До 80% от тежките усложнения в следствие на прееклампсия могат да бъдат предотвратени

До 80% от тежките усложнения в следствие на прееклампсия могат да бъдат предотвратени

Както в световен мащаб, така и България между 2-4% от бременностите са усложнени с прееклампсия.

Прееклампсията е мултисистемен синдром, който се проявява през втората половина на бременността и се характеризира с повишаване на кръвното налягане, отоци и протеинурия.

Причините за това заболяване все още не са напълно известни, въпреки че е описано от преди около 2 000 години.

Превенция на прееклампсия

В България вече има въведен скрининг за прееклампсия, който се прилага в първи триместър в комбинация със скрининга за хромозомни аномалии. Той включва снемане на майчина анамнеза, измерване на кръвно налягане, ултразвуково сканиране и кръвен тест. Всички данни се въвеждат в специален софтуер, който калкулира индивидуалния риск на всяка бременна и се определя поведението по време на бременността с цел подсигуряване на оптимална грижа и условия за развитие на плода и опазване здравето на майката. Скринингът се прави само от сертифицирани специалисти по майчино-фетална медицина и ще бъдете насочени към тях от Вашия проследяващ акушер-гинеколог, освен ако той самият не е такъв.

Общият брой раждания в България е около 62 000 годишно, но все още само около 15 000 бременни жени преминават през качествен ранен комбиниран скрининг за хромозомни аномалии и прееклампсия в първи триместър. Причината за тези данни е факта, че разполагаме само с 4 клиники в цялата страна, които са адаптирали и прилагат протокола на проф. Кипрос Николаидес, специалист по фетална медицина от Кингс Колидж, Лондон, Обединено кралство и The Fetal Medicine Foundation (FMF). Друга причина е факта, че това изследване все още не се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и бременните трябва да го заплатят сами, а сумата понякога е непосилна за бъдещото семейство.

Ето защо и някои от основните цели на първата българска Асоциация по Майчино-Фетална медицина е да работи в посока обучаване и квалифициране на медицински специалисти, информиране на бременните и обществото като цяло, въвеждане на промени в нормативната уредба, чрез които да бъде обезпечен достъпът до тези изследвания за всички бременни и съответно да бъде поне отчасти, ако не и изцяло реимбурсиран от НЗОК.

Важно е да се знае, че комбинираният скрининг се оказва по-чувствителен за оценка на риска от ранна прееклампсия, която изисква раждане преди 34 гестационна седмица. Тя се диагностицира по-лесно, но се менажира по-трудно. Подлежи на превенция с високи дози аспирин в по-късните часове на деня. Превенцията от тежки усложнения е до 80%.

Късната форма на прееклампсия налага раждане след 34 г.с. и рискът за нея не се калкулира толкова успешно чрез скрининга в първи триместър. Все още се работи по въпроса да се изгради стратегия за нейното контролиране. През последните няколко години се използва скрининг във втори и трети триместър от бременността. В България също започва да се възприема от изключителна важност доплеровото изследване в трети триместър като основна грижа, като нововъведението е, че се препоръчва да бъде направено в 34 г.с., а не както доскоро в 30-32 г.с.

Въвеждането на този скрининг е сравнително нов метод за превенция на хипертензивни състояния по време на бременност, но може да се каже, че познанието за ранна и късна прееклампсия се увеличава все повече. Това от своя страна ще подобри пренаталната грижа за майката и бебето и ще предотврати тежките усложнения като раждане на екстремно недоносени бебета и тежки последствия за майката.

Автор: д-р Виолета Стратиева, акушер-гинеколог, консултант фетална медицина към Оскар Клиник


Научи още по темата: