Неонатологичното отделение в Кърджали се нуждае от нов респиратор

3 555 лв. от 41 580 лв. достигнати

Апаратурата за неонатологичните отделения е сред най-скъпите за всяка болница, а в същото време е животоспасяваща и от огромно значение и за бъдещото здраве и развитие на най-малките пациенти, които се нуждаят от нея.

Помогнете ни да подобрим грижите за най-малките пациенти в неонатологията в Кърджали!

С молба за нов респиратор за недоносените бебета в града се обърнаха към Фондация “Нашите недоносени деца” от Неонатологично отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД. За помощ ни помоли завеждащата на отделението д-р Нурие Шабан.

Иска ни се да разполагаме с по-нов апарат, тъй като той е много по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е особено важно при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр. Апаратът, който ползваме в момента в неонатологията е Drager 8000 plus и е много стар”.

Респираторът, за който мечтаят в отделението би разполагал и с всички необходими режими на обдишване, което също е много важно за здравето най-малките и крехки пациенти.

“Преждевременните раждания при нас са над 10 на сто, като очакваме този процент да се запази”, посочва д-р Шабан. “Нашето отделение е с второ ниво на компетентност и затова бебета родени с тегло под 1200 гр. и преди  28-а г.с.трябва да бъдат приведени в трето ниво неонатологично отделение. Бебенцата, за които не можем да се грижим се местят в УМБАЛ “Св. Георги” в гр. Пловдив или УМБАЛ Пловдив, в зависимост от това коя болница е на разположение”.

Именно поради тази причина отделението има нужда от респиратор от ново поколение за провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност, изтъква завеждащата.

Неонатологично отделение на  МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"АД е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО - гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца родени в други общини - Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично отделение на болницата в Кърджали. През изминалата година в нея са се родили близо 400 бебета, като тенденцията е ражданията да се увеличават. От началото на тази година в болницата са проплакали 53 бебета, като 9 от тях са недоносени. Най-мъничките от тях са родени с тегло 1200 г и 1390 г в 30-а и 28-а г.с. и са приведени за лечение в УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив. 

Осигуряването на по-добра апаратура и подобряването на условията в неонатологичните отделения в цялата страна са били винаги една от основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца”. Усилията ни са насочени към болниците във всички райони на България, за да може недоносените бебета, както и тези със здравословни проблеми, да получават възможно най-качествени грижи при раждането си, независимо къде са родени

Надяваме се скоро и бебетата от неонатологията в Кърджали да имат на разположение така важния за тях по-модерен респиратор. 

лв.
 
Информация за вас

За да направите дарение по банков път, следвайте стъпките

1. Направете дарение по банковата сметка на фондацията:

Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF

2. В основание за плащане отбележете Вашият уникален ID номер, който ще получите по email.

Благодарим от сърце за подкрепата!
Екипът на фондация "Нашите недоносени деца"

Terms

Дарение: 20 лв.