Ния Коновска

Фамилен и брачен консултант | Психотерапевт*

Ния Коновска

Ния Коновска е завършила магистърска програма “Артистични психосоциални практики и психодрама” към НБУ с дипломна работа на тема Изследване на психологическия свят на майките на бебета от 0 до 1 година посредством групови практики”. Завършила е и двугодишно обучение по фамилно консултиране към Институт по фамилна терапия – България. От 2017 г. посещава група по психодрама, социометрия и групова терапия, а от началото на 2021 г. и обучителна група, подготвяща психодрама асистенти и терапевти. През 2014 г. Ния  завършва обучение за йога инструктори, а през 2018 завършва и авторския курс за обучители на Росица Божкова “Носещи живот в себе си”.

Професионален опит

От 2014 г. работи в арт-йога студио, където преподава йога за бременни, практика за “мама и бебе” (през която от 2016 г. до сега са преминали повече от сто и осемдесет майки и бебета), както и води групи за споделяне, лекции, семинари на психологически теми, основно свързани с детско развитие, бременност и психологически свят на майката, партньорство и отношения.  Ния има опит в организирането на ритрийти за майки с бебета. През 2017 г. разработва авторско обучение за практиката “Мама и бебе”, в която са обучени 14 специалиста. Има лична психотерапевтична практика от 2018 г.

 Работа в Център “Малки чудеса”

Ния работи в център “Малки чудеса” от март 2020 г.  като психолог и психотерапевт*. Основният й фокус са фамилни и лични психологически консултации и терапия на възрастни (най-често родители), както и на бебета (деца до 1 година), но основно през работа с родителите. 

Психологическите консултации, които Ния предлага в център „Малки чудеса“ включват:

  • Работа с травмата и болката при среща с неочакваното, страшното и немислимото (за семейства на недоносени деца, деца с увреждания или някакъв вид затруднения и други подобни житейски ситуации)
  • Работа за изграждане на връзка с бебето и опознаване на неговия език
  • Работа за изграждането на подкрепящи семейни отношения
  • Работа в подкрепа на емоционалния свят на жената, станала майка (работа със следродилна тъга и депресия)
  • Работи терапевтично с родители, преживели загуба

Една от важните задачи на Ния в центъра е организацията и провеждането на групи за подкрепа на родители на недоносени деца. Това са онлайн срещи, които се провеждат ежеседмично и целят да окажат подкрепа на родителите на недоносени деца в ключовите за тях моменти – когато детето е още в болницата и те очакват неговото изписване и първите години от отглеждането. В допълнение, Ния води лекции и обучения по теми в подкрепа мисията на центъра.  

Свободно време и интереси

 “В свободното си време обичам да съм сред природата и особено много обичам морето – за мен то е извор на вдъхновение и разтуха. Обичам да прекарвам пълноценно време със семейството и приятелите си, както и хубавите филми и книги. Пътешествията ми дават сили и заряд. Обичам също така да рисувам и да танцувам.”

Какво ме кара да вярвам в малките чудеса? 

“Когато животът се появи с раждането, той идва с такава сила и непоколебимост. Пред него всичко останало сякаш се смалява и притихва. Появил се е цял един човек с милиони възможности за напред. Никой не знае коя възможност ще се прояви. Вярата в малките чудеса е вяра в силата и магията на живота. Срещала съм много примери за това колко много борбеност има в най-малките същества. Децата ни учат на това – да вярваме и да се смиряваме.”

*Психотерапевт във формиране

"Вярата в малките чудеса е вяра в силата и магията на живота. Срещала съм много примери за това колко много борбеност има в най-малките същества. Децата ни учат на това - да вярваме и да се смиряваме."