Метален вкус в устата по време на бременност

Метален вкус в устата по време на бременност

Металният вкус в устата (дисгеузия) е често срещан през първия триместър от бременността. Виновни са него са хормоните на бременността и най-вече високите нива на естроген. Не можете да предотвратите появата на леко горчивия вкус в устата, но можете да се опитате да се преборите с него, като похапвате тръпчиви и кисели храни. Опитайте да правите и гаргара с вода, в която сте разтворили сол или сода бикарбонат. Добрата новина е, че металния вкус в устата обикновено отминава през втория триместър на бременността, когато хормоните се стабилизират.

Нормално ли е да усещате метален вкус в устата по време на бременност?

Да, нормално е. Състоянието се нарича дисгеузия. Често срещано е през първия триместър от бременността и обикновено затихва, след навлизане във втория триместър. Металният вкус най-често се описва като неприятно горчив, кисел, на загоряло или солен – все едно сте лапнали монета. Някои хора вярват, че чрез металния вкус могат да гадаят какъв ще е полът на бебето, но няма доказателства, които да подкрепят тази теория.

Знаете клишето, че по време на бременност може да ви се хапват туршия и кисели краставички, нали? Всъщност апетитът за кисели и солени храни по време на бременността се изостря, за да противодейства на металния вкус в устата.

Какви са причините за този лош вкус?

Покачването на хормоните в ранна бременност може да засили обонянието ви, а то е тясно свързано с усещането за вкус. Най-вероятната причина е естрогенът, който се повишава драстично през първия триместър. Има някои доказателства, че тази повишена чувствителност към горчиви вкусове е еволюционна реакция, която ви кара да внимавате с храни, които може да са отровни.

Как да премахнете металния вкус в устата?

Ето няколко съвета, с чиято помощ да се преборите металния вкус в устата:

  • Поддържайте добра устна хигиена

Честото миене на зъбите и почистване с конец може да освежи вкуса в устата ви. Почистете и езика си с четката. Гаргарата с лек разтвор от вода и сол или вода и сода бикарбонат също може да помогне. Опитайте 1 ч. л. сол или 1/4 ч. л. сода за хляб в 230 мл. вода.

  • Похапвайте тръпчиви, кисели храни, защото те могат да неутрализират горчивия, метален вкус

Опитайте да пиете лимонада (или изстискайте лимони във вода), яжте цитрусови плодове като грейпфрут или портокали или смучете лимонови бонбони. Храни като кисели краставички също могат да помогнат за туширането на металния вкус.
Дъвчете ментова дъвка без захар, за да промените вкуса в устата си и да стимулирате производството на слюнка.

  • Опитайте да ядете солени крекери или солети, за да притъпите металния вкус

  • Използвайте пластмасови или дървени прибори за хранене – няма смисъл да пъхате повече метал в устата си!

  • Посъветвайте се с наблюдаващия бременността ви лекар за смяна на пренаталните витамини

Високото съдържание на желязо в някои добавки може да влоши дисгеузията.

Дисгеузията може да ви направи и по-придирчиви към храната, която консумирате. Просто направете всичко възможно, за да ядете колкото се може по-добре – дори това да означава много кисели краставички и лимонада за известно време. Добрата новина е, че това неприятно усещане обикновено изчезва през втория триместър на бременността, когато нивата на хормоните се нормализират.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Радослава Михайлова