Събрани са средствата за нов респиратор за неонатологичното отделение в Кърджали

Събрани са средствата за нов респиратор за неонатологичното отделение в Кърджали

С неоценимия принос на много дарители през изминалите месеци, в кампанията на Фондация “Нашите недоносени деца”, вече е събрана необходимата сума за закупуването на нов респиратор за недоносените бебета в Кърджали. Радостни сме да обявим, че постъпилите дарения от 45 025 лв., дори надвишават обявените средства за новата апаратура на стойност 41 580 лв. С остатъка ще могат да бъдат дарени и два перфузора и стол за кърмене на неонатологичното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД, Кърджали. 

Изключително признателни сме на всички дарители, които ни подкрепиха в стремежа ни да подобрим грижите за недоносените деца, които се раждат в болницата на града. Благодарение на Вас, те ще имат на разположение не само по-добра апаратура в първите дни след раждането, но и възможност да бъдат близо до родителите си и да практикуват така важните кенгуру-грижи. 

Фондация “Нашите недоносени деца” започна кампания за набиране на средства  за нов респиратор за неонатологията в Кърджали през месец февруари тази година. Тогава за помощ ни помоли завеждащата на отделението д-р Нурие Шабан, която изтъкна спешната необходимост от нов апарат, който да е по-щадящ за белите дробове на най-малките и крехки пациенти. Тя сподели, че респираторът, с който разполагат в момента в неонатологията е много стар и не разполага с всички необходими режими на обдишване, особено що се отнася до бебенцата, родени с тегло под 1500 г. 

Неонатологично отделение на  МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“АД е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО – гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Отделението е с второ ниво на компетентност и затова бебета родени с тегло под 1200 гр. и преди  28-а г.с.трябва да бъдат приведени в трето ниво неонатологично отделение. Както посочи завеждащата д-р Шабан, поради липсата на добър респиратор, дори бебета с тегло под 1500 г,  се налага да бъдат транспортирани до Пловдив. Освен рисковете при транспортирането и раздялата с родителите, липсата на модерен респиратор затрудняваше и работата на медицинските специалисти, особено в случаите, в които се налага провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност. 

Във връзка със закриването на кампанията, Фондация “Нашите недоносени деца” получи благодарствено писмо от ръководството на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД, Кърджали, в което се посочва, че в неонатологичното отделение е бил осигурен съвсем скоро нов респиратор и от друг дарител, разбрал за необходимостта от подобен апарат.


“Искаме да уверим всички дарители, че с предоставянето на втори респиратор, се увеличава шансът за живот на всяко новородено недоносено дете и се дава възможност на медицинските екипи да окажат навременна и качествена медицинска грижа”, изтъкват от болницата. 

Фондация “Нашите недоносени деца” вярва, че осигурената апаратура ще бъде от дългосрочна полза за здравето на всички бебета,коита се раждат и се нуждаят от грижи в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД, Кърджали.