Спонтанен аборт: Признаци, симптоми и причини за ранна загуба на бременност

Спонтанен аборт: Признаци, симптоми и причини за ранна загуба на бременност

Какво представлява спонтанният аборт?

Спонтанен аборт е загуба на бременност през първите 20 седмици от бременността. Когато това се случи през първия триместър, спонтанният аборт се нарича още ранна загуба на бременност.

Около 10% от установените бременности завършват със спонтанен аборт, а повече от 80% от тези загуби се случват преди 12-а гестационна седмица. Рискът от спонтанен аборт намалява значително с напредването на бременността. Проучване сочи, че процентът на спонтанните аборти е 9,4% през 6-та седмица от бременността, 4,2% през 7-та седмица, 1,5% през 8-та седмица, 0,5% през 9-та седмица и 0,7% през 10-та седмица.

Тази статистика не включва ситуациите, при които оплодената яйцеклетка се губи, преди да бъде установена бременността. Проучвания са установили, че от 30 до 50 процента от оплодените яйцеклетки се губят преди или по време на процеса на имплантиране – често толкова рано, че жената продължава да има менструация приблизително в очакваното време или до една седмица по-късно. Това се нарича химическа бременност.

Признаци за спонтанен аборт

Ако забележите тези признаци за спонтанен аборт, незабавно се обадете на вашия лекар или акушер-гинеколог, за да могат да определят дали имате проблем, който трябва да се реши незабавно:

 • Кървене или зацапване:

извънменструалното вагинално зацапване или кървене обикновено е първият признак на спонтанен аборт. Все пак имайте предвид, че всяка четвърта бременна жена има кървене или зацапване (наличие на петна кръв по бельото или тоалетната хартия) в началото на бременността и повечето от тези бременности не завършват със спонтанен аборт.

 • Коремна болка:

коремната болка обикновено започва след първото кървене. Тя може да е спазматична или постоянна, лека или остра, или да прилича повече на болка в кръста или натиск в таза.

Кога трябва да потърся лекаря си при съмнение за бременност?

Ако имате едновременно кървене и болка, шансовете за продължаване на бременността са много по-малки. Много е важно да знаете, че вагиналното кървене, зацапване или болка в началото на бременността могат да сигнализират и за извънматочна или моларна бременност.

Освен това, ако кръвната ви група е Rh-отрицателна, може да се наложи инжектиране на Rh имуноглобулин в рамките на два или три дни след като за първи път забележите кървене, освен ако бащата на бебето също не е с отрицателен резус фактор.

Някои спонтанни аборти се установяват за пръв път по време на рутинен пренатален преглед, когато лекарят не чува сърдечния ритъм на бебето или забележи, че матката ви не расте както трябва (често ембрионът или плодът спират да се развиват няколко седмици преди да се появят симптоми като кървене или спазми).

Ако вашият лекар подозира, че сте направили спонтанен аборт, той ще направи ултразвуково изследване на матката. Може да назначи и кръвен тест.

Какви са причините за спонтанен аборт?

Съществуват много митове за причините за спонтанен аборт. Но неща като стрес, физически упражнения, секс или използване на противозачатъчни хапчета преди забременяване, не причиняват спонтанен аборт. Нито пък сутрешното гадене, падането или ударът в стомаха. Не се обвинявайте. Обикновено спонтанният аборт се случва, защото оплоденият ембрион не може да се развие нормално.

Смята се, че между 50% и 70% от спонтанните аборти в първия триместър са случайни събития, причинени от хромозомни аномалии на оплодения ембрион. Най-често това означава, че яйцеклетката или сперматозоидът са имали грешен брой хромозоми.

Понякога спонтанният аборт е причинен от проблеми, които възникват по време на деликатния процес на ранното развитие. Това включва яйцеклетка, която не се имплантира правилно в утробата, или ембрион със структурни дефекти, които му пречат да се развие.

Тъй като повечето лекари не правят пълни изследвания на здравите жени след еднократен спонтанен аборт, обикновено е невъзможно да се каже защо бременността е била загубена. И дори когато се извърши подробен преглед – например след два или три последователни спонтанни аборта, причината все още остава неизвестна в половината от случаите.

Когато оплодената яйцеклетка има хромозомни проблеми, може да се стигне до т.нар. анембрионална бременност (в медицинските среди обикновено се нарича и  ранна загуба на бременност или задържан (пропуснат) аборт. В този случай оплоденият ембрион се имплантира в матката и плацентата и гестационният сак започват да се развиват, но ембрионът или спира да се развива много рано, или изобщо не се формира.

Тъй като плацентата започва да отделя хормони, ще получите положителен тест за бременност и може да имате ранни симптоми на бременност, но ултразвукът ще покаже празен гестационен сак. В други случаи, ембрионът се развива известно време, но има аномалии, които правят оцеляването му невъзможно, и развитието му спира, преди сърцето да започне да бие.

Рискови фактори за спонтанен аборт

Въпреки че всяка жена може да направи спонтанен аборт, вероятността за това при някои жени е по-голяма, отколкото при други.

Ето някои рискови фактори:

 • Възраст:

по-възрастните жени са по-склонни да заченат бебе с хромозомна аномалия и в резултат на това да направят спонтанен аборт. Всъщност вероятността от аборт е два пъти по-висока на 40-годишна възраст, отколкото на 20-годишна. Рискът от спонтанен аборт също се увеличава с всяко следващо дете.

 • Анамнеза за спонтанни аборти:

жените, които са имали два или повече последователни спонтанни аборта, е по-вероятно да преминат през нов спонтанен аборт в сравнение с други жени.

 • Хронични заболявания или разстройства:

слабо контролиран диабет, автоимунни заболявания (като антифосфолипиден синдром или лупус) и хормонални нарушения (като синдром на поликистозните яйчници) са някои от състоянията, които могат да повишат риска от спонтанен аборт.

 • Проблеми с матката или шийката на матката:

някои вродени аномалии на матката, тежки маточни сраствания (белези) или слаба или необичайно къса шийка на матката (известна като цервикална недостатъчност), увеличават вероятността за спонтанен аборт. Връзката между фибромите на матката (често срещано доброкачествено образувание) и спонтанния аборт е спорна, но повечето фиброми не причиняват проблеми.

 • Анамнеза за вродени дефекти или генетични проблеми:

ако вие, вашият партньор или членове на семейството имате генетични аномалии, имали сте установени генетични проблеми при предишна бременност или сте родили дете с вроден дефект, рискът от спонтанен аборт е по-висок.

 • Инфекции :

изследванията показват малко по-висок риск от спонтанен аборт, ако имате листерия, паротит, рубеола, морбили, цитомегаловирус, парвовирус, гонорея, ХИВ и някои други инфекции.

 • Пушене, консумация на алкохол и употреба на наркотици:

пушенето, пиенето на алкохол и употребата на наркотици като кокаин и MDMA (екстази) по време на бременност, могат да увеличат риска от спонтанен аборт. Някои проучвания показват, че високите нива на консумация на кофеин също са свързани с повишен риск от спонтанен аборт.

 • Лекарства:

някои лекарства се свързват с повишен риск от спонтанен аборт, затова е важно да попитате следащия ви лекар за безопасността на всички медикаменти, които приемате, дори докато се опитвате да заченете. Това се отнася за лекарствата, отпускани с рецепта и без рецепта, включително нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен и аспирин.

 • Токсини от околната среда:

факторите на околната среда, които могат да повишат риска, включват олово, арсен, някои химикали като формалдехид, бензен и етиленов оксид, както и големи дози радиация или анестетични газове.

 • Бащини фактори:

малко се знае за това как състоянието на бащата допринася за риска от спонтанен аборт при двойката, въпреки че рискът нараства с възрастта на бащата. Изследователите проучват до каква степен сперматозоидите могат да бъдат увредени от токсините в околната среда, но въпреки това да успеят да оплодят яйцеклетката. Някои проучвания са установили по-голям риск от спонтанен аборт, когато бащата е бил изложен на въздействието на живак, олово и някои промишлени химикали и пестициди.

 • Затлъстяване:

някои проучвания показват връзка между затлъстяването и спонтанния аборт.

 • Диагностични процедури:

съществува малък, но повишен риск от спонтанен аборт след хорионна биопсия и амниоцентеза, които могат да се извършат за диагностични генетични изследвания.

 • Кратък период между бременностите:

рискът от спонтанен аборт е по-висок, ако забременеете в рамките на три месеца след раждането.

Какво да направите ако смятате, че имате спонтанен аборт

Незабавно се обадете на вашия лекар, ако забележите необичайни симптоми като кървене или спазми по време на бременността. Той ще ви прегледа, за да види дали кървенето идва от шийката на матката и ще провери матката ви. Може също така да направи кръвен тест за изследване на хормона на бременността ЧХГ и да го повтори след два-три дни, за да види дали нивата му се повишават както трябва.

Ако имате кървене или спазми и лекарят ви има и най-малкото подозрение, че имате извънматочна бременност, веднага ще ви направи ултразвуково изследване. Ако няма признаци на проблем, но продължавате да страдате от подобни симптоми, ще ви бъде направен още един ултразвук след няколко седмици.

В този момент, ако ехографът види ембрион с нормален сърдечен ритъм, имате жизнеспособна бременност и рискът от спонтанен аборт вече е много по-малък, но ако продължите да кървите, ще трябва да направите още едно ултразвуково изследване по-късно. Ако ехографът установи, че ембрионът е с подходящ размер, но няма сърдечен ритъм, това може да означава, че ембрионът не се е формирал или не е оцелял.

Ако сте във втория триместър и ултразвуковото изследване покаже, че шийката на матката се скъсява или получавате разкритие, вашият лекар може да реши да извърши процедура, наречена серклаж, при която се зашива шийката на матката в опит да се предотврати спонтанен аборт или преждевременно раждане. Тази процудера се прави при условие, че бебето изглежда нормално на ехографските прегледи и нямате признаци на вътреутробна инфекция. Серклажът не е лишен от риск и може да не отговаряте на критериите за него.

Лекарят, който следи бременността ви, може да препоръча да не правите секс, докато имате кървене или спазми. Сексът не причинява спонтанен аборт, но е добре да се въздържате, докато имате тези симптоми.

Възстановяване след спонтанен аборт

Ако сте направили спонтанен аборт, обсъдете плюсовете и минусите на възможностите за интервенции. Ако няма рискове за здравето ви, може да изберете да изчакате матката да се изчисти сама. Повече от половината жени спонтанно абортират в рамките на една седмица след като са разбрали, че бременността вече е приключила.

Ако изчакате матката да се изчисти сама, може да имате леко кървене и спазми в продължение на няколко седмици. През това време можете да носите дамски превръзки, но не и тампони, и да приемате подходящо обезболяващо средство. Кървенето и спазмите вероятно ще се засилят малко преди да премине остатъкът от нарушената бременност – т.е. плацентата и ембрионалната или феталната тъкан, която ще изглежда сивкава и може да включва кръвни съсиреци.

Може да решите да се подложите и на хирургическа процедура за отстраняване на останалите тъкани. Това се прави чрез аспирация, разширяване и кюретаж.

Със сигурност ще трябва да направите процедура за изчистване на матката, ако имате някакви проблеми, които правят опасно изчакването, като например значително кървене или признаци на инфекция. Вашият лекар може да препоръча процедурата и ако това е втори или трети пореден спонтанен аборт, за да може остатъчните тъкани да бъдат изследвани за генетична причина.

Ако изберете да ви бъде направена дилатация и кюретаж, процедурата обикновено не изисква болничен престой през нощта, освен ако нямате усложнения. Както при всяка операция, ще трябва да сте с празен стомах – без прием на храна и напитки от предната вечер. В повечето случаи ще ви бъде дадено успокоително чрез интравенозно приложение и местен анестетик за обезболяване на шийката на матката.

Ако имате Rh-отрицателна кръвна група, ще ви бъде поставена  инжекция с Rh имуноглобулин, освен в случаите, в които бащата на бебето също е с отрицателен резус фактор. 

Какво се случва след спонтанен аборт

Независимо дали ще изберете матката да се изчисти сама или ще се подложите на кюретаж, след спонтанен аборт ще имате около един ден леки спазми, подобни на менструалните и леко кървене в продължение на една-две седмици. Използвайте дамски превръзки, вместо тампони, и приемайте подходящо обезболяващо за спазмите. Избягвайте секс, плуване и ползване на вагинални медикаменти поне няколко седмици и докато кървенето спре.

Ако започнете да кървите силно (една дамска превръзка за час), имате някакви признаци на инфекция (като треска, болки или неприятно миришещо вагинално течение) или усещате прекомерна болка, незабавно се обадете на вашия лекар или отидете в спешното отделение. Ако кръвотечението е силно и започнете да се чувствате слаби или замаяни, може да изпаднете в шок. В този случай незабавно се обадете на спешна помощ и не се придвижвайте сами до спешното отделение.

Вероятност от нов спонтанен аборт

Разбираемо е да се притеснявате от възможността за нов спонтанен аборт, но експертите по репродуктивна медицина не смятат, че една-единствена загуба на бременност в началото на бременността е знак, че нещо не е наред с вас или партньора ви.

Някои лекари ще назначат специални кръвни и генетични изследвания, за да се опитат да разберат какво се случва след два поредни спонтанни аборта, особено ако сте на 35 или повече години или имате определени заболявания. Други изчакват, докато имате три последователни загуби. В определени ситуации, като например ако сте имали спонтанен аборт през втория триместър или преждевременно раждане в началото на третия триместър поради отслабена шийка на матката, може да бъдете насочени към специалист след една загуба, за да може бременността ви да бъде внимателно проследена.

Повторна бременност след спонтанен аборт

Може да се наложи да изчакате известно време за опити за нова бременност след спонтанен аборт. Независимо дали сте направили спонтанен аборт, с помощта на медикаменти или с интервенция, обикновено ще получите отново менструация след четири до шест седмици.

Можете да започнете с опитите за нова бременност след този период, но може да искате да изчакате по-дълго, за да се възстановите физически и емоционално. През това време ще трябва да използвате противозачатъчни средства, за да предотвратите бременност, тъй като овулацията може да настъпи още две седмици след спонтанния аборт.

Как да се справите след неуспешна бременност

Макар чисто физически да сте готови за нова бременност, може да не се чувствате достатъчно подготвени емоционално. Някои жени преживяват травмата като насочат вниманието си към опити за нова бременност възможно най-скоро. Други предпочитат да изчакат месеци или повече, преди да са готови да опитат отново. Отделете време, за да прецените как се чувствате и направете това, което е най-правилно за вас и вашия партньор.

Може да потърсите помощ в група за подкрепа след неуспешна бременност или загуба на бебе. А ако се чувствате потиснати от тъгата си, може да се обърнете и към терапевт.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Ванеса Хер