Дарение на реанимационна маса за неонатологията в Силистра

Дарение на реанимационна маса за неонатологията в Силистра

С още една реанимационна маса, дарена от Фондация “Нашите недоносени деца”, вече разполага неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра. Така нужната апаратура за животоспасяващи грижи след раждането, беше осигурена благодарение на дарителска кампания, която имаше за цел да помогнем да се подобрят грижите за най-мъничките пациенти в 6 здравни заведения в цялата страна, в които се раждат над 3100 бебета годишно. 

Фондация “Нашите недоносени деца” се обърна с призив за помощ за тази кауза в навечерието на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. Само за по-малко от месец, благодарение на многобройни дарители, бяха събрани 35 765 лв., с които се превиши първоначално обявената сума от 28 100 лв. Със събраните в повече средства, ще бъде закупена допълнителна апаратура не само за отделенията, които бяха част от кампанията, но и за неонатологията в МБАЛ  Шумен.  

“Отделението ни се нуждае от добра и съвременна апаратура, за да осигури животоспасяващи грижи след раждането за рисковите новородени. До момента, то разполагаше с една реанимационна маса на 20 години”.

Тези думи и благодарност за дарението, изпрати д-р Румяна Манева, завеждащ на неонатологията в МБАЛ Силистра. С дарената рециклирана реанимационна маса, ще се подобри качеството на следродилните грижи в неонатологичното отделение, което обслужва област Силистра, като приема малки пациенти от  Дулово, а понякога и от Тутракан. Всяка година в болницата се раждат около 300 бебета, а 20 годишно са ражданията в Дулово. Неонатологията поема грижите и за всички новородени от съседни градове до 28-я ден след раждането, ако се нуждаят от проследяване. 

Висок е и процентът на недоносените бебета, които се раждат в Силистра. Той достига до 20 на сто, като включва и хипотрофичните малки новородени за гестационна възраст. До месец ноември миналата година, от 152 родени бебета, 27 са били недоносени, бяха данните, които сподели д-р Манева. 

Медицинската апаратура в неонатологичните отделения е скъпа и понякога се амортизира бързо, а в същото време е животоспасяваща и жизненоважна, за да се осигури качествена грижа и оптимален старт в живота на недоносените или  родените с влошено здравословно състояние бебета. Тя спомага да се избегнат и късни последствия от преждевременното раждане. 

 

Благодарим на всички дарители за подкрепата и огромната съпричастност, с която откликнахте на кампанията на Фондация “Нашите недоносени деца”! С вашата помощ, тази година стотици мънички пациенти от цялата страна ще получават по-добри грижи след раждането!Фондация “Нашите недоносени деца” работи вече над 11 години в България за подобряване на болничната среда и предоставяне на най-добрата съвременна грижа за преждевременно родените бебета и техните семейства. Сред основните ни дейности са подобряването на средата в неонатологичните отделения, осигуряване на подкрепа на семействата и застъпничество за подобряване на грижите за новородени с влошено здравословно състояние и недоносените деца.

Повече за нашата дейност можете да научите тук