бебета, които са били в болница поне 40 дни, отколкото при здрави бебета на същата възраст. които не са били хоспитализирани.

От друга страна, не са били отчетени разлики в мозъчната активност при нежно докосване на петата при същите деца, което предполага, че чувствителността при недоносените деца е конкретно към болката. Учените посочват, че това наблюдение е важно, защото обикновено усещането за допир се провокира от държане на ръце или гушкане. Това означава, че недоносените бебета усещат докосването на майката точно толкова, колкото и напълно доносените деца.

Проучването подкрепя за пореден път предишни изследвания, които представят доказателства за повишена чувствителност към болка при вече пораснали деца, които са били родени преждевременно.

Ръководителят на изследването, д-р Ребека Слейтър от Университетския колеж в Лондон посочва:

„Нашето проучване показва, че преждевременното раждане и интензивните грижи след него, се отразяват на обработката на болката в мозъка на бебето. Тези наблюдения може обяснят разликите в чувствителността към болка, които вече са докладвани при големи деца, които са родени преждевременно”.

Учените предполагат, че вероятно реакцията на мозъка към болка се изменя от преживяванията, свързани с преждевременното раждане. Изследователите се надяват, че с подобни проучвания, които измерват реакциите на мозъка към болката, ще се спомогне за по-добър и по-информиран подход към прилагането на аналгезия за недоносените бебета. Те ще позволят да бъдат определени и оптимални начини за облекчаване на болката при преждевременно родените деца.

Източник: www.theguardian.com
Photo credit: Freepik
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Виктория Лилянова