Какво да направя, ако се заразя с COVID-19 по време на бременност

Какво да направя, ако се заразя с COVID-19 по време на бременност

Ако тестът ви за COVID-19 е положителен по време на бременност, незабавно се обадете на вашия лекар, за да обсъдите симптомите и безопасните начини за лечение. Въпреки че бременните жени са изложени на по-висок риск от усложнения, повечето бъдещи майки не боледуват тежко и продължават да имат безпроблемна бременност. Най-добрият начин да предпазите себе си и бебето си от COVID-19  е да се ваксинирате.

Какво да направя, ако тестът ми за COVID-19 е положителен?

Първата стъпка е да се обадите на вашия лекар за съвет. Добре е да се свържете с него и ако сте били изложени на вируса и развиете симптоми като температура или кашлица, дори и да не сте дали положителен резултат. Той ще ви даде инструкции какво да правите.

В допълнение, ето още няколко стъпки, които да предприемете, ако имате COVID-19:

 • Спазвайте нужната дистанция от останалите, включително членовете на вашето семейство у дома.
 • Следвайте препоръките на местните здравни власти за карантина и изолация. Карантината е за контактните лица, които може да са се заразили, а изолацията – за инфектиран човек, който е с положителен тест.
  Ако симптомите ви не се подобряват, останете в изолация, докато температурата не изчезне за 24 часа и симптомите ви отшумят.  По време на периодът на изолация, е добре всеки да носи маска на обществени места и у дома в продължение на 10 дни.
 • Останете вкъщи, освен ако не ви е нужна медицинска помощ. Обадете се предварително и носете маска, ако ходите на прегледи.
 • Грижете се добре за себе си, пийте много вода, за да останете хидратирани и  почивайте, за да помогнете на тялото да се пребори с инфекцията.
 • Ако имате температура, пийте ацетаминофен (парацетамол), за да я понижите. Много лекарства, които се продават без рецепта, са безопасни за прием по време на бременност при запушен нос и кашлица. Посъветвайте се с вашия лекар кои лекарства са безопасни.
 • Снабдете се с пулсов оксиметър (можете да ги намерите в повечето аптеки, както и в онлайн магазините) и проверявайте нивата на кислород няколко пъти на ден. Обадете се на вашия лекар, ако рутинно измервате под 94%.

Отидете в спешното отделение или се обадете на 112, ако забележите:

 • Недостиг на въздух и затруднено дишане (извън нормалното задъхване по време на бременност).
 • Болка или натиск в областта на гърдите
 • Внезапно объркване
 • Липса на реакции
 • Сини устни или лице

Изложена ли съм на висок риск от тежка форма на COVID-19, ако съм бременна?

Да. Но повечето жени, които се заразяват с COVID-19 по време на бременност, няма да имат сериозни проблеми. Въпреки това, в сравнение с небременни жени на същата възраст, бременните с COVID-19 са по-склонни да се разболеят тежко. Рискът от по-сериозно заболяване е най-висок при жените над 35-годишна възраст или тези, които имат определени здравословни проблеми като затлъстяване, високо кръвно налягане или диабет.

Въпреки че повечето бременни жени с COVID-19 имат леки симптоми и безпроблемна бременност, при тях е наблюдаван по-голям риск от преждевременно раждане, спиране на растежа на плода и мъртво раждане, в сравнение с бременни жени, които нямат COVID-19. Това важи най-вече за неваксинираните бъдещи майки, тъй като при тях е по-вероятно да се стигне до тежко преминаване на заболяването.

Най-важното нещо, което трябва да направите, за да избегнете тежко заболяване с COVID-19 по време на бременност, е да си поставите ваксина и бустер доза. COVID ваксините са безопасни за бременните жени, за тези, които се опитват да забременеят и за кърмещите майки.

Има ли безопасни начини за лечение на COVID-19 по време на бременност?

Да. За лечението на COVID-19 се използват два вида лекарства – моноклонални антитела и антивирусни медикаменти. Тъй като бременните жени са изложени на висок риск от усложнения, те отговарят на условията за прием на тези лекарства. Те  могат да са особено полезни за бременни жени с други рискови фактори, като затлъстяване, диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Ако тестът ви за COVID-19 е положителен, незабавно се свържете с вашия лекар. Той ще ви препоръча безопасно лечение и ще ви помогне да намалите риска от сериозно заболяване. Ето повече информация за възможните лечения:

Моноклонални антитела

Антителата са протеини, които тялото ви произвежда, за да помогне на имунната система да разпознае и реагира по-ефективно на инфекцията. Те се произвеждат естествено при всяка инфекция и в отговор на всяка ваксина.

Моноклоналните антитела (mAb) се произвеждат с една специфична цел (в този случай за борба с COVID-19). Те са подобни на антителата, които вашата имунна система би произвела сама. При лека до умерена инфекция с COVID-19, е установено, че лечението с моноклонални антитела е ефективно за предотвратяване на тежко протичане на заболяването и хоспитализация.

Счита се, че моноклоналните антитела са безопасни за бременни, особено когато се оценят рисковете от тежка форма на COVID-19.

Забележка: Ако все още не сте ваксинирани, изчакайте до 90 дни след лечението с моноклонални антитела.

Антивирусни медикаменти

Remdesivir е антивирусно лекарство, което е показало висока ефективност при лечение на умерена до тежка инфекция с COVID-19. Проучванията показват, че е ефективно и безопасно да се приема по време на бременност.

Paxlovid е перорално антивирусно средство, използвано за лечение на симптоми на COVID-19. Препоръчва се за лечение на хора с леки до умерени инфекции на COVID-19, които са изложени на висок риск от усложнения, включително бременни жени.

Друго перорално антивирусно средство за лечение на COVID е Molnupiravir, но не се препоръчва при бременност.

Какво ще стане, ако се заразя с COVID-19, когато е време да раждам?

Ако се заразите с COVID-19, когато наближава датата на раждане, прегледайте плана си за раждане с вашия лекар. В повечето случаи няма да е необходимо да предприемете промени. Времето и методът на раждане – независимо дали ще бъде естествено или с цезарово сечение – обикновено могат да останат същите.

Вероятно ще бъдете настанени в изолирана зона, ако имате COVID-19, а лекарите ще вземат необходимите предпазни мерки. Ако знаете, че сте с COVID-19, преди да отидете в болницата, се обадете предварително, за да уведомите и да може грижите за вас да са съобразени с безопасността на другите пациенти и на медицинския персонал.

Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО), дори ако са заразени с COVID-19, майките на новородени трябва да получават подкрепа за:

 • безопасно кърмене

 • контакт кожа-до-кожа с бебето

 • да са в една стая с бебето

Мога ли да предам коронавирус на бебето по време на бременността или раждането?

Това е малко вероятно. Рядко новородените дават положителен тест за COVID-19 след раждането. Повечето бебета, родени от майки, които са имали COVID-19 по време на бременността, не се заразяват с вируса.

Предаването на COVID-19 през плацентата е много рядко и изолирано до случаите, в които майката е била тежко болна, състояние, определяно от медицинските специалисти като “голям вирусен товар” по време на раждането. Новородени, които са дали положителен тест малко след раждането, може да са се заразили по време на активната инфекция на майката по време или след раждането, най-вероятно по респираторен път.

Вече има стотици документирани случаи, при които вирусът не е бил предаден на бебето по време на бременност или раждане. Рискът е особено нисък, ако се вземат мерки за предотвратяване на разпространението на инфекцията, като носене на маска и често миене на ръцете, когато се грижите за вашето бебе.

Повечето новородени с положителен тест за COVID-19 имат леки или никакви симптоми. Ако сте заразени с коронавирус преди или по време на раждането, вашето бебе ще има известна защита заради антителата, които майката предава чрез плацентата преди раждането и чрез кърмата след раждането.

Важно е да вземете следните предпазни мерки след раждането, ако имате COVID-19:

 • Измивайте добре ръцете си, преди да докоснете бебето, части от помпата за изцеждане на кърма или шишето за хранене. Почистете всички части на помпата и шишето след употреба.
 • Носете маска за лице, докато държите бебето. Не слагайте маска или друго покриващо средство върху лицето на бебето.
 • Дръжте бебето си на разстояние, доколкото е възможно.
 • Потърсете помощта на ваш близък, който е здрав и може да се грижи за бебето. Помолете го да носи маска и да мие често ръцете си.

Продължете да взимате тези предпазни мерки, докато:

 • Не свалите температурата за поне 24 часа, без да приемате медикаменти,
 • Не минат поне 5 дни от първоначалните симптоми и всички симптоми отшумят,
 • Ако нямате симптоми, изчакайте поне 5 дни след положителния тест, но започнете отново, ако развиете симптоми в рамките на 10 дни след теста

Свържете се с вашия педиатър, ако бебето ви развие симптоми на COVID-19, като:

 • Температура
 • Отпадналост
 • Хрема
 • Кашлица
 • Повръщане
 • Диария
 • Лошо хранене

Незабавно потърсете медицинска помощ – отидете в спешното отделение или се обадете на 112, ако бебето ви има слабо или затруднено дишане.

Мога ли да кърмя бебето си, ако съм с COVID-19?

Да, кърменето е препоръчително, дори и ако сте с положителен тест за COVID-19. Безопасно и важно е за вашето бебе да получава кърма. Освен че осигурява оптимално хранене, тя защитава бебето от инфекции. До момента няма доказателства, че бебетата могат да се заразят с COVID-19 от кърмата, но има добри доказателства, че антителата – от ваксини или придобити в отговор на инфекция, или и двете –  се предават на вашето бебе.

Ако имате коронавирус, минимизирането на риска от предаване на заразата, когато сте близо до бебето, ще намали шансовете то да се разболее. Това включва да измивате добре ръцете, преди да докосвате вашето бебе и да носите маска, докато кърмите.

Друг вариант е да изцеждате кърма и да оставите някой друг да храни бебето, докато не оздравеете. Носете маска, докато изцеждате кърма и почистете помпата добре след употреба.

Трябва ли да се ваксинирам, ако вече съм била болна от COVID?

Да, препоръчително е да се ваксинирате срещу COVID-19, дори ако вече сте изкарали болестта. Може би сте чували, че естественият имунитет е по-добър от ваксината, но това твърдение не е вярно. Да сте прекарали COVID-19, не означава, че няма да се разболеете отново и не ви предпазва от тежки последствия като хоспитализация. Ваксинирането, след прекаран COVID-19, ви дава допълнителен имунитет и защита от умерени до тежки усложнения. Най-новите бустерни дози, които се предлагат от Pfizer-BioNTech и Moderna, предпазват както от оригиналния щам на вируса, така и от последните варианти.

Въпреки това е нежелателно да си поставите ваксина или бустерна доза, ако имате COVID-19. Препоръчва се да отложите ваксинацията с 3 месеца след началото на симптомите или, ако не сте имали симптоми, след положителния тест.

Колко добре сте защитени от COVID-19 след прекарана инфекция, зависи от редица фактори, като тежестта на заболяването, колко време е минало от инфекцията, както и вашата възраст. Всъщност тези, които не са ваксинирани след възстановяване от COVID-19, са 2 пъти по-висок риск  да се заразят с вируса отново в сравнение с тези, които са били напълно ваксинирани след прекарана коронавирусна инфекция. И няма тест, който може да покаже със сигурност дали сте защитени от зараза.


Източник: www.babycenter.com

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Деница Пеева

Редакция: Миглена Христова