Уебинар „Как да подкрепяме своите близки, станали родители на недоносени бебета“

Уебинар „Как да подкрепяме своите близки, станали родители на недоносени бебета“

Ако ваши близки са станали родители на недоносено дете, може би във вас се е породил въпросът как да ги подкрепите по възможно най-добрия начин?

 

В тази дискусионно-практическа среща ще поговорим за преживяванията и нуждите на вашите близки, но също ще поставим фокус и на собствените емоции, страхове и притеснения, свързани с преждевременното раждане.

Когато става въпрос за подкрепа към близък в труден момент, най-честите реакции са два вида.

  • Първият е несъзнателно да омаловажим ситуацията, често поради липса на капацитет да допуснем факта, че това, което се случва е реално, трудно, опасно и неясно. В този случай казваме неща като: “Всичко ще се оправи.”, “Ще видиш, че се тревожиш напразно.”, “Всичко е наред, ей сега ще мине”. Обикновено този тип реакция на подкрепа генерира гняв и усещане за неразбраност, защото не само, че нещата не са наред, но и в действителност никой не знае какво ще се случи.
  • Вторият вид реакция е несъзнателно да залеем близкия си със собствените си страхове и тревоги, изпадайки в емоционална криза, бидейки в невъзможност да овладеем плача, безсилието и тревогата си. От този тип реакция произлизат думите “Защо ви се случи на вас това?”, “Ужас!”, “Трагедия!”. Но с тази реакция, вместо ние да помагаме, на нас ни трябва помощ.

Ето защо близкият се чуди как да успокои нас, увеличавайки и собственото си безпокойство, и дори предпочита да не ни казва нищо повече, за да не ни тревожи допълнително. Това, обаче допълнително ни отдалечава и намалява възможностите да си помагаме.

И ето и въпросът, към който ще се насочим с тази среща – Как да подкрепяме истински?
Заповядайте, за да изследваме реакциите и възможностите си да бъдем опората, от която най-близките ни имат нужда!

 

Кога? 16.05.2024 г. от 13:00 до 15:00 ч.
Къде? Онлайн
Водещ: Ния Коновска, Фамилен и брачен консултант | Психотерапевт* към Център за детско развитие “Малки чудеса”
Цена за участие: 30 лв., плащане по банков път. Регистрацията и заплащането се извършват предварително в срок до 14.05.2024 г.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ТУК

 

За автора:

Ния Коновска е завършила магистърска програма “Артистични психосоциални практики и психодрама” към НБУ с дипломна работа на тема “Изследване на психологическия свят на майките на бебета от 0 до 1 година посредством групови практики”. Завършила е и двугодишно обучение по фамилно консултиране към Институт по фамилна терапия – България. От 2017 г. посещава група по психодрама, социометрия и групова терапия, а от началото на 2021 г. и обучителна група, подготвяща психодрама асистенти и терапевти. През 2014 г. Ния  завършва обучение за йога инструктори, а през 2018 завършва и авторския курс за обучители на Росица Божкова “Носещи живот в себе си”.

Ния работи в Център за детско развитие “Малки чудеса” от март 2020 г.  като психолог и психотерапевт. Основният й фокус са фамилни и лични психологически консултации и терапия на възрастни (най-често родители), както и на бебета (деца до 1 година), но основно през работа с родителите.


*Психотерапевт във формиране