Сара Божинова

Доброволец

Сара Божинова

Днес ще ви представим Сара Божинова, доброволец към Фондация „Нашите недоносени деца“. Сара се включва активно в редактирането на текстове за статии, свързани с родителството и ранното детско развитие. През личния си опит на родител споделя нашата кауза и ни подкрепя в инициативите, свързани с преждевременно родени деца.

Сара се занимава с доброволчески дейности отдавна и е участвала в различни инициативи и организации.

Можете ли да ни разкажете с няколко думи за себе си? С какво се занимавате, какво обичате да правите в свободното си време? 
Интересувам се от ментално здраве, от това как можем да живеем по-пълноценен живот и да изграждаме смислени взаимоотношения със себе си и околните. Тези ценности ме водят както в работата, така и в хобитата ми. Обичам да ходя в планината, да чета, да спортувам, да плета на една кука.

Кое Ви мотивира да се включите като доброволец в нашата инициатива „Превеждай актуални материали за детското развитие“? 
Дъщеря ми е недоносено бебе. В моя случай знаех, че бременността няма да стигне до термин, и започнах да се информирам по всеки възможен начин какво ни очаква. Ако не беше Фондацията, както и групата във Фейсбук, щях да съм още по-изгубена и уплашена в момент, в който беше важно да не губя кураж.

Искам всички родители, които преминават през нещо подобно, да могат да получат достъп до информация и подкрепа, които за съжаление често липсват в установените медицински практики у нас.

За това реших да допринеса с каквото мога.

Как ви помага в личен и професионален план това, че доброволствате? 
От една страна е удовлетворението, че върша нещо полезно за други хора. От друга, намирам, че самите материали са чудесно подбрани. Съдържат ценна информация за детското развитие и за емоционалния свят на родители и деца, така че научавам много конкретни неща, съвпадащи с интересите ми и приложими вкъщи, с моята дъщеря.

Как съчетавате доброволческата дейност с останалите си задължения? 
Това, което ми позволява да съвместявам преводите и редакциите за Фондацията, е абсолютната гъвкавост на проекта и моето конкретно любопитство към следващата тема за превод. Мога да превеждам когато и където е удобно за мен – в почивката на работа, вечер у дома след като Софи заспи, събота и неделя след разходка до Витоша. Понякога успявам с повече текстове, друг път с по малко. За родител с малко дете и редовно работно време е важно да може да се адаптира към настоящите битови приоритети, които букавлно понякога се сменят ден за ден.

Какво получава човек срещу безвъзмездния си труд? 
Занимавам се с доброволчество още от студентските си години.

Този труд не е безвъзмезден, той се отплаща стократно повече от една работна заплата.

Да, понякога отнема повече време, но удовлетворението да вършиш нещо изпълнено със смисъл, да срещаш хора съмишленици в каузата, в това е истинското значение на ежедневието ни. Обичам да си задавам въпроса „След пет години от този момент, кое би имало (по-голямо) значение?“ и така нямам съмнение кое е важно.

Трудно ли е да правиш добро днес? 
Не. Не е трудно, но ми се струва малко популярно. Като че всичко трябва е някаква конкретна трансакция с облага тук и сега. Не се говори достатъчно за това какво можем да направим ние от човешка гледна точка, за да подобрим света, в който живеем. А има страшно много каузи – екологични, културни, образователни, човешки права, здравни и много други. И всички те са важни, и във всички тях ние се припознаваме малко или много.

Какво цените най-много в работата на доброволец? 
В обобщение на неща, които вече споменах – това, че допринасям за информираността на семейства с недоносени деца, това, че научавам интересни и важни за мен неща, и това, че работата е гъвкава и мога да я съвместявам с всичко останало.

Би ли казал/а едно вдъхновяващо послание към хората, за да запалим добротворството у тях! 

Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство. И най-малкото добро, което направите днес, е от огромно значение за света, в който живеем и ще живеят нашите деца.

От къде научи за Фондация „Нашите недоносени деца“ и Център за детско развитие „Малки чудеса“? Какво знаеш за дейността ни? 
Открих ви в социалните мрежи, когато тъсех информация за недоносените бебета. Знам, че работите за подобряването на здравните условия за семейства с недоносени деца, организирате групи за подкрепа, събирате средстава за изграждането на семейни стаи, промотирате кенгуру-грижата сред родители и здравни специалисти. „Малки чудеса“ предлага консултация и дейности с различни специалисти по детско развитие.

Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство. И най-малкото добро, което направите днес, е от огромно значение за света, в който живеем и ще живеят нашите деца.