Високо кръвно налягане по време на бременност

Високо кръвно налягане по време на бременност

Високото кръвно налягане, наречено още хипертония (хипертензия), може да доведе до сериозни проблеми по време на бременност. Жените с високо кръвно налягане могат да имат и нормална бременност и да родят здрави бебета, ако се проследяват регулярно при своя акушер-гинеколог и/или специалист по майчино-фетална медицина и им бъде назначено навременно и адекватно лечение. 

Има няколко вида хипертония по време на бременност:

Хронична хипертония

Хроничното високо кръвно налягане е това, което е по-високо или равно на 140/90 mm Hg и е започнало преди самата бременност или по време на първите 20 седмици от бременността. Счита се, че имате хронично високо кръвно налягане и ако сте диагностицирани за първи път по време на бременността, но то не изчезва след раждането. 

Гестационна (предизвикана от бременността) хипертония

Гестационната хипертония е високо кръвно налягане, започнало след 20-тата седмица от бременността. При нея стойностите на артериалното кръвно налягане са над 140/90 mm/Hg или когато систолното налягане е повишено с 30 mm/Hg и повече, а диастолното – с 15 mm/Hg и повече в сравнение с кръвното налягане през първата половина на бременността. Тя обикновено изчезва след раждането, но може да доведе до повишен риск от хронична хипертония в бъдеще. 

Прееклампсия

Това е сериозено усложнение на бременността, което се проявява след 20 гестационна седмица. Прееклампсията може да бъде животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето. Има случаи, в които се появява и до 6 седмици след раждането. Тя се характеризира с хипертония и протеинурия след втората половина на бременността. Наличието на отоци не е задължително, но често се наблюдава. На базата на клинични и лабораторни показатели прееклампсията се разделя на ранна, развиваща се до 32 г.с. и късна, развиваща се между 32 г.с. и 37 г.с. Съответно в зависимост от симптоматката бива лека и тежка. Често се асоциира с преждевременно раждане, защото това е единственото „лечение“ на това съсътояние. Понякога преекламспията може да бъде усложена с еклампсия (остро животозастрашаващо състояние на бременната жена, което се характеризира с тонично – клонични гърчове, по време на които може да има загуба на съзнанието и изпадане в състояние на кома). Също така може да се стигне и до HELLP синдром (хемолитична анемия (Hemolytic anemia), високи чернодробни ензими (Elevated Liver enzymes), ниски тромбоцити (Low Platelet count), който е изключително опасен и уврежда органите (бъбреци, черен дроб), ендокринната система на родилката, а понякога и на плода, стига се до кръвоизливи поради рязко намалените нива на тромбоцитите, което възпрепятства съсирването на кръвта. 

Симптомите на прееклампсия включват:

  • Отоци по лицето и крайниците
  • Силно главоболие
  • Промени в зрението
  • Затруднено дишане
  • Натрупване на тегло много бързо
  • Болки в епигастриума
  • Гадене или повръщане през втората половина на бременността

До какви проблеми може да доведе високото кръвно налягане през бременността?

Хипертонията по време на бременността може да доведе до сериозни здравословни проблеми както при бременната, така и при плода. Ето защо е важно регулярно да посеващате вашия акушер-гинеколог и/или специалист по майчино-фетална медицина.

Усложненията за бременната може да включват сърдечни проблеми, проблеми с черния дроб и бъбреците, инфаркт, запушване на кръвоносни съдове и припадъци. Високото кръвно налягане може също да доведе до спешен медицински проблем, наречен откъсване на плацентата – когато плацентата се отдели от стената на матката твърде рано. За жените с високо кръвно налягане е по-вероятно да родят с цезерово сечение и по-рано от предвиденото. 

Високото кръвно налягане може да доведе и до проблеми за бебето. Един от рисковете е да се намали притока на кръв до плацентата – частта, която доставя кислород и храна на плода. Това може да доведе до ниско тегло на бебето при раждане или преждевременно раждане (преди 37-ма седмица от бременността). 

Как се лекува високото кръвно налягане по време на бременност?

Този проблем се случва сравнително често и може да бъде контролиран по време на бременността. Повечето жени имат успешна бременност и здрави деца, ако се подложат на лечение и внимателно проследяване. 

Ако имате хипертония, диабет или други здравословни проблеми и планирате бременност, обсъдете с лекар дали е необходимо и каква терапия трябва да започнете, какъв режим на хранене да следвате и какви физически упражнения е добре да практикувате.

По време на бременността направете всички пренатални тестове и не пропускайте прегледите в женската консултация. 

Ако бременността ви е рискова и имате високо кръвно налягане, е възможно да бъдете проследявани по-често отколкото жените без тези симптоми. Медицинските специалисти ще следят кръвното ви налягане, ще направят кръвни изследвания и изследвания на урината, и ще проследяват растежа и развитието на плода. Може да се наложи да следите кръвното си налягане и вкъщи с апарат, и да следите по-внимателно килограмите си и колко често се движи бебето в утробата.

Лечението на хипертония по време на бременност зависи от стойностите на кръвното налягане, гестационната възраст на плода и съществуващите майчини и фетални рискови фактори. Вашият акушер-гинеколог и/или специалист по майчино-фетална медицина може да ви предпише медикаменти за кръвно налягане, които са безопасни за вас и бебето ви, които трябва да приемате според неговото указание. По-тежките случаи може да изискват хоспитализация, а понякога и спешно родорарешение преди 37-та гестационна седмица или дори по-рано, ако състоянието застрашава животът на бременната или бебето.

Жените, които са диагностицирани с високо кръвно налягане по време на бременност, са по-склонни да развият проблеми с кръвното налягане и в бъдеще. Говорете с вашия лекар за цялостното си здраве и след бременността.

 

Източник: plannedparenthood.org
Превод за фондация „Нашите недоносени деца“: Виктория Лилянова

 


Научи още по темата: