Влияние на майчиния глас върху недоносените бебета

Влияние на майчиния глас върху недоносените бебета

15 милиона недоносени бебета всяка година

Всяко раждане преди 37 г. с. се счита за преждевременно и крие рискове за бебето. Според благотворителната организация Bliss около 15 милиона бебета се раждат преждевременно в световен мащаб всяка година, а около един милион от тях не оцеляват.

Изследователи работят неуморно, за да помогнат за подобряването на грижите за недоносени бебета в болниците. В началото много родители не могат да положат физически грижи за недоносеното си бебе, но според проучване майчиният глас би могъл да облекчи болката на преждевременно родените бебета. 

Контактът „кожа-до-кожа“

УНИЦЕФ подчертава, че самият контакт „кожа до кожа“ между бебето и неговия родител, действа успокояващо и отпускащо, регулира дишането и сърдечната честота на бебето и дори стимулира храносмилането му. Въпреки това има ситуации, в които не е препоръчително бебето да бъде държано на ръце. 

Учени от университета в Женева изследвали ефектите, които гласът на майката може да има върху недоносеното бебе. Проучванията са предимно фокусирани върху майчиния глас, но подчертават, че и гласът на бащата също има влияние. 

Редуциране на болката

Изследванията сочат, че вербалната комуникация може да повиши нивата на окситоцин (окситоцинът е хормон, който се асоциира със силната привързаност и чувството на спокойствие), следователно това би могло да облекчи болката след процедури и да накара бебето да се чувства по-щастливо. 

„Ранните и повтарящи се болезнени преживявания (особено при недоносените бебета) предизвикват дългосрочна свръхчувствителност към болка и стрес и имат значителни последици за социалните и емоционалните способности на бебето“, се казва в проучването. 

Водещият изследовател на проучването, д-р Мануела Филипа, споделя, че една от главните им цели е да се опитат да намерят нефармакологични начини за намаляване на болката при недоносените бебета. 

Изследователите наблюдават 20 недоносени бебета, които се подлагат на рутинна процедура на убождане на краката и вземане на кръв. Бебета са тествани три пъти. През трите пъти майката или пее, или говори с бебето си, или не присъства изобщо.

Използва се профила на болката на недоносените бебета, чрез който се измерва сърдечната честота, нивата на оксигенация и изражението на лицето. Измерванията на болката са от 0 до 21. ,,За да кодираме поведението на бебета, заснехме всеки кръвен тест и преценихме видеоклиповете ,,на сляпо“ (без звук) от обучен персонал, за да не се знае дали майката е присъствала или не“, споделя професор Гранджан пред Daily Mail.

Изследването установява, че когато майката говори на своето бебе се наблюдава повишение на окситоцин и нивата на болка спадат от 4,5 на 3. 

Заключение

През първите няколко седмици и месеци от живота им, на недоносените бебета може да се наложи да се подложат на процедури, които да им помогнат да дишат. Както и чести прегледи на очите и ушите и прием на антибиотици. Въпреки че това са неприятни процедури учените, работещи върху проучванията, вярват, че те са отправна точка за по-нататъшни изследвания върху ролята на майчиния глас като защитен фактор за недоносените бебета срещу ефектите на болката и отделянето по време на хоспитализация в неонатологичните отделения. 

Източник: www.forbes.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Айше Ибишева
Редакция: Дарина Димитрова