Недоносените деца израстват като пълноценни възрастни, показва дългогодишно проучване

Недоносените деца израстват като пълноценни възрастни, показва дългогодишно проучване

Недоносените деца, родени преди 28-а гестационна седмица, се справят забележително добре в живота като 20-годишни, сочат нови данни от световноизвестно австралийско проучване, започнало в началото на 90-те години. Като възрастни, при изключително преждевременно родените деца, се отчитат същите шансове да са завършили средно образование, да работят срещу заплащане и да имат романтична връзка, както и при техните връстници, които са били родени доносени.

Новите резултати от проучването Victorian Infant Collaborative Study (VICS) 1991-92, са публикувани в сп. “Pediatrics” и разкриват едни от последните изводи от него. Изследването, ръководено съвместно от Кралската женска болница и Изследователския институт за деца Мърдок (MCRI), анализира данните на група деца, родени в австралийския щат Виктория между 1 януари 1991 г. и 31 декември 1992 г. Проучването е уникално по рода си, защото проследява развитието на новородените, подбрани още от раждането в продължение на 25 години.

„Необикновеното на това изследване е, че в него са включени първите недоносени деца, оцелели след въвеждането на терапиите със сърфактант. То проследява прехода им от преждевременното раждане към зряла възраст и запълва досегашна празнина в знанията ни“, посочва д-р Лорън Пигдън, изследовател в MCRI, който анализира данните от проучването.

Въвеждането на екзогенен сърфактант в лечението на респираторния дистрес синдром при недоносени бебета в началото на 90-те години на миналия век, променя значително интензивната грижа при най-малките новородени. Оттогава се наблюдава драстично увеличаване на броя оцелели бебетата, сред тези, родени изключително преждевременно (по-рано от 28-ма г.с.) или с изключително ниско тегло при раждане (под 1000 г). С повишаването на процента на оцелели бебета, се появяват и опасения, че те може да са изложени на повишен риск от проблеми със здравето и развитието като деца и когато пораснат. И това от своя страна може да окаже влияние и върху прехода им към зряла възраст. Но дали е наистина така?

Повече за проучването:

  • Проучването сравнява две групи деца, родени през 1991/1992 година, като 165 деца са родени преждевременно и 127 са напълно доносени.
  • Няма изследвания на друга подобна целева група в Австралия, а в световен мащаб те са изключително малко на брой.
  • Настоящото проучване представя резултатите от въпросник, попълнен на 25-тата годишнина от старта на изследването, който изследва демографски и социални аспекти..
  • Какво е сравнено: образователни постижения, заетост, финансово състояние, романтично партньорство, начин на живот, родителство, физическо здраве и психическо здраве, рисково поведение, удовлетворение от живота и общи междуличностни отношения на възраст от 25 години.
  • Изводи: Въпреки предишни проучвания, които алармират за по-високи рискове от проблеми в здравето и развитието при недоносените деца, това проучване показва, че изключително преждевременно родените деца преминават към зряла възраст по същия начин, както напълно доносените деца.

“Нашите данни показват една позитивна и насърчаваща обща картина”, изтъкват авторите.

“Има минимални разлики между двете групи, що се отнася до междуличностните взаимоотношения, удовлетвореността в различни аспекти на живота и дори това дали участниците пушат.”

От своя страна, проф. Джийни Чеонг, консултант-неонатолог в Кралската женска болница и един от ръководителите на изследването в MCRI, що се отнася до проучванията за мозъка на бебетата, посочва, че има известни разлики между групите.

Тя допълва, че повече възрастни представители в изследването, които са били изключително преждевременно родени, посочват като основен доход държавна финансова помощ и все още не живеят самостоятелно, в сравнение с техните връстници, които са били родени доносени. “Данните, получени през годините ни показват как грижата за най-малките и уязвими пациенти се е подобрила значително.”, казва професор Чеонг.

Наред с увеличените шансове за оцеляване на тези деца, вече знаем, че те имат и възможност да бъдат пълноценни членове на нашето общество, посочват учените. Те смятат, че резултатите от проучването ще са полезни и за да се дадат на семействата на недоносени деца още при раждането, подкрепа, съвети и перспектива за бъдещето.

Историята на Дуейн

Дуейн е роден в 26-та гестационна седмица през март 1992 г., и е тежал само 886 грама.

“Бил съм толкова малък, че брачната халка на баща ми е можела да побере цялата ми ръка чак до рамото”, разказва той.
След щастливо и нормално детство, Дуейн завършва гимназия и става състезател по ски слалом, като дори се е опитал да влезе в австралийския национален отбор. Макар да е опитен и предпазлив състезател по спускане, Дуейн се сблъсква и с няколко здравословни проблема и наранявания в началото на 20-те си години.

Сега Дуейн е професионален инструктор по ски и сноуборд. Той следва сезона на зимните спортове и обича да живее и работи в чужбина. Прекарал е дълго време и в Австрия, където изкарва спортна диплома в Инсбрук. Говори свободно немски език.
В момента Дуейн се възстановява от скъсване на предна кръстна връзка в коляното. След това планира отново да тръгне по пистите и има предложения за работа в САЩ, Япония и Европа.

Източник: www.thewomens.org.au
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Виктория Лилянова