Специализирани ултразвукови прегледи по време на бременност. Д-р Анна Богданова

Специализирани ултразвукови прегледи по време на бременност. Д-р Анна Богданова

Съвременните методики за проследяване на бременността включват няколко ултразвукови изследвания в нейния ход, чиято цел е да дадат информация за начина, по който бебето се развива, и възможните рискове пред здравето му.

Сканирането е напълно безболезнено и може да се извърши на всеки етап от бременността. За много жени е изключително вълнуващо да видят бебето си в утробата, но по-важна за развитието на бременността е информацията, която даденото изследване ще донесе.

За да бъде максимално ефективно дадено ултразвуково изследване, роля играят както технологичната обезпеченост, така и професионалната подготовка на преглеждащия акушер-гинеколог. В рамките на бременността се препоръчват няколко специализирани високотехнологични изследвания, разяснени във видеото от д-р Анна Богданова, акушер-гинеколог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и член на Асоциация по майчино-фетална медицина.

Важно! Ако използвате Firefox Mozilla – кликнете тук, за да гледате видеото.


За автора

Д-р Анна Богданова завършва първи цикъл на медицинско образование във 2-ри факултет по медицина на Карлов университет, Прага, Чешка република през 2001 г. Завършва медицина в Медицински университет – София през 2005 г. Специализира Акушерство и гинекология и през 2013г взима успешно специалността.

Д-р Богданова е един от шестте български специалисти, които са получили специализацията си по фетална морфология в Кралски колеж, Лондон, Fetal Medcine Foundation, където в периода 2014 – 2016 г. е научен сътрудник и специализант по фетална медицина. От 2015 до 2016 г. отговаря за Клиника за диагностика и проследяване на бременности с интраутеринна фетална ретардация. След завръщането си, през 2016 г. става част от екипа на отделението по Акушерство и Гинекология на Болница Токуда.

Член на Българското дружество по акушерство и гинекология, Генерална медицинска комисия, (GMC), Англия и Интернационалната общност по ултразвук в Акушерство и Гинекология, ISUOG. Член е на Асоциацията по майчино-фетална медицина.