Трудности с кърменето след секцио

Трудности с кърменето след секцио

Според Американския център за контрол на заболеваемостта цезаровите сечения в САЩ са достигнали рекорден брой. Между 1996 и 2007 година те са се увеличили от 21% до рекордните 32%. Приблизително за същия период броят на вагиналните раждания след секцио е намалял от 28% до 8,5%.

Световната здравна организация препоръчва цезаровите сечения да са не повече от 10-15% от всички раждания.

Във времената, когато основателите на Ла Лече Лига са били с малки деца, на майките понякога са казвали, че кърменето след секцио е невъзможно. Сега разбира се знаем, че това не е вярно, но истината е, че кърменето след секцио има своите предизвикателства, които могат да затруднят майките, имащи желание да кърмят.

Какви са тези предизвикателства? Линда Смит, в книгата си „Влиянието на родилните практики върху кърменето“, цитира едно изследване, според което секциото може да повлияе на кърменето по следните начини:

  • Значително забавяне на първото кърмене;
  • Увеличен риск от отделяне на бебето от майката след раждането и увеличен риск от прием на бебето в интензивно отделение;
  • Забавяне на зрялото мляко (слизане на млякото);
  • За бебетата: променени сукателни модели, намалени неврологични реакции през първите два дни, риск от респираторни проблеми при бебета, родени със секцио без родилен процес, задъхване, ниска кръвна захар, повишен риск от инфекции, при бебета, родени със секцио преди 39 гестационна седмица;
  • За майките: по-дълго и болезнено възстановяване, по-ниски нива на окситоцин и пролактин веднага след раждането, увеличен риск от усложнения и инфекции, по-високи нива на безпокойство и стрес, по-висок риск от приемане на притеснителни лекарства;
  • При планирано секцио без родилен процес – намален брой ендорфини при бебето и по-малко ендорфини (които действат като обезболяващи) в кърмата.

И вероятно като последица от това, изследванията показват, че майки, които са родили секцио:

  1. По-вероятно ще спрат да кърмят през първите две седмици след раждането
  2. По-вероятно вече няма да кърмят два месеца след раждането

Цезаровото сечение само по себе си не е капан за кърмачки и без съмнение понякога е необходимо за здравето на майката и/или бебето.

Но родилните практики, които водят до рекордни нива на цезарово сечение – практики като планирано секцио и отказ от възможността за вагинално раждане след секцио – наистина представляват институционални бариери за успеха на кърмачките.

Добрата новина е, че с точната подкрепа много майки могат да преодолеят тези предизвикателства и да кърмят както искат.

Вашето раждане беше с цезарово сечение? Повлия ли това на кърменето ви?

Източник: www.bestforbabes.org
Превод за фондация „Нашите недоносени деца“: Веселка Дойчинова

Етикети:, , ,