Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2017 година

Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2017 година

Здравейте, скъпи приятели!

 

Наближава краят на годината и за нас е време да направим равносметка на това, което свършихме за изминалата 2017. Вече шеста година за нас това е мисия, която се превърна в основна част от живота ни и в която влагаме цялото си сърце.

 

Както вече знаете, през 2016 година стартирахме кампанията за набиране на средства за изграждане на първия в страната семеен център за деца, родени преждевременно, както и за техните семейства. През цялата 2017 година нашият основен приоритет и фокус беше реализирането на тази наша мечта. За съжаление не срещнахме подкрепа от държавата, но за това пък много частни и корпоративни дарители ни помогнаха да го направим реалност. Освен със семейния център обаче, времето ни бе ангажирано и с много други задачи, за които ще ви разкажем сега.

В началото на 2017 посетихме международната среща на родителските организации, членуващи в EFCNI – Европейската фондация за грижа за новородените деца. В рамките на конференцията и обученията научихме много за това как можем да подобрим работата си така, че усилията ни да стигат до повече деца и родители. Събрахме кураж и вдъхновение, изградихме нови контакти и се върнахме, изпълнени с решителност. 

efcni_group_pic-1513736

След завръщането си проведохме мащабно проучване сред медицинския персонал в 28 неонатологични отделения в страната. Целите на проучването бяха да се установят нагласите на специалистите към кенгуру-грижата и кърменето по време на болничния престой на недоносените деца, както и да се идентифицират основните проблеми, с които се сблъскват лекарите по време на работата си. От резултатите стана ясно, че в момента работата на Фондацията е в синхрон с нуждите на отделенията. В дългосрочен план създаването на повече семейни стаи се откроява като едно от нещата, които ще подпомогнат работата на специалистите и подобрят значително грижата за децата. От проучването ни също така стана ясно, че концепцията за кенгуру-грижата става все по-популярна и приемлива сред медицинските специалисти, така че организирането на обучения от международни специалисти с повече практически опит по темата би било изключително полезно и необходимо. Една от целите на Фондацията е да работи по-ефективно с неонатологичните отделения посредством информационна и материална подкрепа, съобразена с индивидуалните им потребности.

dsc9148-4258606

 

Като резултат от това проучване решихме, че е дошъл моментът да отбележим Световния ден на кенгуру-грижата. За първи път тази година, на 15. май, страната ни се включи в инициативата. Кампанията ни се оказа изключително успешна, което ни прави много щастливи.  В нея взеха участие 15 неонатологични отделения в страната, някои от които за пръв път допуснаха родители за контакт кожа-до-кожа с техните бебета. Кенгуру-грижата има редица положителни ефекти както върху бебето, така и върху майката: регулира температурата, сърдечната и дихателната дейност на бебето, подобрява качеството на съня, намалява честотата на вътреболничните инфекции и скъсява болничния престой, улеснява кърменето и храненето с майчина кърма, намалява честотата на пост-травматичния стрес и депресия у родителите.

 

life_to_come-4119763

Можем смело да се похвалим, че и след отзвучаване на медийното внимание много от отделенията продължиха да развиват тази практика като част от ежедневните грижи за недоносените бебета и контактът кожа-до-кожа навлиза все повече и в нашите болници.

В рамките на Световния ден на кенгуру-грижата прожектирахме документалния филм “Животът, който предстои” на режисьора Клаудио Капана в столичното кино “Влайкова”. Филмът разказва за живота на две недоносени близначета, Еден и Леандро, родени в 28-ма гестационна седмица и прекарали повече от 100 дни в неонатологично отделение.Освен това проведохме информационна кампания в социалните мрежи и редица електронни медии, чиято цел бе популяризирането на тази практика и ползите, които носи както за бебето, така и за семействата. Освен това подготвихме информационен пакет за всички неонатологични отделения, които взеха участие в инициативата ни. Информационният пакет включва брошура, в която систематизирахме нагледно доказаните ползи от кенгуру грижата, а освен това преведохме и разпортрсанихме сред специалистите мащабно научно изследване, фокусирано върху ползите от метода “кожа-до-кожа”.

 

chair Plovdiv


Като продължение на тази инициатива
Сдружение “1 процент промяна” подкрепи нашите усилия и вложи събраните за един месец средства в закупуването на 8 стола за кенгуру-грижа, които заедно дарихме на 4 неонатологични отделения в страната, където те се ползват много активно.

В началото на 2017 сложихме началото и на друга наша инициатива, която набира все по-голяма популярност – “Да плетем и шием за недоносените бебета”. Доброволци от цяла България изработиха стотици медузи и октоподи, плетени шапчици, дрешки, терлички и покривала за кувьози, които да осигурят на бебетата по-голям комфорт по време на лечението. Пипалата на октоподите/медузите имат важна роля – целта е бебето да държи тях, вместо да дърпа животоспасяващата апаратура, която е закачена по тялото му.

Всички изделия се разпределят регулярно в отделенията в страната, където радват не само бебчетата и техните семейства, но също така внасят добро настроение у медицинския персонал, който се грижи за тях. Като всяко начало и това бе трудно – отне ни много време и труд да проучим какви са добрите практики, да създадем адекватни и стриктни правила с оглед безопасността на бебетата. Както всички знаете, недоносените бебета са изключително крехки и в първите дни след раждането си се борят за живота си. Затова е изключително важно всичко, което влиза в контакт с тях, да отговаря на строги правила за безопасност. Поради тази причина всички плетива първо минават проверка от нашия екип и едва след това се изпращат в отделенията. Изключително щастливи сме, че намерихме невероятен екип от доброволци, които са много отдадени на каузата и без които тази инициатива не би била възможна. Изделията, които не са одобрени, остават за благотворителния базар на фондацията, който се провежда всяка година.

 

da_pletem_i_shiem-7064445
 Втората половина на годината беше трескава и вълнуваща за нас. Започнахме подготовката по откриването на първия в България семеен център за недоносени деца. Събрахме мултидициплинарен екип от специалисти (психолози, ерготерапевт, логопед, клиничен социален работник, музикотерапевт, консултанти по кърмене) с опит в работата с недоносени деца и с фокус върху ранната детска интервенция, превенцията и адекватната намеса при проблеми с развитието на децата вселедствие на преждевременното раждане, както и върху работата с техните родители, братя и сестри, които също са засегнати от това травматично събитие. На 17.11. – Световния ден на недоносените деца – семеен център “Малки чудеса” беше открит официално. Центърът се намира в гр. София, на бул. Патриарх Евтимийй 66. Можете да се запишете за консултация или продължителна работа с нашите специалисти на тел. +359887545446 или през сайта на центъра: http://chudesa.bg/bg/zapazi-chas.html

id__0049-resized-3330730

 

Също така проведохме редица информационни кампании, инициативи и безплатни лекции за родители по теми за ранното детско развитие.

За поредна година отбелязахме Световния ден на недоносените деца 17 ноември. Щастливи сме, че толкова много градове взеха участие в отбелязването на този ден, който има за цел да повиши общественото внимание и осведоменост по проблемите на преждевременното раждане и отглеждане на недоносено дете. Денят бе отбелязан в градовете София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Плевен, Шумен, Сливен, Бургас, Благоевград и Добрич.

ndk-8292362

Тази година също така преработихме и подготвихме за печат второто издание на наръчника “Всичко за недоносеното бебе”, който скоро ще излезе от печат и ще бъде разпространен във всички неонатологични отделения в страната и отново достъпен през сайта на адрес: earlybaby.info. Второто издание на наръчника включва и нова, подробна информация, посветена на ключовите моменти в ранното детско развитие и влиянието им върху бъдещето психично функциониране на човека, разработени благодарение на клиничните психолози Диана Цветанова и Станимира Начева, както и специалиста по детски болести Д-р Десислава Георгиева, Директор на ДМСГД – град Плевен.

 

rsz_2017-09-24_004909-2588417

 

С помощта на средствата от благотворителния търг на Ники Кънчев Шоу по Дарик радио осъществихме две големи дарения на апаратура във водещи неонатологични клиники в София. Клиниката към САГБАЛ “Майчин дом” получи 10 помпи за ентерално хранене на стойност 10 хил. лева, а СБАЛДБ “Проф. Иван Митев” получи апарат за неинвазивна вентилация, също на стойност 10 хил. лева.

 

Благодарение на кампанията за събиране на пластмасови капачки в гр. Шумен, по инициатива и под ръководството на координаторката ни за областта – Емилия Чапкънова, на неонатологичното отделение към МБАЛ Шумен беше дарен пулсоксиметър.

Първа градска болница в София пък получи два пациентски монитора, закупени благодарение на частно дарение на стойност 3100 лв.

pompi_md-collage-4119385

През 2017 година открихме още две семейни стаи в страната. Благодарение  на “Ивентас” и кампанията “Повече българчета за България” на радио Витоша се осъществи семейната стая в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, гр. Велико Търново. Стаята в неонатологичното отделение към МБАЛ Пловдив пък е финансирана и осъществена изцяло от семейство, пожелало да остане анонимно. Семейните стаи подпомагат контакта на родителите с тяхното бебе, кенгуру-грижата, кърменето и дават възможност за плавен преход между интензивното наблюдение в болницата и изписването у дома, за да могат родителите да се чувстват уверени в грижите, които полагат за своите деца.

iventas_staya_1-collage-9288521

 

На 16ти декември в МОЛ Сердика Център предстои традиционният ни благотворителен базар “Подари мъничко вълшебство”, за който нашите многобройни дарители и приятели отново са подготвили най-красивите подаръци. Щастливи сме, че отново ни подкрепиха изключителни творци, но най-вече хора с огромни сърца! Както винаги те са приготвили за вас ръчно изработени, авторски и неповторими бижута, кукли, чаши, картички, албуми, украса за дома и разбира се ….. коледни бисквити! Благодарим ви, приятели, че ви има и че отново застанахте зад нас и нашата кауза!

 

bazaar-2420054

 

Предстои ни коледната акция с подаръци за най-малките бебенца, които ще прекарат първата си Коледа в болницата. Надяваме се да донесе надежда и положителна енергия на техните семейства, които сигурно очакват празниците със свито сърце…

 

sophie_x-mas-4481619

 

Не на последно място трябва да благодарим на нашите щедри корпоративни и частни дарители, без които нищо от това нямаше да бъде възможно!

Пълният отчет на фондацията можете да намерите тук.