Годишен доклад за дейността на Фондация “Нашите недоносени деца” – 2022 година

Годишен доклад за дейността на Фондация “Нашите недоносени деца” – 2022 година

2022 година донесе трудности и промени в целия свят и ни припомни, че точно в такива времена трябва да сме по-обединени и солидарни. Затова сме особено признателни, че и през изминалата година успяхме да направим много за най-малките герои и техните семейства с неоценимата помощ на многобройни дарители и на ВСИЧКИ ВАС!
През изминалата година Фондация “Нашите недоносени деца” отбеляза и десетата годишнина от създаването си – 10 години дейност, която продължава да ни вдъхновява!

 

 

Изключително удовлетворени сме, че до момента Фондация “Нашите недоносени деца” е подкрепила 45 неонатологични отделения в цялата страна:

 • Даряваме животоспасяваща апаратура. За 2022 г. подкрепихме 11 неонатологични отделения в градовете София (2 неонатологични отделения), Сливен, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Хасково, Кърджали, Благоевград, Варна. (Към 2023 година са подкрепени общо 30 болници в цялата страна.)
 • Изграждаме семейни стаи, за да бъдат родителите до своите недоносени бебета или новородени с влошено здраве. През 2022 изградихме семейна стая в Плевен и започнахме ремонтни дейности в неонатологичното отделение гр. Шумен. (Към 2023 г. са изградени общо 10 семейни стаи в 8 града.)
 • Разпространяваме безплатен наръчник “Всичко за недоносените бебета” в 30 неонатологични отделения в болниците в 28 града в страната.
 • Даряваме принадлежности, осигуряващи комфорта на бебетата в болница – плетени играчки, дрешки, покривала и гнезда за кувьози в 30 неонатологични отделения в България.
 • През 2022 година 340 активни и всеотдайни доброволци се включиха в инициативите ни през годината.
 • Над 1000 плетива и покривала за кувьози дарихме за недоносените и болни бебета, благодарение на нашите доброволци.
 • През 2022, благодарение на нашите специалисти и доброволци сме публикували повече от 500 статии, свързани с отглеждането на недоносени деца и деца с трудности в развитието.
 • За изминалата 2022 година успяхме да достигнем до над 2000 семейства с недоносени бебета и деца в неонатологичните отделения, които получиха мил жест на внимание и съпричастност с тематични подаръци от фондацията по различни поводи през годината. Тези инициативи обикновено се реализират, благодарение на нашите доброволци, както и партньори и дарители.
 • През 2022 г. помогнахме на 70 семейства на недоносени деца, на деца с увреждания и родители, претърпели загуба с безплатна психологическа помощ, която е единствена по рода си у нас.
 • Подкрепихме 350 семейства с над 1400 индивидуални терапевтични консултации през 2022 г.
 • Повече от 400 терапевтични консултации, бяха проведени, благодарение на Социалната ни програма.
 • Над 260 терапевтични часа за групови занимания както за деца, така и за родители, бяха проведени през 2022 г.
  1. В Център за детско развитие “Малки чудеса” се провеждат групи за адаптация на деца, на които предстои да посещават ясла или детска градина и се сблъскват с трудности при раздяла с родителите. Те се водят от детски психолог и логопед.
  2. Организираме и безплатни групи за подкрепа, предназначени за родители, преминаващи през травматична ситуация като раждане и отглеждане на недоносено дете, както и отглеждане на дете с увреждане.
 • Над 600 участници, сред които водещите специалисти в сферата на грижата за преждевременно родените деца в България, както и родители, се включиха във второто издание на конференцията “РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”.
 • През 2023 създадохме 3 авторски наръчника:
 • 20 водещи специалисти в областта на неонатологията, перинаталното и ранно детско развитие участват в Научния борд и Консултативен съвет към Фондация “Нашите недоносени деца”, като работят активно в консултирането на научноизследователска дейност, застъпнически инициативи, както и обществени и здравни програми, част от дейността на Фондацията.

 

Благодарим ви, скъпи дарители, поддръжници, приятели и доброволци, че бяхте до нас и в тази вълнуваща 2022 година, десета поред, в която заедно помагаме на най-малките герои на България и техните семейства!
Може да прочетете годишния отчет за дейността ни ТУК