Рискът от преждевременно раждане е по-висок през грипния сезон, твърди проучване

Рискът от преждевременно раждане е по-висок през грипния сезон, твърди проучване

Бебетата, които трябва да се родят през зимните месеци, в разгара на грипния сезон, са изложени на 10% по-висок риск от преждевременно раждане, са установили изследователи от Принстънския университет.

Авторите на изследването Джанет Къри и Ханес Шванд са открили, че жените, които зачеват в определени периоди от годината, са по-предразположени към по-ранно раждане, най-вероятно защото терминът им се пада по времето, когато върлува грип.

Учените са искали да изследват дали и как сезоните влияят на раждането.

Те посочват, че най-впечатляващият факт, който са открили е, че бебетата, заченати през май, са изложени на 10 на сто по-висок риск от преждевременно раждане.

В изследването са използвани данни от регистъра „Жизнена статистическа раждаемост“ на САЩ и са били избрани 647 050 жени от Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания, родили повече от веднъж в периода 1997-2006 година. Проучването е разгледало общо над 1,4 милиона раждания.

Изследователите са избрали майки, които са имали повече от едно дете, за да изключат колкото се може повече социално-икономическия статус – фактор, за който е известно, че допринася за изхода на раждането.

Когато сравняват сезона на зачеването с изхода на раждането и здравето на бебето, учените откриват рязък скок в преждевременните раждания през месеците януари и февруари. Това са приблизително девет месеца, ако зачеването се е случило през май.

Те също така откриват и тенденция за по-високо тегло с от 8 до 9 грама при раждане, сред бебетата, заченати през летните месец. Вероятно това се дължи на сезонните модели на наддаване на тегло по време на бременност.

За да изследват ролята на сезонния грип върху резултатите от раждането, учените съпоставят данните за грипните епидемии, събрани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ от 1997 г. насам. Те установяват, че случаите на преждевременно раждане са били два пъти повече в пика на пандемията от свински грип през 2009 г., отколкото в пика на сезонния грип през други години.

Изследователите посочват, че резултатите от проучването не означават, че жените трябва да избягват да забременяват през месец май. Те просто трябва да си направят противогрипна ваксина, за да избегнат рисковете от грип по време на бременност.

Защо е опасно да се разболеете от грип по време на бременност?

Според авторите на изследването, е известно, че грипните инфекции може да повлияят негативно на раждането, вероятно защото причиняват възпаление, което може да доведе до редица последствия, които да предизвикат раждане.

Жените, които се разболяват от грип по време на бременност, са изложени на по-висок риск от сериозни усложнения, които включват бактериална пневмония и дехидратация. По време на бременност промените в имунната система, белите дробове и сърцето правят грипните инфекции по-опасни както за майката, така и за нероденото дете. В най-лошият възможен случай, грипът при майката може да доведе дори до смърт на плода.

В същото време, проучвания, проведени от 2009 година насам, показват, че за бременните жени, които са се ваксинирали срещу грип по време на грипния сезон, е по-малко вероятно да родят преждевременно, отколкото тези, които не са се ваксинирали.

Бебетата, родени по-рано, са с по-ниско тегло и е възможно органите им да не са напълно развити, което да доведе до сериозни усложнения. Белите дробове съзряват последни през бременността и респираторните проблеми са най-честото усложнение при недоносените бебета.

Обширно норвежко проучване също съобщава, че бебето е изложено на по-големи и дори животозастрашаващи рискове при грипна инфекция на майката и поставянето на противогрипна ваксина намалява този риск. Според изследователите, няма основания за отказ от ваксиниране срещу грип на бременни жени през втория или третия триместър от бременността. Това е изключително важна група, като се има предвид, че те могат да бъдат особено уязвими за тежки последствия от инфекцията с грипен вирус.

Данни от пандемията с COVID-19 също сочат, че макар повечето бременни жени, които се заразяват с вируса да имат леки симптоми и безпроблемна бременност, при тях е наблюдаван по-голям риск от преждевременно раждане, спиране на растежа на плода и мъртво раждане, в сравнение с бременни жени, които нямат COVID-19. Това важи най-вече за неваксинираните бъдещи майки, тъй като при тях е по-вероятно да се стигне до тежко преминаване на заболяването.

Световната здравна организация определя бременните жени като „група с най-висок приоритет“ за получаване на ваксини срещу грип.

Източник: www.healthline.com
Photo credit: Freepik
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Искра Петрова