Затруднения с работната/краткосрочната памет

Затруднения с работната/краткосрочната памет

Работната памет е способността ни да боравим с информация. Тя ни помага да учим и да изпълняваме дори най-елементарните си ежедневни задачи и дейности. Повечето деца, които имат обучителни затруднения и/или проблеми с концентрацията на вниманието, изпитват затруднения и с тази ключова способност. Това е валидно с особена сила за деца със синдром на дефицит на внимание и хиперактивност, както и при деца със затруднения в екзекутивните функции (способността за решаване на проблеми).

Работната памет е една от изпълнителните функции на мозъка. Тя е свързана със способността за задържане на нова информация в краткосрочен план, която ни е нужна, за да извършим дадено действие. Работната памет ни помага да сме наясно с това, което вършим в момента (например ако сме тръгнали към банята с намерението да си измием ръцете, работната памет е тази, която ни позволява да си спомним намеренията си в момента, в който стигнем до мивката).


Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение. Ако имате съмнения и въпроси, свързани със затруднения в детското развитие, свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 или от формата по-долу.


    Полезни връзки:

    Работна памет: какво представлява и как работи