Сутрешно гадене по време на бременност

Сутрешно гадене по време на бременност

Сутрешното гадене е неприятно и често срещано по време на бременността, може би едно от най-разпространените оплаквания на бъдещите майки. Обикновено то се появява около петата или шестата седмица и продължава до края на втория триместър, като започва да отшумява около 14-а – 20-а гестационна седмица. Симптомите включват гадене и повръщане, позиви за повръщане или засилено слюноотделяне (саливация).

Какво е сутрешното гадене?

Сутрешното гадене, което понякога може да е придружено от повръщане, е често срещано – наблюдава се при поне 70 на сто от бременните и обикновено се появява през първия триместър.

Ако не е в много тежка форма, неразположението не крие рискове нито за майката, нито за бебето, но е неприятен проблем, заради който могат да бъдат ограничени приемът на храна и течности и това да доведе до загуба на тегло.

Сутрешното гадене обикновено започва около петата или шестата седмица на бременността и може да се влошава през следващите няколко месеца. При повечето жени то изчезва около 14-а – 20-а гестационна седмица.

Учените смятат, че това може да е механизъм, с който тялото на жената се опитва да предпази фетуса от прием на токсини или потенциално опасни храни по време на бременността. В тази теория има смисъл, защото именно периодът на най-тежкото сутрешно гадене е много важен и решаващ период, в който се формират органите и системите на бебето.

Симптомите на сутрешно гадене могат да включват:

 • Гадене

 • Повръщане

 • Позиви за повръщане без активно повръщане

 • Повишена саливация (слюноотделяне)

Ако гаденето и повръщането са толкова изразени, че дори приемът на вода, сокове, храна, витамини за бременни или медикаменти е невъзможен и води до повръщане, това може да е индикация за състояние наречено хиперемезис гравидарум. В този случай е нужно да се обърнете към лекар за евентуално венозно вливане на течности и медикаменти в болнична среда.

Обърнете се незабавно към вашия акушер-гинеколог ако:

 • Отслабнете с килограм или повече

 • Са налице гадене и повръщане след 9-та седмица от бременността

 • Се появят гадене и повръщане след 20-а седмица от бременността

 • Повръщате кръв

 • Чувствате замайване, когато се изправяте

 • Имате симптоми на дехидратация – тъмна урина или намаляване на броя уринирания

 • Ако имате коремни болки, температура, подуване и отоци в областта на шията

 • Ако заради повръщане не можете да задържите прием на вода за повече от 12 часа или на храна за 24 часа

Нормално ли е сутрешното гадене да продължи цял ден?

Да, сутрешното гадене може да се появи по всяко време на деня и при много жени трае дори цял ден. Признаците за „нормално“ могат да варират при всяка бременна – от симптоми през целия ден, до интензивно гадене и повръщане предимно сутрин и отшумяване на симптомите с напредването на деня. Някои бъдещи майки страдат от гадене и през нощта.

Нормално ли е сутрешното гадене да продължи през цялата бременност?

Необичайно е, но при малък брой бременни тези симптоми могат да продължат и след края на втория и през третия триместър. Ако сутрешното гадене продължи след 20-а седмица от бременността, трябва да се свържете със своя акушер-гинеколог.

Продължителното сутрешно гадене и повръщане може да ви накарат да се чувствате зле емоционално, а ако са силно изразени, да доведат и до дехидратация и да попречат на нормалното за бременността наддаване на килограми.

Освен това, продължителното сутрешно гадене и повръщане може да са показател и за медицински проблем, който не е свързан с бременността. (Особено ако сутрешното гадене се възобнови седмици, след като е отшумяло).

На какво се дължи сутрешното гадене?

Все още не е съвсем ясно какво предизвиква сутрешното гадене по време на бременност, но се счита, че то е комбинация от различните физически промени, които се случват с тялото.

Някои от възможните причини включват:

Човешки хорионгонадотропин (ЧГХ), това е хормон, който се покачва стремглаво в началото на бременността. Не е ясно как точно ЧГХ предизвиква гадене и повръщане, но тъй като те се появяват именно, когато се покачва и хормона, той също се счита за фактор. При многоплодна бременност, ЧГХ е още по-висок, което води до по-засилени и изразени гадене и повръщане.

Естрогенът е друга възможна причина за сутрешното гадене, тъй като също се покачва бързо в началото на бременността. Смята се, че високите нива на естроген са отговорни и за повишената чувствителност към различни миризми и аромати, както и за отвращението към някои храни през първия триместър.

Чувствителен стомах – при някои жени храносмилателната система е много по-чувствителна към промените по време на бременността. Според някои изследвания, жените, в чиито стомах е налична бактерията хеликобактер пилори, са изложени на по-висок риск от гадене и повръщане, но това твърдение все още не е напълно потвърдено.

Генетика – два гена, които имат роля в развитието на плацентата (GDF15 и IGFBP7), се свързват и с хиперемезис гравидарум, което е най-тежката формата на сутрешно гадене и повръщане. Проучване показва, че при жени с хиперемезис гравидарум се наблюдават неестествено високи нива на определени протеини, свързани конкретно с тези гени. Изследва се и възможността дали нивата на тези протеини могат да се променят, за да се повлияе сутрешното гадене.

Многоплодна бременност– при многоплодна бременност е по-вероятно майката да страда от гадене и повръщане. Това може да се дължи на високите нива на ЧГХ, естроген или хормони. От друга страна, някои жени, бременни с близнаци, изпитват съвсем лека степен на гадене.

Добър знак ли е сутрешното гадене?

Няколко проучвания са установили, че при жени със сутрешно гадене и повръщане или с хиперемезис гравидарум, спонтанния аборт е по-рядко срещан. Така че да – то може да е добър знак. Но и много жени с абсолютно нормална бременност, имат съвсем леко гадене или повръщане през първия триместър.

Ако бебето или плацентата не се развиват правилно, обикновено нивата на хормоните при бременност са със занижени стойности. А след като хормоните са отговорни за гаденето и повръщането, то може да считате, че тялото ви прави, точно това, което се очаква от него. Макар това да не прави бременността по-приятна.

Средства срещу сутрешното гадене

Има някои промени и стратегии, които могат да облекчат сутрешното гадене и повръщане, особено ако те не са силно изявени. Ако обаче не можете да повлияете на гаденето и повръщането, е най-добре да се консултирате с вашия лекар. Някои жени избягват да търсят лечение за тези симптоми от страх, че медикаментите могат да навредят на бебето, Но има много средства, които са безопасни и ефективни – диета, промяна на всекидневните навици, както и медикаменти.

Домашни средства и алтернативни терапии за сутрешно гадене

Ако имате леко до средно сутрешно гадене, може да опитате следното:

Избягвайте различни стимули, които могат да предизвикат или засилят сутрешното гадене – като топлина, силни аромати и миризми, пържени, мазни и пикантни храни.

Хапвайте малки порции и начесто. Празният стомах също може предизвика гадене и повръщане, така че се пранете с малки порции 5-6 пъти дневно. Може да хапнете и нещо мъничко като крекери/солети или препечена филийка, преди да станете от леглото.

Пийте студени, газирани напитки на малки глътки или със сламка. Напитките с джинджифил също може да облекчат гаденето. На някои бременни им харесват и домашна лимонада или кисели напитки.

Може да смучете ментови или джинджифилови бонбони или да ги добавите в чай, който също може да е от мента и/или джинджифил.И двете съставки са безопасни по време не бременност.

Приемайте витамините си за бременни вечер след хранене, преди да си легнете. Така също може да избегнете гаденетго, Ако това не помага, може да помолите лекаря си да ви изпише други витамини.

Ароматерапия – аромати като мента и цитруси може да помогнат в борбата с гаденето и повръщането. Може да поставите капка или две етерично масло с тези аромати на носна кърпичка, арома бижу или нещо, което да носите със себе и да помирисвате при нужда. Бъдете внимателни, тъй като етеричните масла са концентрати и са изключително силни и интензивни като аромати. Нужно е много малко количество. В някои страни могат да се закупят специални акупресурни гривни, които се поставят на китката и притискат определена точка от вътрешната й страна, за да се предотврати гаденето и повръщането. Те обикновено са предназначени за пътуване и макар проучвания да показват по-скоро плацебо ефект от тях, някои бременни споделят за облекчаване на симптомите.

Акупунктурата също може да помогне, ако се прилага от специалист по акупунктура.

Акуситмулацията е разновидност на акупунктурата, при която чрез малко устройство се подава лек електрически ток към точка от вътрешната страна на китката. Тя е безопасна за бременни, като е желателно да се ползва гел за третираната зона. Този метод не е толкова разпространен, но някои проучвания сочат ползи от него.

Хипноза – тя няма категорично доказани ползи при сутрешното гадене, но е ефективен метод, прилаган при гадене по време на химиотерапия.

Медикаменти при сутрешно гадене

Ако гореизброените методи и средства не могат да облекчат сутрешното ви гадене може да се обърнете към своя лекар, за да ви изпише безопасен медикамент за облекчаване на гаденето и повръщането. Има редица медикаменти, които може да се приемат без лекарско предписание или с рецепта, но винаги е добре да се консултирате с лекаря си относно приема им.

Храни, които помагат при сутрешно гадене

Определени храни могат да потиснат сутрешното гадене или поне да не го засилват и обострят:

Високопротеинови храни като ядки, немазни меса, яйца, тофу, нискомаслено мляко могат да успокоят стомаха ви.

Сложни въглехидрати като пълнозърнест хляб, кафяв ориз, пълнозърнеста паста и зеленчуци богати на нишесте (кореноплодни и най-вече картофи).

Храни богати на витамин В6 като ядки, зелен боб, моркови, карфиол, картофи, немазни меса, риба.

Леки храни с не толкова изразени аромат и вкус, които са и лесни за храносмилането – банани, ориз, препечени филийки и сухари, ябълково пюре (бананите от своя страна са и богати на вит.В6).

Студени храни или храни, които не изискват да се консумират непременно топли или след термична обработка, при която може да се засилят ароматите съответно гаденето и повръщането (поне за периода, в който е по-изразено сутрешното гадене).

Храни, които някой друг е приготвил. Тук отново играе роля чувствителността на бременните към аромати и миризми, които често са по-интензивни по време на приготвяне на храната. Това е удобен момент да се поглезите с храна, поръчана от ресторант или да помолите някои близък да сготви за вас.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Христина Калиманова-Бехар