Хипотрофия – забавен вътреутробен растеж

Хипотрофия – забавен вътреутробен растеж

Забавен вътреутробен растеж

Това звучи доста мрачно и страшно, но всъщност се отнася само до забавения растеж в матката. Огромна част от децата, родени с хипотрофия, имат нормален коифициент на интелигентност и неврологични функции.

Хипотрофията е състояние, което настъпва при продължителен намален внос на белтъци или при състояния, които смущават тяхното усвояване от организма. Природата като че ли осигурява оцеляването на плода в матката, където поради една или друга причина, притокът на хранителни съставки през плацентата не е достатъчен.

Бебето е по-малко от нормалните за гестационната си възраст размери, но това му позволява да се развива добре, въпреки ограничения поток на хранителни вещества. Това е нещо като защитен механизъм на тялото, който се активира тогава, когато плацентата не функционира ефикасно, и хранителните вещества, достигащи до плода, са по-малко от нужното или когато майката не се храни пълноценно, страда от заболяване, пуши и т.н.

Този механизъм за оцеляване прави така, че развитието на бебешкия мозък все пак да бъде предпазено. Мозъкът обикновено нараства нормално за сметка на тялото. Поради това, повечето хипотрофични новородени са с пропорционално по-големи главички от телата им, в сравнение с родените с нормални размери бебета.

Бебетата с ниско тегло са рискови в първите дни след раждането си

Те са по-неустойчиви към инфекции, но при добри и качествени грижи, повечето се справят завидно добре. Чрез добра и пълноценна храна (за предпочитане е кърмата), такива бебета до първата си година догонват връстниците си в почти всички отношения.

В България честотата на децата с хипотрофия е около 1 до 2 %. Основните причини за настъпване на хипотрофия са недохранване, с намален прием на белтъци, както и различни заболявaния, които възпрепядстват пълноценното усвояване на храната. При някои деца, родени с хипотрофия, могат да се наблюдават отклонения в храносмилателната и централната нервна системи. Хипотрофията се разделя на няколко степени, в зависимост от подкожната мастна тъкан, телесната маса и ръста.

Степени на хипотрофия:

Първа степен:

Подкожната мастна тъкан намалява по гърдите и корема, телесното тегло е с 20% по-ниско от нормалното, ръстът е нормален.

Втора степен:

Подкожната мастна тъкан продължава да намалява и по крайниците, ръстът изостава.

Трета степен:

Подкожната мастна тъкан е по-малко по цялото тяло, теглото е с над 40%  по-ниско от нормалното, растежът спира. Деца с трета степен на хипотрофия са в тежко състояние – не са жизнени, кожата им е набръчкана, наблюдава се намален мускулен тонус, сухи лигавици.

Редактор: Кристина Георгиева, 4ти курс в МУ- София

 

 

Етикети:, , ,