Развитие според гестационните седмици

Развитие според гестационните седмици

Ако някога сте влизали в интензивен сектор/неонатологично отделение, знаете че недоносените бебета родени в различни етапи от бременността са различни едни от други. Всички те са малки, нуждаят се от интензивно лечение/медицинска помощ и за съжаление могат да бъдат изправени пред сериозни усложнения. Бебе родено 3-4 месеца предварително, ще бъде изправено пред много по-различни усложнения от бебе, родено от 1 до 2 месеца по-рано.

Повече от половината от недоносените бебета, родени между 23 и 24 седмици от бременността, ще преживеят раждането и ще имат шанс да живеят и извън неонатологичното отделение. Бебетата, родени преди 23 седмици, могат и да оцелеят – най-малкото такова бебе е Амилия Тейлър. 23-24 седмици често се счита за граница на жизнеспособността за недоносени бебета.

23 и 24 гестационна седмица

Бебета родени между 23 и 24 г.с. се считат за микро бебета.

Те тежат малко повече от половин килограм и са дълги не повече от 20 см измерени от главата до петите. Бебетата, родени по това време са покрити с фин косъм, наречен лануго. Въпреки че техните очи най-вероятно ще бъде затворени и/или клепачите им ще са все още сраснали, те ще имат напълно развити мигли и вежди. Те дори ще имат съвсем мънички нокти.

Повечето от органите на тялото са недоразвити в 23-24 гестационна седмица. Долните дихателни пътища едва сега започват да се развиват, така че родените през 23 и 24 седмица ще имат нужда от респираторна подкрепа за дълъг период от време.

25 и 26 гестационна седмица

Между 25 и 26 седмици, недоносени бебета тежат между 680 и 1000 гр и са около 22-23 см измерени от главата до петите.

Бебетата, родени по това време се наричат микро бебета (micro preemies) – те са изправени пред дълъг престой в неонатологичното отделение и имат много здравословни проблеми, свързани с тяхната недоносеност.

Около 26 г.с. белите дробове на недоносените започват да образуват алвеоли – въздушните мехурчета, които осъществяват обмяната на газове. Въпреки че те са все още твърде малки, за да дишат без чужда помощ, това е основен момент!

Друг важен етап от развитието на бебета родени между 25 и 26 г.с. включват развитие на рефлекс, който представлява характерно „стряскане на бебето“ от силен шум или резки движения. Във връзка с това бебето разтваря ръце и крака, като веднага след това ги свива. Този рефлекс трябва да изчезне около 4-5 месец и ако това не се случи, се смята за патологичен (Рефлекс на Моро) – това е индикация за консултация със специалист.

Около 26 г.с. се развиват и отпечатъците на пръстите на краката и ръцете.

27 и 28 гестационна седмица

След 27 седмица недоносените бебета вече не се считат за мирко бебета Те се наричат „много недоносени бебета“ или „екстремно недоносени“ и имат с 95% по-голям шанс да преживеят раждането и да бъдат изписани от неонатологичното отделение.

Въпреки това, бебета родени между 27 и 28 г.с. все още изискват много медицинска помощ/грижи и може да се очаква да останат в интензивното отделение за дълъг период от време.

Около 28 седмици, недоносени бебета тежат около 1200 гр. и са с дължина около 40 см. измерени от главата до петите.

Очите им се развиват много бързо и бебета родени след 27 г.с. могат да мигат – техните клепачи не са вече затворени. Ретината все още се развива (което ги прави все още изложени на риск от развитие на ретинопатия на недоносеното).

Около 27 и 28 седмици, недоносени бебета също започват да развиват по-координирани цикли на сън и събуждане. Те започват да имат периоди в които сънуват (бързо движат очите си под клепачите).

През 29 до 30 седмици, растящо бебе е вече много по-съзряло.

Преждевременно родените бебета, родени между 29 и 30 седмици, все още ще изискват дълъг престой в неонатологичното отделение, но жизнените им органи са много по-развити от тези на бебета, родени по-рано. Разбира се, важно е да се подчертае, че всеки случай е индивидуален и престоят в неонатологичното отделение зависи от много фактори, касаещи общото здравословно състояние на детето.

29 и 30 гестационна седмица

В 29 до 30 седмици, недоносени бебета тежат около 1400 гр и са дълги около 43 см измерени от главата до петите. Въпреки че те все още са много малки, родените през 29 и 30 г.с., имат повече подкожни мазнини, така изглеждат повече като „истински“ бебета. Те започват да губят ланугото – финната косъмчета, които покриват тялото на недоносеното бебе.

В допълнение към всичко това, мозъкът също преминава през период на бърз растеж. Развиват се и мозъчните гънки. Бебето е достатъчно зряло, за да започне да контролира само телесната си температура.

31 и 32 гестационна седмица

През 31-32 седмици, недоносени бебета са тегло между 1600 и 1850 гр и са дълги около 46-48 см измерени от главата до петите. Те достигат почти дължината на доносено бебе/бебе родено на термин!

Бебета, родени между 31 и 32 г.с. се наричат умерено недоносените бебета. Въпреки, че те са все още незрели при раждането и ще изискват поне няколко седмици медицински грижи в интензивното отделение, повечето наваксват сравнително бързо своите връстници.

Между 31 и 32 седмица, бебетата натрупват много телесна мазнина. Недоносените бебета, родени в тези седмици е възможно да бъдат в състояние да поддържат добра телесна температура и без помощта на инкубатор/кувьоз. Те използват всички 5 сетива, за да научат повече за околния свят.

Родителите обикновено искат да знаят, кога техните бебета могат да бъдат изписани от неонатологичното отделение. Преди изписването им, има няколко основни етапи, които преждевременно родените бебета трябва да достигнат:

– да могат да дишат сами;
– да бъдат в състояние да се хранят от шише или гърда;
– да поддържат телесната си температура;
– да поддържат възходяща теглова крива.

33 и 34 гестационна седмица

Бебета, родени преждевременно между 33 и 34 г. с. са с тегло между 1800 и 2300 гр при раждането и около 50 см дължина. Тези бебета са много по-близо до размера на бебе, родено на термин.

Въпреки че са сравнително големи, бебетата родени в 33-34 г.с. са все още незрели, и може да се наложи да останат в интензивното отделение в продължение на няколко седмици.

Недоносените бебета, родени в 33-34 г.с. са почти напълно развити. Техните кости са напълно оформени, ноктите покриват края на пръста/ноктите са изцяло пораснали, и при момчетата, тестисите са слезли в скротума.

Въпреки това, дихателната система не е напълно развита/завършена до настъпване на последните седмици на бременността, както и антитела едва сега започват да преминават от майка към бебето.

Повечето недоносени бебета родени в 33-34 г.с. ще имат доста кратък престой в отделението и са с по-малко проблеми, в сравнение с тези, които са родени много по-рано. Те могат да се нуждаят от помощ за дишането за кратък период от време, но може да им отнеме повече време за да се научат да се хранят.

Възможно е да има затруднения в координацията на засукване, преглъщане и дишане, както и бебето да не е достатъчно силно да поеме достатъчно храна, необходима за растежа.

35 и 36 гестационна седмица

Бебета, родени преждевременно през 35-36 г.с. са с дължина около 50 см и обикновено тежат между 2500 и 2700 гр.

Въпреки че изглеждат като напълно доносени бебета, те все пак са преждевременно родени, и могат да се изправят пред някои проблеми, които се срещат при недоносени деца.

Това биха могли да бъдат проблеми с развитието на белите дробове, проблеми с терморегулацията, поради недостатъчно подкожна мазнина, както и липса на достатъчно сила, за да се хранят ефективно. Обикновено при тези недоносени бебета, проблемите се преодоляват бързо.