Родителство след загуба

Родителство след загуба

Да се роди бебе след предишна загуба често води до сложни чувства. Тази статия се базира на проведени разговори с родители, които преминават през това. 

Информацията тук е за всеки родител преживял загуба на бебе. Без значение обстоятелствата, всичко което чувствате относно това да станете родител след предишното си преживяване е напълно естествено и оправдано.

Какво е  „бебе на дъгата“?

Символът на дъгата е използван от много години между родителите, загубили своите бебета . “Бебе дъга“ (rainbow baby) е бебе родено след спонтанен аборт, мъртвородено или неонатална смърт.

Някои родители смятат, че символът на дъгата някак опростява тяхното преживяване, защото появата на бебе на дъгата не отнема мъката от загубата. Но за много родители дъгата символизира надежда и светлина след тежките времена. Няма очаквания да се чувствате по определен начин относно това.

Важно е да освободите място за противоречивите емоции

Родителството след загуба може да доведе до някои много комплексни емоции. Вие най-вероятно празнувате появяването на новото бебе, но същевременно все още скърбите по загубата на предишното.

Важно е да признаете и приемете тези чувства. Не притискайте себе си, за да  почувствате, че появата на бебе ще разреши или ще сложи край на болката от предишната загуба. 

Нормално е да  усещате радост и тъга в същото време. Животът продължава, но това не означава,че трябва да “изтриете” усещането за загуба. Важно е да запомните, че изцелението не означава да забравите.

 

„Ние сме едни опечалени родители в края на деня. Чувствах се обезверена, когато синът ми се роди – и това чувство си остана в мен.“ – Бени

Някои родители имат силно чувство на вина в себе си. Това се случва, защото те изпитват толкова много любов към бебето, че имат усещането, че изоставят изгубеното. Други се чувстват така, защото понякога си мислят, че не биха имали сегашното си бебе, ако предишното бе оцеляло.

Някои родители споделят, че когато продължават да правят неща, с които почитат паметта и загубата на бебето си, това  им помага да се справят с чувствата си. Няма правилен начин да се справим с това. Някои родители решават да отбележат годишнина, като например датата на термина или датата на раждането, като запалят свещ, провеждат семеен помен или просто да говорят за тяхното загубено бебе.

Игнорирайте натиска да не се наслаждавате на всеки момент

Може да чувствате натиск, че трябва да се наслаждавате на всичко покрай родителството, особено ако сте извървели дълъг път докато стигнете до там. Но е важно да не забравяте, че е позволено да имате и лоши дни, а това не бива да ви кара да чувствате вина.

 

„ След три спонтанни аборта, месеци на тестване и няколко операции, за да постигна успешна бременност, поглеждайки назад към успешното раждане на бебето ми, аз бях вцепенена. Плачех при всяко бебе, което видя по телевизията, но не пуснах и една сълза, когато родих бебето си. Страхувах се толкова много, че нещо ще се обърка.“ – Анна

Грижата за бебе е трудна работа за всеки родител. Ако сте родила скоро, вашето тяло все още се възстановява и най – вероятно  чувствате болка, както и въздействието на хормоналните промени. Учите се  как да храните бебето и се адаптирате към безсънните нощи. 

Опитайте се да не бъдете твърде критични към себе си. Да бъдете стресирани или пренатоварени, не означава, че не сте благодарни за шанса да имате бебе. Вие имате право на своите възходи и падения, точно като всеки друг родител.

Справяне с трудни въпроси

Много млади родители споделят за трудните разговори и въпроси, които имат с хора, които не са наясно с техните предишни загуби. Например, някои може да питат дали имате други деца.

 

„ Аз не приемам себе си като майка на едно, а като майка на три – две в Рая и едно на Земята. Това ми носи успокоение и ми помага да се справя с преживяното.“ – Катя

Този тип въпроси могат да бъдат отправяни доста на често към новите родители, така че може да е от полза да помислите как да се справите с тях. Някои родители решават да говорят за предишните си загуби, а други да не искат или не са готови. И двете опции са лични и трябва да бъдат приети и уважени. 

Ако решите да говорите за загубите, може да е от полза да се подготвите за реакциите на хората. Много от тях ще прояват емпатия или разбиране. Но понякога, дори и с най-добри намерения, реакциите на хората могат да бъдат странни или озадачаващи.

Опитайте се да не се чувствате виновни, ако решите да не споменавате загубата на бебето или бебетата. Това не означава, че отричате паметта им. 

При тези обстоятелства, правете и казвайте всичко, което ще предпази и няма да травматизира вас и семейството ви.

Свързване с бебето

Някои родители изпитват затруднения с изграждането на връзка с бебето си. Някои родители не си “позволяват” да повярват по време на бременността, че тяхното бебе ще оцелее, което може затрудни свързването с бебето след това. 

Изграждането на връзка с бебето може да бъде предизвикателство, особено когато тези чувства най-често са неочаквани. В крайна сметка, това е здравото бебе, което сте чакали. Бъдете мили към себе си. Не всеки родител се чувства свързан веднага с бебето. Свързването може да бъде постепенен процес и може да отнеме седмици или дори месеци, за да се почувствате близки с бебето си. 

 

„ Отне ми няколко месеца, за да повярвам наистина, че той е тук и че ще остане. Проблемът със свързването продължи доста време след раждането, защото аз бях прекалено уплашена да се привържа към него.“ – Теди

Ако усещате, че ви е много трудно да се свържете с бебето си, чувствате се тъжни, безнадеждни или виновни през цялото време, седмици или месеци след раждането на бебето, това може да е знак за следродилна депресия. Тя може да се лекува с подходящите грижи, терапия и подкрепа.

Говорете със специалист относно чувствата си. Той няма да ви осъди за чувствата ви.  Всеки родител може да преживее проблеми с психичното си здраве след раждането. Ако сте имали загуба на бебе преди, това може да увеличи риска за развиване на състояния като следродилна тревожност или следродилна депресия. 

Справяне с тревожността

Някои родители споделят, че са очаквали тяхната тревожност да намалее след появата на бебето, но всъщност са продължили да се борят с тези чувства. Въпреки появата на щастливо и здраво бебе, те са изпитват трудност да приемат, че всичко е наред.

Всеки родител има тревожни мисли или притеснения. Естествено е да се притеснява, че нещо може да се случи с бебето или се тревожиш дали правиш всичко правилно. Обикновено тези чувства стават по-малко интензивни с времето. 

Въпреки това, някои родители изпитват следродилна тревожност – включително бащите и партньорите. Това е особено състояние, тъй като има тенденция да е по-мъчително и продължително. 

„Тревожността след раждане е много истинска и унищожителна. Преминавам през това всеки ден със сина си. Въпреки, че той е на 16 месеца, всяка нощ продължавам да проверявам дали той диша, лежейки до мен, опитвам се да се справя с мислите в главата си, че той ще ми бъде отнет”. – Вики

Някои млади родители могат да развият други видове тревожни разстройства като, посттравматично стресово разстройство (PTSD).

Други  родители могат да развият обсебващи мисли и натрапчиво поведение, провокирано от техните безпокойства и тревожности. Възможно е да имат натрапчиви мисли за случайно или умишлено нанасяне на вреда върху бебето. Това е познато като обсесивно-компулсивно разстройство (OCD).

Споделете със специалист, ако усещате, че ви е трудно да се справите. За някои хора може да е трудно да говорят и споделят, но опитайте се да запомните, че професионалистите по психично здраве няма да ви съдят. Те ще се фокусират върху терапията, подходящото лечение и подкрепа, за да можете да се погрижите за себе си и бебето си.

Говорете за чувствата си

Важно е да продължавате да изразявате чувствата си. Може да е достатъчно да правите това насаме, например да пишете в дневник. Можете също да поговорите с някого, на когото вярвате, като партньор, приятел, член на семейството, медицинско лице или психотерапевт. Опитайте се да бъдете максимално открити и честни относно начина по който се чувствате. 

Разговорите с родители, които са преминали през същото могат да бъдат изключително подкрепящи.


Център за детско развитие „Малки чудеса“ предлага индивидуално насочена терапия за родители, преживели загубата на дете. Тя има за цел да осигури възможност за споделяне на мисли, емоции и преживявания в защитено и подкрепящо пространство.

Осъзнаваме необходимостта от достъпната и навременна подкрепа в подобен тежък момент. Ето защо психотерапевтичната подкрепа за семейства, преживели загуба на дете, е безплатна и се осъществява с подкрепата на дарители.


Свържете се с нас, за да получите повече информация и/или да запишете час за консултация на телефон 0887 54 54 46 или от формата долу.

     

    Източник: https://www.tommys.org/pregnancy-information/after-birth/parenting-after-loss

    Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Гергана Колева