Високо кръвно налягане по време на бременност – всичко, което трябва да знаете

Високо кръвно налягане по време на бременност – всичко, което трябва да знаете

Важно е да знаем:

 • Високото кръвно налягане може да причини проблеми за майката и бебето по време на бременност, включително прееклампсия и преждевременно раждане.

 • Високото кръвно налягане обикновено не се проявява с признаци или симптоми. Препоръчително е да се посещават всички пренатални прегледи, за да може вашият лекар да следи кръвното налягане.

 • Ако е необходимо ежедневно да приемате лекарство за регулиране на кръвното налягане, не се колебайте да го правите.

 • Ако сте в риск от прееклампсия, е възможно вашият лекар да ви изпише ниски дози аспирин, за да подпомогне предотвратяването й.

Какво е високо кръвно налягане

Кръвното налягане е силата, която кръвта упражнява върху стените на артериите.

Артериите са кръвоносни съдове, които пренасят кръвта от сърцето към други части на тялото. Всеки път, когато сърцето ви бие, то изпомпва кръв към артериите. Ако налягането в артериите стане твърде високо, имате високо кръвно налягане (наричано още хипертония).

Високото кръвно налягане може да доведе до допълнителен стрес върху органите. Това може да доведе до инфаркт, сърдечна недостатъчност, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Някои жени имат високо кръвно налягане още от преди да забременеят. Други получават високо кръвно налягане за първи път по време на бременност.

Около 8 от 100 жени (8%) имат някакъв вид високо кръвно налягане по време на бременноста. Ако имате високо кръвно налягане, говорете с вашия лекар. Проследяването и грижата за кръвното налягане може да ви помогнат да имате здравословна бременност и здраво бебе.

Показателите за кръвното налягане са две числа:

Систолно кръвно налягане– това е по-голямото (първото) число, наричано още горна граница. Това е налягането, когато сърцето ви се свива (стяга се). Кръвното налягане е най-високо, когато сърцето ви бие и изпомпва кръв.

Диастолно кръвно налягане– това е по-ниското (второ) число, наричано още долна граница. Това е налягането, когато сърцето ви се отпусне. Кръвното налягане спада, защото сърцето ви е в покой между ударите.

Показателите на кръвното налягане попадат в една от петте категории:

 1. Нормално – когато кръвно налягане е по-малко от 120/80.
 2. Повишено – когато систолното кръвно налягане е между 120-129, а диастоличното налягане е по-малко от 80.
 3. Етап 1 – високо кръвно налягане. Когато систолното налягане е между 130-139 или диастоличното ви налягане е между 80-89.
 4. Етап 2 – високо кръвно налягане. Когато систолното налягане е поне 140 или диастоличното е поне 90.
 5. Хипертонична криза – когато систолното налягане е по-високо от 180 и/или диастоличното ви налягане е по-високо от 120. Обадете се незабавно на вашия лекар, ако кръвното ви налягане е толкова високо.

При всеки преглед за следене на бременността, се измерва кръвното налягане. За целта се увива маншет /лента/ около горната част на ръката. Изпомпва се въздух в маншета, за да бъде измерено налягането в артериите, когато сърцето се свива и съответно отпуска. Ако показателите са високи, следва да се измери повторно, за да се потвърди със сигурност състоянието на пациента. Възможно е кръвното налягане да се повиши или понижи през деня.

Какви усложнения при бременност може да причини високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да причини проблеми за вас и вашето бебе по време на бременност.

Проблемите за майките включват:

Прееклампсия

Това е състояние при което бременната жена има високо кръвно налягане и признаци, че някои от нейните органи, като бъбреците и черния дроб, може да не работят правилно. Признаците и симптомите на прееклампсия включват наличие на протеин в урината, промени в зрението и силно главоболие. Прееклампсията може да бъде сериозно медицинско състояние. Дори ако имате лека прееклампсия, е необходимо лечение, за да не се влоши. Без лечение прееклампсията може да причини сериозни здравословни проблеми, включително увреждане на бъбреците, черния дроб и мозъка. В редки случаи може да доведе до животозастрашаващи състояния, наречени еклампсия и HELLP синдром. Еклампсията причинява гърчове и може да доведе до кома. Синдромът HELLP е, когато имате сериозни проблеми с кръвта и черния дроб. HELLP означава хемолиза (H), повишени чернодробни ензими (EL), нисък брой тромбоцити (LP).

Гестационен диабет

Вид диабет, от който страдат само бременните жени. Това е състояние, при което в тялото има твърде много захар (наричана още глюкоза). Повечето жени се подлагат на тест за гестационен диабет в 24-а до 28-а седмици от бременността.

Сърдечен удар (наричан още инфаркт на миокарда)

Бъбречна недостатъчност

Сериозно състояние, което се случва, когато бъбреците не работят добре и позволяват на отпадъците да се натрупват в тялото.

Отлепване на плацентата

Сериозно състояние, при което плацентата се отделя от стената на матката преди раждането. Ако това се случи, бебето може да не получава достатъчно кислород и хранителни вещества в утробата. Може също да настъпи сериозно кървене от влагалището. Плацентата расте в матката и снабдява бебето с храна и кислород през пъпната връв.

Следродилен кръвоизлив (наричан още PPH)

Силно кървене след раждането, което е сериозно, но рядко състояние. Обикновено се случва в първия ден след раждането, но може да се случи и до 12 седмици по-късно.

Белодробен оток

Това е състояние, при което течност запълва белите дробове и води до задух.

Инсулт (удар)

Опасно състояние, при което притокът на кръв към мозъка ви спира. Инсулт може да се получи, ако кръвен съсирек блокира съд, който доставя кръв към мозъка, или когато кръвоносен съд в мозъка се разкъса.

Смърт, свързана с бременността

За свързана с бременността смърт говорим, когато една жена почине по време на бременност или в рамките на 1 година след раждането от здравословни проблеми, свързани с бременността.

Ако имате високо кръвно налягане по време на бременност, е по-вероятно да родите с цезарово сечение. Това е операция, при която бебето се ражда чрез разрез, който лекарят прави в корема и матката.

Проблемите за бебетата включват:

Преждевременно раждане

Това е раждане, което се случва твърде рано, преди 37 седмици от бременността. Дори и с лечение, бременна жена с особено високо кръвно налягане или прееклампсия може да се наложи да роди рано, за да избегне сериозни здравословни проблеми за нея и бебето.

Ограничаване на растежа на плода

Високото кръвно налягане може да стесни кръвоносните съдове в пъпната връв. Това е връзката на бебето с плацентата и пренася храна и кислород до плода. Ако имате високо кръвно налягане, бебето може да не получава достатъчно кислород и хранителни вещества, което забавя растежа му.

Ниско тегло при раждане

За ниско рождено тегло се счита, когато бебето се роди с тегло по-малко от 2,5 кг.

Смърт на плода

Когато бебето умре спонтанно в утробата по всяко време на бременността.

Неонатална смърт

Когато бебето почине през първите 28 дни след раждането.

Има два вида високо кръвно налягане, които засягат бременността

Хронична хипертония

Това е високо кръвно налягане, което е от преди да забременеете или което се развива преди 20-а г.с. от бременността. То не изчезва, след като родите. Около 1 от 4 жени с хронична хипертония (25%) може да получат прееклампсия по време на бременност. Ако сте изложени на висок риск от прееклампсия, вашият лекар може да ви лекува с ниски дози аспирин, за да предотврати състоянието.
Ако имате хронична хипертония, вашият лекар ще следи кръвното налягане и урината при всеки преглед за проследяване на бременността. Може да се наложи да измервате кръвното си налягане и у дома. Лекарят може да използва ултразвук и да изследва сърдечната честота на плода, за да провери растежа и здравето на вашето бебе. Той също ще следи за признаци на прееклампсия.

Ако сте приемали медикамент за хронична хипертония преди бременността, лекарят следва да се увери, че е безопасно той да се приема и по време на бременност. Ако не е, той ще ви изпише по-безопасно лекарство. Някои лекарства за кръвно налягане, наречени АСЕ инхибитори и ангиотензин рецепторни блокери, могат да навредят на вашето бебе по време на бременност.

През първата половина на бременността кръвното налягане често пада. Ако имате лека хипертония и сте приемали лекарства за нея преди бременността, вашият лекар може да намали дозата, която приемате. Или може да препоръча да спрете напълно приема на лекарството по време на бременност. Не спирайте да приемате никакви лекарства, преди да говорите с вашия лекар. Дори ако не сте приемали лекарства за кръвно налягане в миналото, може да се наложи да започнете да ги приемате по време на бременност.

Гестационна хипертония

Това е високо кръвно налягане, което засяга само бременните жени. Започва след 20-а гестационна седмица от бременността и обикновено изчезва след раждането. Гестационната хипертония най-често причинява леко повишаване на кръвното налягане, но някои жени развиват тежка хипертония и може да са изложени на риск от по-сериозни усложнения по-късно през бременността, като прееклампсия.

По време на бременност кръвното налягане и урината се проследяват при всеки преглед. Може да се използва ултразвук и да се следи сърдечната честота на плода, за да се провери растежа и здравето на бебето. Вашият лекар може да ви помоли да следите кръвното си налягане у дома и да броите движенията на вашето бебе, за да видите кога и колко често се движи то.

Два начина за броене на движенията:

 1. Всеки ден измервайте колко време е необходимо на бебето, за да усетите движенията му десет пъти. Ако това отнеме повече от 2 часа, споделете го с вашия лекар.
 2. Следете колко движения усещате за 1 час. Правете това три пъти всяка седмица. Ако стойността се промени, споделете с вашия лекар.

Все още не е известен начин, за да се предотврати гестационната хипертония. Но ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, достигането на здравословно тегло преди бременността, може да намали шансовете ви да имате това състояние. И макар гестационната хипертония обикновено да изчезва след раждането, може да е по-вероятно да развиете хипертония по-късно в живота. Здравословното хранене, поддържането на физическа активност и възвръщането на здравословно тегло след бременността могат да помогнат за предотвратяване на високо кръвно налягане в бъдеще.

Как можете да контролирате високото кръвно по време на бременност

 • Ходете на всичките си пренатални прегледи, дори ако се чувствате добре
 • Ако имате нужда от лекарство, за да контролирате кръвното си налягане, приемайте го всеки ден. Вашият лекар може да ви помогне да изберете по-безопасен медикамент за вас и вашето бебе
 • Следете кръвното си налягане у дома. Попитайте вашия лекар какво да правите, ако кръвното ви налягане е високо
 • Яжте здравословни храни. Не консумирайте храни с високо съдържание на сол, като преработени или консервирани храни. Те могат да повишат кръвното налягане
 • Бъдете физически активни. Физическата активност в продължение на 30 минути всеки ден, може да ви помогне да регулирате теглото си, да намалите стреса и да предотвратите проблеми като прееклампсия
 • Не пушете, не пийте алкохол и не употребявайте наркотици, не злоупотребявайте с лекарства, отпускани по лекарско предписание

Какво можете да направите за високото кръвно налягане преди бременността

 • Направете преглед преди зачеването. Това е медицински преглед преди да забременеете, за да се погрижите за здравословните състояния, които могат да повлияят на бременността ви
 • Използвайте методи за предпазване от бременност, докато кръвното ви налягане не е под контрол
 • Достигнете до здравословно тегло. Обсъдете с вашия лекар теглото, което е подходящо за вас
 • Яжте здравословни храни
 • Отделяйте време за различни физически дейности всеки ден.
 • Не пушете. Пушенето е опасно за хора с високо кръвно налягане, защото уврежда стените на кръвоносните съдове.

Източник: www.marchofdimes.org

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Мартина Вакинова