Когато семейството се сблъска с немислимото – подари подкрепа

Когато семейството се сблъска с немислимото – подари подкрепа

Има житейски ситуации, за които трудно се мисли и още по-трудно се говори. Има болка, която никога няма да си отиде напълно и която поставя вечен отпечатък върху целия ни живот напред. Пред този вид болка сме малки и безпомощни. Тя събужда страха, че немислимото може да се случи и на нас и често ни кара да замълчим, защото не знаем какво да кажем, да отвърнем поглед, защото нямаме сили да погледнем, да се престорим, че нищо не се е случило, защото случилото се е непосилно за приемане. Такава е болката на родителя, загубил дете.

На нас от фондация „Нашите недоносени деца“ често ни се налага да поставяме фокус на трудни теми, изискващи особена деликатност и събуждащи множество силни емоции, но вярваме силно, че подавайки ръка там, където е най-мрачно и тъмно, подкрепата ни е най-необходима.

Създадохме кампанията „Когато семейството се сблъска с немислимото – подари подкрепа!“ за да предложим безплатна, дългосрочна психотерапевтична помощ на семейства, загубили най-ценното. Подкрепете ни, като изпратите дарителски sms на номер 17 777 с текст DMS RODITEL, или през Платформата. Тази подадена ръка не би могла да промени случилото се, но би осигурила безопасна среда, където чувствата да бъдат споделени и поне малка част от емоционалната тежест – разтоварена, за един малко по-лек път напред.

Когато преди около две години започна COVID пандемията, достъпът на родители до неонатологичните звена бе рязко ограничен. От тогава за много от родителите е невъзможно да виждат или докосват бебето си по време на болничния му престой. Поради голямото натоварване на медиците, информацията за състоянието на децата е ограничена, а за обучение и подготовка на родителите, за това как да се грижат за бебето си след изписване, не може и да се говори. Това ни провокира да организираме психотерапевтична група за подкрепа на родители, които очакват изписването на бебетата си от неонатология. Групата стартира с голям успех, изгради близост и приятелство между участниците в нея, създаде възможност за обмен на информация, споделяне, преработване на травматични моменти, но срещна и някои големи трудности.

Един ден, една от майките, участващи в групата не се появи повече – нейното бебенце си беше отишло.

За съжаление, това не беше единственият случай. С нас се свързваха семейства, поставени пред тежки избори, във финалната битка за живота на своите деца.

Родители, които дълго са мечтали за дете, очаквали са трепетно то да се появи и които са направили и невъзможното, за да го задържат. Всяка една от тези трагедии беше лична и разтърсваща. Това, което ги обединяваше бе огромната мъка, нуждата от подкрепа и разбиране, желанието да се върви напред, но и липсата на сили за това. За една от майките успяхме да пренасочим финансиране и да предложим безплатна подкрепа, но за останалите случаи нямахме такава възможност.

За съжаление някои от семействата се отказаха от терапия, тъй като споделиха, че им предстоят огромни разходи, свързани с медицински изследвания и процедури, за да могат да имат друго дете. В подобни случаи, еднократното посещение при психотерапевт е нещо достъпно, но и с краткосрочен ефект. Траурът при загуба е дългосрочен процес, при който въпреки че си се чувствал по-добре в един момент, това не е гаранция как ще се почувстваш утре. Именно за това на преживелите подобен тип травма е необходима дългосрочна подкрепа – срещи, които да служат, като опорна точка, място и време за среща с емоциите по здравословен начин. За много от тези родители предстои дълъг път напред – деца, работа, партньорства. Но как те ще успеят да живеят живота си зависи до голяма степен от начина по който тази трагедия е преживяна. Когато траурът е непреодолян, може да има много негативни последици върху усещането на човек за собствената му стойност, път и смисъл, върху начина по който възприема и възпитава бъдещите си деца, върху партньорството и върху всяка една друга сфера от живота.

Когато немислимото се случи, ние не можем да върнем времето назад, но можем да протегнем ръка и да предложим подкрепа. Дарявайки през Платформата или изпращайки SMS с текст DMS RODITEL на кратък номер 17 777 заедно ще осигурим безплатна психотерапевтична помощ за онези родители, загубили най-ценното. За да бъде пътят им напред малко по-лек и възможен.