Възможни проблеми с белите дробове при недоносените деца

Възможни проблеми с белите дробове при недоносените деца

Недоносените деца се раждат с незрели органи и системи и често най-засегнати са белите дробове. Поради преждевременното раждане, в дробовете на недоносените бебета липсва синтез на веществото сърфактант, което кара алвеолите на белите дробове да колабират, а самите дробове да се слепват, което препятства самостоятелното дишане. Колкото по-рано е родено едно дете, толкова по-голям е рискът от развитие на краткосрочни и дългосрочни респираторни усложнения, но за щастие с напредъка на медицината шансовете за оцеляване, последвани от едно нормално развитие стават все по-високи.

Респираторeн дистрес синдром (RDS)

Най-често срещаният проблем с белите дробове при недоносените бебета е респираторният дистрес синдром (RDS), също така известен в миналото като дистрес на хиалиновата мембрана (HMD). Бебетата развиват този синдром, когато белите дробове не произвеждат достатъчно количество повърхностно активно вещество – сърфактант. Това е вещество, което задържа малките въздушни торбички в дробовете (алвеоли) отворени. В резултат на това недоносените бебета често имат проблем с разгъването на белите дробове, поемането на кислород и издишването на въглеродния двуокис. При рентгенова снимка, дробовете се виждат като матово стъкло. RDS е често срещан синдром при преждевременно родените бебета. Това се дължи на факта, че обикновено белите дробове започват да произвеждат сърфактант едва след 30-та седмица от бременността.

Други фактори, които увеличават риска бебето да развие такъв синдром са:

 • Бяла раса
 • Мъжки пол
 • Семейна обремененост
 • Диабет на майката

Респираторният дистрес синдром обикновено е по-лек при бебета, чиито майки са преминали терапия с кортикостероиди преди раждането.

Лечение на респираторния дистрес синдром (RDS)

За щастие, повърхностното активно вещество сърфактант в наши дни може да бъде изкуствено произвеждано и прилагано на бебетата, ако лекарите имат съмнения, че те не произвеждат достатъчно от него. Повечето от тези бебета се нуждаят и от допълнително подаване на кислород и подпомагане на дишането.

Пневмония

Пневмонията е инфекция на белите дробове. Тя най-често е причинена от бактерия или вирус. Някои бебета развиват пневмония още в утробата на майката и трябва да започнат лечение веднага след раждането. Бебетата могат да развият пневмония и няколко седмици след раждането. Това обикновено се случва, ако се е наложило да бъдат поставени на вентилаторно дишане поради респираторни проблеми като респираторен дистрес синдром или бронхопулмонална дисплазия.

Лечение при пневмония

Бебетата с пневмония често трябва да бъдат третирани с подаване на повишено количество кислород или да бъдат поставени на вентилаторно дишане, с допълващо лечение с антибиотици.

Апнея на преждевременното раждане

Друг често срещан дихателен проблем при преждевременно родените бебета е апнеята на преждевременното раждане. Това се случва, когато бебето спира да диша. Често това кара сърдечната честота и нивото на кислород в кръвта да намаляват. Апнеята се наблюдава при почти 100 процента от бебетата, родени преди 28-а гестационна седмица. Тя се среща по-рядко при по-големи бебета, особено тези родени след 34-а гестационна седмица. Апнеята обикновено не започва веднага след раждането, а 1 – 2 дни след това, и понякога не е забележима, докато бебето не бъде снето от вентилаторно дишане.

Има две основни причини за апнеята на преждевременното раждане:

 1. Бебето ‚забравя‘ да диша, защото нервната му система още не е развита. Това се нарича централна апнея.
 2. Бебето се опитва да диша, но дихателните му пътища колабират. Въздухът не успява да преминава навътре и навън през белите дробове. Това се нарича обструктивна апнея.

Недоносените бебета обикновено страдат и от ‚смесена‘ апнея, която е комбинация от централна и обструктивна апнея. При бебетата с повишен риск от апнея се налага да бъдат следени сърдечният ритъм, дихателният ритъм и нивото на кислород в кръвта. Ако някое от тези нива падне под нормалните граници, се включва аларма, която сигнализира на болничния екип, че бебето има криза на апнея. Персоналът стимулира дишането на бебето, като масажира леко гръдния кош и гръбчето, за да може то отново да започне да диша. Понякога се налага дишането да бъде подпомогнато и с кислородна маска.

Лечение на апнеята на преждевременното раждане

Централната апнея може да се лекува с медикамента аминофилин или с кофеин. И двете лекарства стимулират недоразвитата дихателна система на бебето и намаляват кризите. Ако те не действат или ако кризите са прекалено тежки и се налага често да се стимулира дишането на бебето с маска, то най-вероятно ще бъде поставено на вентилаторно дишане, което ще е необходимо, докато укрепне нервната му система. При бебетата с обструктивна апнея често се налага апаратно дишане чрез ендотрахеална тръба, която да държи дихателните пътища отворени.

Апнеята на преждевременното раждане често отшумява, когато бебето достигне възраст между 40 и 44 седмици, като тази възраст включва броят седмици бременност плюс броят седмици от раждането. Понякога апнеята отшумява още в 34-та до 35-та седмица, но понякога продължава и бебето ще се нуждае от дългосрочна терапия. Обикновено бебетата не се изписват от болницата, докато не са стабилни във всички други отношения и имат само редки кризи на апнея в рамките на 24 часа.

Усложнения

Пневмоторакс

Бебетата с респираторен дистрес синдром, понякога може да развият и усложнение, което е известно като пневмоторакс (колабиране на белия дроб). Пневматораксът може да се развие и без наличието на респираторен дистрес синдром. Това състояние се наблюдава при разкъсване на алвеоли в белия дроб. Въздухът, който изтича от наранените въздушни торбички, може да сформира въздушни мехурчета в тъканите на дробовете или около тях, да ги притиска и да направи дишането по-трудно. защото дробовете не могат да се отворят правилно.

При пневмоторакс може да се наложи вкарване на тънка игла в гърдите, за да се извади натрупания въздух или да се вкара тънка дренажна тръбичка между ребрата, като по време на процедурата се прилага местна упойка. Тръбичката може да бъде свързана към апарат, който да извлича постоянно въздуха, който се натрупва в белия дроб, докато той не се възстанови.

Бронхопулмонална дисплазия

Друго усложнение при респираторния дистрес синдром е бронхопулмоналната дисплазия (БПС). Това е хронично белодробно заболяване, причинено от нараняването на белите дробове. То може да засегне от 25 до 30 на сто от бебетата, родени преди 28-а гестационна седмица и с тегло под 1 кг и е често срещано при тези родени между 24-а и 26-а гестационна седмица. Все още не е напълно изяснено каква е основната причина на това състояние. Обикновено то засяга бебета, които са били на вентилаторно дишане или са получавали кислород. Затова лекарите смятат, че този вид терапии, макар и необходими, може да имат отражение върху недоразвитата тъкан на белите дробове при бебетата.

За съжаление, при бронхопулмоналната дисплазия може да се наложи дългосрочна кислородна терапия и вентилаторно дишане. Когато бебето е на възраст 3 – 4 седмици, лекарите понякога прилагат диуретични лекарства и лекарства за инхалиране. Те могат да помогнат бебето да бъде снето от вентилаторното дишане и да намалят нуждата от кислород. В миналото лекарите често са използвали и стероидни лекарства, за да се справят с това състояние. Но тъй като използването на стероиди е било свързано с проблеми в развитието на по-късен етап като церебрална парализа, в наши дни подобно лечение се прилага само в най-тежките случаи.

Бронхопулмоналната дисплазия обикновено се подобрява с растежа на бебето, но понякога се налага те да продължат с диуретичната или кислородна терапия и у дома в продължение на няколко месеца.

Какви са прогнозите?

Прогнозите за едно преждевременно родено бебе, с проблеми с белите дробове, зависят от няколко фактора:

 • Видът на проблема, който има
 • Колко тежки са симптомите
 • Възрастта на бебето

С напредването на модерната медицина, шансовете за оцеляване, последвани от едно нормално развитие стават все по-високи.

Могат ли да бъдат избегнати проблемите с белите дробове при недоносените деца?

Един от най-добрите начини би бил да се избегне или предотврати преждевременното раждане.

Това не винаги е възможно, но има някои мерки, които всяка бъдеща майка може да предприеме, за да намали риска от преждевременно раждане:

 • Спиране на тютюнопушенето
 • Спиране на приема на психотропни вещества
 • Спиране на приема на алкохол
 • Здравословно хранене
 • Добро проследяване на бременността

Източник: www.healthline.com
Photo credit: Freepik
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Елена Иванова