Влечения към храни по време на бременност и какво означават те

Влечения към храни по време на бременност и какво означават те

Влеченията към храна през бременността са много често срещани (оттук и старите вицове за „кисели краставички и сладолед“). Те вървят ръка за ръка с отвращението към храната, което също е рутинно за бъдещите майки. Някои експерти смятат, че желанието за определени храни е свързано с хранителните нужди на бъдещата майка, но други смятат, че желанието за храна през бременността не може да се обясни толкова лесно. Ако изпитвате желание за храна, приемете изкушението и му се отдайте умерено. Но ако жадувате за нехранителни продукти като тебешир, пръст или големи количества лед, говорете с вашия лекар.

В тази статия:

  • Влечение към храни през бременността

  • Кога започва влечението към храни през бременността?

  • Какво означава влечението към храни през бременността?

  • Какво да правите за своите влечения?

Влечението към храни през бременността

Около 50 до 90 процента от жените съобщават за поне едно желание за храна по време на бременността си. И тези желания варират от сладко до солено до … странно.

В анкета на бъдещи майки на BabyCenter, почти 40 на сто от тях признават, че жадуват предимно за сладко. Малко по-малко (33 на сто) избират солено. На трето място са тези, които са искали да хапнат пикантно (17%). Назад (с 10 %) са тези, които мечтаят за кисели храни като цитрусови плодове, зелени ябълки и кисели бонбони.

Бъдещите майки от BabyCenter споменават, че искат кисели краставички със сирене, салса извадена направо от буркана, и да, дори мазнина от пържоли. Една жена посочва страст към черни маслини върху чийзкейк. Друга майка казва, че била на постоянна “диета” от сандвичи с нискокачествено сирене, които сега не може да понася. Патладжанът, особено върху пица, е друга мания на бъдеща майка.

Много от тези пориви изглежда идват от нищото и могат да се определят като непреодолими. Какво ги причинява? Хормони, нали?

Може би частично. Екстремните хормонални промени, през които преминават жените по време на бременност, могат да окажат огромно влияние върху вкуса и обонянието. (Това би помогнало да се обясни защо жените, преминаващи през менопауза, също могат да изпитват силно желание за определена храна и отвращение към храни). Но най-важното е, че никой не знае със сигурност.

Едно нещо, което знаем е, че отвращението и желанието за храна вървят ръка за ръка. В проучване от Етиопия жените, които са изпитвали отвращение към храна, са имали повече от два пъти по-голяма вероятност да искат определени храни в сравнение с тези, които не са изпитвали отвращение.

Кога започва влечението към храни през бременността?

Кога започват желанията за храна е различно при различните жени. А някои бъдещи майки никога не изпитват влечение към определени храни по време на бременността. Но тези желания могат да започнат още в самото начало, често се засилват през втория триместър и изчезват някъде през третия триместър или след раждането.

През първия триместър много бременни жени изпитват по-скоро отвращение към храната. Отвращение към храна е, когато не можеш да понесеш да ядеш (или дори да помиришеш) определена храна. Това е обратното на влечението и подобно на него, отвращението към храната е много често срещано по време на бременност. То често започва заедно със сутрешното гадене, около 5-а или 6-а гестационна седмица.

Какво означава влечението към храни през бременността?

Диетолози и лекари смятат, че определени желания за храна са смислени. Например, някои експерти считат, че порива към големи количества лед и нехранителни вещества, като нишесте за пране, пръст или глина (състояние, наречено пика), е свързано с дефицит на желязо или цинк, въпреки че няма достатъчно изследвания в подкрепа на причината и връзката.

Синтия Белю, акушерка и билкарка от Сан Франциско, казва, че може да си струва да обърнете внимание на някои хранителни влечения. Практикуващите алтернативна медицина например смятат, че недостигът на магнезий може да предизвика желание за шоколад. Храните, които съдържат магнезий, включват пълнозърнести храни, боб, ядки, семена и зелени зеленчуци като спанак.
Белю също е открила, че много от нейните пациентки се нуждаят от повече есенциални мастни киселини в диетата си. Когато започнат да приемат рибено или ленено масло, влечението им към храни изчезва.

По същия начин, желанието за червено месо изглежда като очевиден вик за белтъчини. А майката в нашето проучване, която казва, че е консумирала големи количества праскови, може да е реагирала на нуждата на тялото си от бета каротин.

Джудит Браун, автор на книгата “Какво да ядем преди, по време и след бременността”, е съгласна, че в някои случаи може да има биологична причина за желанието или нежеланието за определени храни. Тя посочва как бременни жени, развиват отвращение към определени храни или напитки, които могат да бъдат вредни, например диетични газирани напитки, кафе или алкохол.
От своя страна, Елизабет Сомър, автор на “Хранене за здравословна бременност”, не вижда голяма връзка между желанията на бременната жена и това, от което се нуждае нейното тяло.

„Хората смятат, че влечението към определена храна има голямо значение, но проучванията не показват връзка между желанието и хранителните нужди“, казва тя. „Ако хората жадуваха за това, от което тялото се нуждае, всички щяхме да ядем повече броколи и по-малко шоколад“. Като се вземе предвид този факт, доказателствата – макар и трудни за пренебрегване – са по-скоро анекдотични.

„Няма научно обяснение за желанието за определена храна. Няма данни, които да твърдят, че това, към което една жена има влечение, е свързано с нещо, от което тялото й или бебето й се нуждаят. Няма и данни, които да показват, че типичният порив към определена храна по време на бременност, е вреден“, обяснява Браун.

Какво да правите за своите влечения?

В крайна сметка експертите, са съгласни, че трябва да обърнете внимание на влеченията си към храна по време на бременност и да им се отдадете умерено.

„Здравословната диета е тази, която отговаря на вашите хранителни и емоционални нужди, както и на вашите предпочитания“

Сомер препоръчва на бременните жени да задоволяват влеченията си, вместо да се борят с тях. Но без да позволяват нездравословния глад напълно да победи нуждата от питателна храна.

Жаждата за сладко понякога е резултат от спад на кръвната захар, така че малки, чести хранения може да ви помогнат да избегнете приема на твърде много захар. Има и други начини за ограничаване на не така здравословния апетит – закусвайте всеки ден (пропускането на закуска може да увеличи апетита), спортувайте и се уверете, че имате много емоционална подкрепа.

Ако откриете, че ви привличат нехранителни продукти, като нишесте, тебешир, брашно, пръст или големи количества лед, говорете с вашия лекар. Проучвания сочат, че повече от една трета от бременните жени имат подобни влечения. Тъй като някои от тях могат да повлияят на вашето здраве, особено важно е да ги споменете на вашия лекар.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Любка Димитрова