Нормално ли е да имате вагинално течение по време на бременност?

Нормално ли е да имате вагинално течение по време на бременност?

Научете повече за симптомите и причините за течението с нетипичен цвят по време на бременност, както и за това кога да се свържете с лекар.

В тази статия ще научите:

  • Какво представлява жълтеникавото течение по време на бременност?

  • Какво означава да имате такова течение през бременността?

  • Как изглежда то?

  • Причини за появата му.

  • Може ли да е признак за проблем?

  • Кога да се свържете с лекар?

Ако сте запознати с типичните симптоми на бременността, вие може би вече знаете, че увеличеното вагинално течение е нещо типично в това състояние.

Но какво означава течението да е жълтеникаво на цвят?

Нормалното течение по време на бременност обикновено е чисто или млечно бяло. Така че, ако вие забележите, че вашето течение жълтее това може да е знак, че нещо се случва. Ето какво трябва да знаете за това, както и дали е добре при тези симптоми да се свържете с лекар.

Какво представлява?

Когато сте бременна, вие произвеждате левкорея – това е безвредна вагинална течност, причинена от повишаването на вашия естроген. Левкореята обикновено е прозрачна или млечно бяла субстанция с ненатрапчива миризма и е типично нейното количество да се увеличава с напредването на бременността.

Жълтото течение е вагинално течение, което представлява или тъмно жълта гъста течност или бледожълта и водниста течност.

Кога може да е повод за тревога?

Тъмно жълтото течение може да е симптом за инфекция като бактериална вагиноза или гъбична инфекция, особено ако е гъсто, с неприятна миризма или ако предизвиква парене или сърбеж.

Бледото, воднисто течение би могло да бъде от околоплодна течност – тя подхранва и предпазва вашето бебе в утробата.

Как изглежда жълтеникавото течение?

Жълтото течение, което е признак на инфекция обикновено е по-тъмно жълто, с гъста, неравномерна текстура и лоша миризма. То може да бъде съпроводено от сърбеж или парене. Ако течението е със зеленикав или сивкав цвят, то също може да е признак на инфекция.

Какво да направите, ако предполагате, че вашето течение е от околоплодна течност? Разликата обикновено може да се направи лесно. За разлика от истинското жълто течение, околоплодната течност е много фина и прозрачна или бледо жълта на цвят – като урина. Тя обикновено няма миризма или се усеща със съвсем лека сладникава миризма.

Причини за жълтеникавото течение по време на бременност

Има няколко неща, които могат да причинят жълто течение по време на бременност, включително:

  • Инфекция. Понякога инфекция като вагиноза, трихомониаза или гъбична инфекция причиняват такова жълто течение. То може да бъде гъсто и неравномерно, да има лоша миризма или да бъде придружено с други вагинални симптоми като сърбеж или парене.
  • Изтичаща околоплодна течност. Жълтото течение може също така да бъде от околоплодна течност. Ако вие сте все още далеч от вашия термин има възможност да имате преждевременно изтичане на околоплодна течност. Ако сте близо до своя термин, то може вашите води да са изтекли. И в двата случая жълтото течение ще има много бледо жълт цвят (или ще е прозрачно с жълт оттенък), воднисто и рядко. То може да изтича като струйка или да се излее, може да има сладникава миризма или да е без мирис.

Може ли нетипичното течение през бременността да е симптом, че нещо не е наред?

По време на бременността винаги е добре да обръщате внимание на всяко едно течение, което е различно от вашата нормална флора.

Ако течението е симптом за вагинална инфекция, то има възможност то да доведе до усложнения на бременността, така че е добре да се свържете с доктор. Но недейте да се притеснявате твърде много. Повечето от тези инфекции по време на бременност могат лесно да се отстранят чрез различни медицински кремове или медикаменти.

Ако течението ви е бледо жълто или течно като урина, има възможност да са изтекли околоплодните ви води. Ако ви остават няколко седмици до термина то пригответе се! Има шанс скоро вашето дете да се роди! Ако вашият термин е по-далеч, то може да се окаже, че вие губите околоплодна течност преждевременно. Без значение от датата на термина, вие трябва да се свържете с вашия лекар, ако подозирате, че може водите ви са изтекли.

Кога да се свържете с лекар

Вие трябва да се свържете с лекар веднага щом констатирате, че вашето течение изглежда, мирише или се усеща по начин различен от вашата нормална флора.

Без значение дали течението ви е тъмно жълто, гъсто и с неприятна миризма (предполагаема инфекция) или бледо жълто и воднисто със сладникава миризма или без мирис (като околоплодни води), винаги е добре да посетите вашия лекар за преглед.

Проследяващият ви лекар може да определи дали имате нужда от лечение на инфекция или дали бебето ви е готово да се роди след изтичащи околоплодни води (или пък да определи следващите стъпки, за да се погрижи за бебето ви докато стане време за раждане).

Ако забележите, че течението ви е пожълтяло по време на вашата бременност обадете се на своя лекар. Той може да посочи причината и да даде подходящото лечение или да предпише следващи стъпки, за да запази вашата бременност и вашето бебе здрави.

Източник: www.whattoexpect.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Елена Иванова