Разказът на един марокански лекар, помогнал при раждането на 9 бебета близнаци

Разказът на един марокански лекар, помогнал при раждането на 9 бебета близнаци

През месец май 2021 г. малийката Халима Сисé дава живот на девет бебета наведнъж.

Когато Халима Сисé „чупи“ рекорда, раждайки девет бебета на един път, основната цел на д-р Юсеф Алауи е ясна – да осигури безопасността и спокойствието на майката и бебетата.

Д-р Алауи, директор на частната клиника в Мароко, където Халима Сисé ражда, споделя историята на забележителното раждане и оцеляване на всичките девет бебета в интервю по имейл за рубриката „TODAY Parents“.

Той разказва: „В клиниката „Айн Борха“ в Казабланка сме били свидетели на всякакви сложни медицински случаи, но трябва да призная, че раждането на девет бебета наведнъж … това ни се случва за първи път. Това всъщност се случва за първи път в целия свят и сме много горди, че имахме тази изключителна възможност, благодарение на нашата медицинска и техническа експертиза.“

26-годишната Сисé първоначално е хоспитализирана в родината си Мали, където лекарите правят ултразвукова диагностика. Те са разтревожени относно шансовете за оцеляване на бебета в утробата на майката.

nonuplets-kb-inline-2-210730От момента на пристигането на Халима Сисé в клиниката в Казабланка, д-р Алауи и неговият екип успяват да удължат бременността й с пет седмици, преди да настъпи раждането в 30-тата седмица. Обичайно бременността трае 40 седмици. При многоплодна бременност обаче, бебетата обикновено се раждат по-рано и имат нужда от специални медицински грижи. Oбщо 10 лекари и 25 парамедици се грижат за пациентката от постъпването й в клиниката до раждането на бебетата.

Д-р Алауи споделя: „Сформирахме екип от трима реаниматори, трима анестезиолози, двама гинеколози, трима неонатолози и специалист по катетеризация. Освен това на разположение беше и нашият изключителен екип от акушерки и неонатални парамедици, без който не бихме могли да се справим.“

„Г-жа Сисé беше бременна в 25-та седмица, когато беше приета в нашата клиника и екипът ни успя да удължи бременността ѝ до 30-та седмица.“ Но при раждането, очаквайки седем бебета, лекарите са шокирани.

„От ултразвуковото изследване останахме с впечатление, че бебетата са седем. Така че можете да си представите колко изненадани бяхме, когато по време на раждането бебетата се оказаха девет“,

разказва д-р Алауи.

„За щастие това не ни притесни ни най-малко, тъй като ние имаме едно от най-големите отделения за  реанимация на новородени в Мароко. Нашите екипи бяха готови да посрещнат и да се грижат за тези деца при най-добрите условия“.

Д-р Алауи споделя, че макар и да е бил удивителен и напрегнат, за него и екипа му това всъщност е бил просто още един ден в клиниката. Той добавя:

В нашата работа човек трябва да знае как да се справя със стреса и напрежението“.

„Продължаваме да наблюдаваме бебетата, като смело можем да кажем, че изпълнихме мисията си“, допълва д-р Алауи.

Бебетата (пет момичета и четири момчета) тежат между 500 грама и 1 килограм при раждането си. От 70-те години на миналия век насам са регистрирани само още два други случая, когато са родени девет бебета наведнъж. Но за съжаление всички бебета умират в рамките на няколко дни.

Предишният световен рекорд за брой деца, родени от една бременност се държеше от майка от Калифорния – Натали (Надя) Сюлеман, която през 2009 година роди осем недоносени, но иначе здрави деца.

nonuplets-kb-inline-210505-2Д-р Алауи е обнадежден, че Халима Сисé и децата й може скоро да се завърнат у дома.

Той казва: „Майката е здрава и вече е извън опасност. Пожелаваме на нея и бебета й бързо възстановяване. Още наблюдаваме някои от бебетата, тъй като те все още са доста крехки. Смятам, че семейството ще може да се завърне в Мали след няколко седмици.“

 

Източник и снимки: https://www.today.com
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Мария Христова
Редактор: Петя Радева