Супер-мама влезе в рекордите на Гинес с дарения на кърма за хиляди недоносени бебета

Супер-мама влезе в рекордите на Гинес с дарения на кърма за хиляди недоносени бебета

Елизабет Андерсън-Сиера, майка на три деца от Алоха, щата Орегон, САЩ, влезе в Книгата за рекорди на Гинес с най-голямото досега количество донорска кърма, дарено от жена. В периода между 20 февруари 2015 г. и 20 юни 2018 г., тя е осигурила 1 599,68 литра майчино мляко на банка за кърма,.с която е помогнала да бъдат хранени хиляди деца и да бъде спасен живота на много недоносени бебета.

През последните девет години, Елизабет, която е откърмила две дъщери и син, не е спирала да дарява млякото си и на местни семейства и деца от целия свят. Тя посочва, че количеството, с което печели място в рекордите на Гинес е само това, което е било дарено на банката за кърма. Супер-кърмачката изчислява, че общото количество майчино мляко, което е осигурила за стотици бебета в целия свят, възлиза на над 10 000 литра.

Елизабет посочва, че се стреми да дарява предимно на бебета, които са били диагностицирани с трудности в растежа. Това са деца, които не успяват да наддадат на тегло или височина, според стандартните медицински таблици за растеж. Често това са недоносени бебета, които имат трудности с храненето.

В помощ на най-мъничките бебенца

„Възможността да помогна диагнозата за трудности в растежа да бъде преодоляна в толкова много различни случаи, е просто всичко за мен“, споделя Елизабет.

„Това е нещото, върху което се фокусирам. Това е положителната страна и причината да продължавам да правя това, което правя.“

За Елизабет един от най-запомнящите се случаи е, когато се намира със съпруга си в Пуерто Рико, след преминаването на урагана Мария през септември 2017 г.

„Съпругът ми е пуерториканец и отидохме в Пуерто Рико веднага след урагана Мария“, припомня си тя.

„Разбира се, продължавах да изцеждам кърма по време на престоя ни. Намирахме се там вече повече от седмица и както можете да си представите, бях събрала доста кърма.“

По стечение на обстоятелствата, Елизабет скоро среща местно бебе в нужда. Това е тримесечният Хоакин, който се е родил преждевременно и е загубил майка си, поради усложнения при раждането. Мъничето не може да се храни с адаптирано мляко, което не му понася добре, и баща му купува кърма от банка за кърма в САЩ, която я доставя до Пуерто Рико.

„Разходите му възлизаха на повече от 200 долара на ден“, спомня си Елизабет. „Това го убиваше отвътре – притеснението, че няма да може да издържи финансово за закупуването на храната, която поддържаше сина му жив.“ Хоакин веднага приема добре кърмата на Елизабет, а тя е убедена, че трябва да направи нещо, за да помогне. „Прибрах се у дома и успях да се свържа с бащата“, разказва тя.

„През следващата година изпращах кърма в Пуерто Рико за бебе Хоакин.“

Каква е тайната за производството на толкова много кърма?

Елизабет има синдром на хиперлактация, състояние, при което се получава излишък на кърма, поради повишено производство на мляко. „Моето тяло отделя много голямо количество от хормона пролактин, който стимулира производството на кърма“, посочва тя.

Това обаче не е единствената причина, поради която Елизабет е в състояние да произвежда много кърма. „Оборудването е най-важната част, ако сте майка, която изцежда кърма“, посочва тя.

„Оборудването, което използвате, наистина може да окаже огромно влияние за процеса на изцеждане”.

Елизабет изтъква, че видът на използваната помпа за кърма е бил решаващ за нейната лактация. „Когато става въпрос за изцеждане с помпа, наричам процеса „динамично дуо“ – осигурете правилния размер накрайник и разполагайте с мощна помпа“, посочва тя.

„Съчетаването на правилния размер накрайник с правилния размер фуния на помпата с мощна електрическа помпа за кърма, ще направи невероятни неща за вашето производство и цялостното ви преживяване“, изтъква Елизабет. Тя работи и с компания за помпи за кърма, за да може с опита си да улесни кърменето и за други кърмещи майки.

„Успях да използвам опита си и да сътруднича на компания за помпи за кърма, за да доразвия технологията в помощ на майките“, споделя тя. „Помпата BabyBuddha промени живота ми и сега е от полза и на стотици майки по света.“

Хиперлактацията изисква и жертви от страна на Елизабет. Най-трудно за нея е да посвещава дълго време на изцеждането или да остава неподвижна, докато цеди. Тя посочва, че използването на мобилна помпа за кърма е променило живота й и цялостния поглед върху всичко което прави и как може да го прави. Това бележи огромна разлика в опита й като дарител на кърма. Въпреки неудобствата на редовното изцеждане, Елизабет е водена от мисълта и удовлетворението от това, което може да направи за останалите.

Не бива да се губи и капка кърма

Като майка и дарителка на кърма, за Елизабет е много важно да не позволява да се губи кърма – всичките количества, които изцежда, са или използвани или дарени. Но въпреки това, тя все пак би искала да спре с изцеждането в бъдеще.

„Има няколко начина за да намаля производството на пролактин. И медицински интервенции, които ще трябва да обмисля, за да спра с изцеждането“, споделя Елизабет. „Една от опциите, с които разполагам, е да приемам лекарства за потискане на хормона пролактин, който тялото ми произвежда в излищък.“ Друг вариант, който Елизабет е проучила със здравни специалисти, е възможността за двойна мастектомия за отстраняване на цялата жлезиста тъкан от гърдите ѝ. „Когато бъде премахната цялата тъкан, тялото ми няма да произвежда повече кърма“, посочва тя. „Няма да има повече млечни канали, но съществува риск от развитие на допълнителна гръдна тъкан поради хормоните, които все още ще преминават през тялото ми.“ За Елизабет обаче този момент все още не е настъпил.

Засега тя възнамерява да продължи да изцежда и казва, че никога не е мислила, че ще бъде удостоена с титла за Световните рекорди на Гинес и се чувства горда да бъде рекордьор.

“Надявам се, че постигането на този рекорд и моята история ще нормализират споделянето на майчино мляко”, посочва Елизабет Андерсън-Сиера.

Източник и снимки: www.guinnessworldrecords.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Кристина Митевска

Етикети: