Недостигът на витамин D по време на бременността е свързан с повишен риск от ADHD

Недостигът на витамин D по време на бременността е свързан с повишен риск от ADHD

В хода на изследването бе установено, че рискът от Синдром на хиперактивност с дефицит на внимание – ХАДВ (ADHD) – е 34% по-висок при деца, чиито майки са имали недостиг на витамин Д по време на първото и второто тримесечие от бременността, отколкото при деца от майки с нормални нива на витамина.

„Освен генотипа, влияние върху развитието на ХАДВ оказват и родителските фактори като липса на витамин Д“ – твърди д-р Мина Съксдорф от университета Туру във Финландия.

Това е първото изследване на база население, което доказва зависимостта между ниските нива на витамин Д в майката, в началото и в средата на бременността, и повишения риск от развитие на ХАДВ в поколението.
Изследването включва 1067 деца, родени между 1998 г. и 1999 г., диагностицирани с ХАДВ във Финландия, и същия брой, съответстващи контроли. Информацията е събрана преди приема на витамин Д по време на бременността (10 микрограма) да стане официално препоръчителен във Финландия.

Недостигът на витамин Д все още е проблем
Главният изследовател, професор Андре Соурандер твърди, че въпреки препоръките, недостигът на витамин Д продължава да бъде световен проблем. Във Финландия, например, е установено, че сред някои имигрантски групи, нивото на витамин Д е недостатъчно.
„Изследването дава силни доказателства, че ниското ниво на витамин Д по време на бременността е обвързано с развитие на ХАДВ при децата. Както знаем, ХАДВ е едно от най-често срещаните хронични заболявания при децата. Ето защо, резултатите от проведеното изследване са изключително важни за подобряване на всеобщото здраве.“, казва професор Соурандер.

Проучването е част от по-голям проект, целящ да изследва всички възможни взаимовръзки между здравословното състояние на бременната майка и децата, развили ХАДВ. Целта е да се предостави необходимата информация за разработване на превантивни лечения и начини за определянето на деца с риск от заболяването.
Изследването е дело на съвместната работа между университета в Турку, Финландия, и Колумбийския университет, Ню Йорк, и е финансирано от Националния институт за психично здраве на САЩ и Финландската академия. Също така, е и част от водещата програма INVEST на университета в Турку.

В проучването, изследователите са използвали финландската биобанка, съдържаща информация за всички бременности от 1983 г. до 2016 г. Това я прави изключително достоверен източник, защото в нея се съхраняват близо 2 милиона серумни проби, събирани през първото и второто тримесечие на бременността.

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Йоана Кичева
Източник: https://www.sciencedaily.com