Всичко, което трябва да знаете за вагиналните инфекции по време на бременност

Всичко, което трябва да знаете за вагиналните инфекции по време на бременност

Бременните жени са по-податливи на вагинални инфекции заради хормоналните промени. Ето кои са най-често срещаните виновници и как да ги лекувате по време на бременност.

Когато сте бременни, тялото ви се променя по различни начини, а увеличаването на вагиналното течение е една от тези промени. Ако секретът е прозрачен или бял и няма мирис, най-вероятно е причинен от хормоните по време на бременността и е знак, че вагината е здрава. Понякога обаче прекомерното течение е сигнал за инфекция, която се появява, когато естественият баланс на бактериите във влагалището е нарушен.

В периода на бременността вашият акушер-гинеколог най-вероятно ще следи четири микроорганизма, които могат да повлияят на вагиналното здраве – бактериална вагиноза, гъбични инфекции, стрептококи група Б и трихомониаза. Добрата новина е, че когато вагиналните инфекции се диагностицират рано, обикновено са лесни за лечение. Трудната част идва, когато трябва да се направи разлика между нормална секреция и течение, което сигнализира за инфекция. Тук разбиваме причините за всяка инфекция, симптомите, лечението и съвети за превенция.

Бактериална вагиноза (BV)

Приблизително 1 от 5 бременни жени развива тази неприятна инфекция, според данни от Националния институт по здравеопазване. Бактериалната вагиноза (BV) се появява, когато има свръхрастеж на бактерии, които живеят естествено във влагалището, което по време на бременност може да бъде повлияно от хормоните.

Ако не се лекуват, симптомите на BV могат да продължат, причинявайки дискомфорт и увеличавайки риска от други вагинални инфекции, тъй като здравето на влагалището е компрометирано. Тези инфекции могат да увеличат риска от преждевременно раждане. Добрата новина е, че бактериалната вагиноза може да бъде диагностицирана с един стандартен преглед: гинекологът поставя тампон, взима проба от секрета и го изследва под микроскоп.

Симптоми

 • Сиво-бяло течение с рядка консистенция
 • Миризма на риба
 • Сърбеж или усещане за парене

Лечение

Понякога отшумява от само себе си и не се счита за полово предавана болест, тъй като не е нужно да правите секс, за да развиете бактериална вагиноза. Един курс от антибиотици, напр. метронидазол или клиндамицин, обикновено е достатъчен.

Превенция

 • Използвайте топла вода без сапун, за да измиете външната част на влагалището. Сапунът може да предизвика раздразнение.
 • Носете удобно, памучно бельо, което ще позволи на въздуха да циркулира. Избягвайте тесни чорапогащи или панталони, които могат да причинят изпотяване, което предизвиква развитието на бактерии.
 • Спете без бельо, за да намалите риска от инфекции.
 • Бършете отпред-назад, когато ходите до тоалетна; това ще спре разпространението на бактериите от ануса към вагината.
 • Избягвайте вагиналните душове, тъй като те нарушават баланса на полезните и вредните бактерии във влагалището.
 • Въздържайте се от секс и ограничете интимните партньори. Въпреки че може да развиете бактериална вагиноза и без да правите секс, тя е по-често срещата при хора, които са сексуално активни.

Гъбична инфекция

Сърбежът и паренето, причинени от гъбична инфекция, обикновено се причиняват от свръхрастеж на Candida – гъбичка, която естествено живее във влагалището. По време на бременност увеличените нива на естроген и прогестерон спомагат за създаването на благоприятна среда за развитието на гъбички.

Други фактори, които могат да увеличат риска от развитието на гъбична инфекция, включват прием на антибиотици, инсулинова резистентност или диабет, вагинална сухота и промивки с душ – всички тези фактори могат да нарушат естественото pH на вагината. Гъбичната инфекция може да бъде диагностицирана с обикновен преглед: гинекологът поставя тампон, взима проба от секрета и го изследва под микроскоп.

Симптоми

 • Болка и сърбеж във влагалището (понякога мястото се чувства като ожулено)
 • Зачервяване и подуване на вагината и срамните устни
 • Гъст, пресечен, белезникаво-жълт секрет, който понякога има мирис на препечен хляб
 • Болка и дискомфорт по време на секс
 • Парене при уриниране

Лечение

Вагиналната гъбична инфекция се третира с крем или овула, която се поставя във влагалището, или с перорално противогъбично лекарство като дифлукан (флуконазол).

Превенция

 • Носете дишащо (или никакво) бельо, за да намалите излишната влага, която помага на гъбичките да се размножават
 • Бъдете добре хидратирани (стремете се урината ви да е със светложълт цвят)
 • Приемайте повече сложни въглехидрати и пълнозърнести храни, вместо рафинирана захар, за да намалите факторите на околната среда за развитието на инфекции
 • Консумирайте често кисело мляко (Lactobacillus, пробиотик, който се съдържа в киселото мляко, помага за правилното храносмилане и е известно, че предотвратява развитието на вагинални инфекции.)

Стрептококи група Б (GBS)

Между 20% и 25% от хората развиват тази бактерия, която живее обикновено в стомашно-чревния тракт, ректума или вагината. Вашият доктор автоматично ще ви тества за GBS между 35-та и 37-ма седмица от бременността.

Стрептококи група Б не се считат за инфекция, въпреки че могат да причинят инфекции на пикочните пътища (UTI), когато има свръхрастеж в урината. Основната причина, поради която е важно да знаете дали имате стрептококи група Б преди раждането, е, че бебетата могат да се заразят, когато преминават през родовия канал. Заради това бременните, които са положителни за GBS, е препоръчително да приемат антибиотици по време на раждането, за да намалят риска за бебето.

Симптоми

Стрептококите са нормални бактерии, които се намират в гениталния тракт и обикновено не предизвикват симптоми. Въпреки това е важно да знаете дали сте развили тези бактерии преди раждането, защото може да се наложи да приемате антибиотици, за да предотвратите предаване на инфекцията на бебето.

Лечение

Ако сте позитивни за GBS, ще ви изпишат антибиотици, които да приемате по време на раждането, за да не предадете инфекцията на вашето бебе. Без антибиотици бебето е изложено на риск от инфекция, която може да причини сепсис, менингит и в редки случаи дори смърт.

Превенция

Някои специалисти вярват, че питателната диета с ниско съдържание на преработени захари и високо съдържание на чесън и ферментирали храни, които спомагат за здравето на стомашно-чревния тракт, може да намали риска от развитие на GBS.

Трихомониаза

С около 2 милиона нови случая всяка година, трихомониазата (или “trich”) е една от най-често срещаните и най-често лекуваните полово предавани инфекции (ППИ), според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Симптоми

 • Зеленикаво-жълто, пенесто, миризливо течение
 • Сърбеж, парене и раздразнение по време на полов акт
 • Кървене след секс

Над 70% от хората нямат никакви симптоми.

Лечение

Лекарят най-вероятно ще ви лекува с орални антибиотици, като метронидазол или тинидазол.

Превенция

 • Направете си тест, така че ако вие или вашият партньор имате трихомониаза, да го лекувате и да предотвратите предаването на инфекцията.
 • Използвайте кондом, за да предотвратите разпространението на инфекцията, ако вие или вашият партньор я имате.

Източник: www.parents.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Деница Пеева
Photo credit: Freepik

Етикети: